Fyrst Albert:

Skiller seg fra resten

Fyrst Albert av Monaco er ikke helt som andre monarker, og har en fortid preget av skandaler og tragedier.

EKTEFELLER: Charlene og Albert har stått ved hverandres side i over 20 år, tross utallige bruddrykter. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB
EKTEFELLER: Charlene og Albert har stått ved hverandres side i over 20 år, tross utallige bruddrykter. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fyrst Albert har stått for flere overskrifter, skandaler og spekulasjoner gjennom sine år som Monacos overhode. Pressen har fulgt ham tett, og homorykter, ville fester og farskaps-skandaler har vært blant det som har blitt trykket om den ferske 64-åringen - som fylte år forrige uke.

Han har siden 2011 vært gift med fyrstinne Charlene, og sammen har de tvillingene Jacques og Gabriella (7). Fyrste-ekteskapet har flere ganger vært utsatt for rykter om brudd, men i fjor var det fyrstinnens dårlige helse som overskygget det meste.

I anledning fyrst Alberts nylige fødselsdag er det på tide å ta et tilbakeblikk på hans kaotiske liv i overdådig luksus.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

- Ganske irriterende å høre

Det hele startet i et palass i Monaco i 1958. Albert blir født, og er fyrst Rainier og Grace Kellys andre barn av totalt tre. Han blir umiddelbart tronarving, som eneste gutt i søskenflokken.

Det skal imidlertid ta nesten 50 år før han overtar tronen etter sin far da han dør i 2005 som følge av nyre- og hjertesvikt.

TVILLINGER: Fyrst Albert med tvillingene Gabriella og Jacques. Han har i tillegg to andre barn utenfor ekteskap. Foto: Splash News / NTB
TVILLINGER: Fyrst Albert med tvillingene Gabriella og Jacques. Han har i tillegg to andre barn utenfor ekteskap. Foto: Splash News / NTB Vis mer

Før fyrst Albert møtte det som skulle bli hans fremtidige kone, var han kjent som en partyprins og levde et liv med piker og vin.

Han var singel i mange år, og det begynte så smått å versere homorykter om tronarvingen. Han hadde vært i korte forhold med skuespillere og modeller, og var blant andre koblet til Claudia Schiffer (51) og Naomi Campbell (51).

Forholdene varte derimot sjelden lenge, noe som underbygde homoryktene. Etter hvert ble han imidlertid lei av ryktespredningen om hans seksualitet.

- Først var det morsomt, men det begynner å bli ganske irriterende på sikt å høre at folk sier at jeg er homofil, sa han til magasinet Madame Figaro i 1994.

UT PÅ TUR: I anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag delte kongehuset en ny video av familien på skitur. Video: Kongehuset Vis mer

Bryllup til 614 millioner

Under en svømmekonkurranse i Mare Nostrum i Monte Carlo, Monaco, sommeren 2000, møtes Charlene og Albert for første gang. Charlene var en svømmer på høyt nivå, og bare måneder senere representerer hun hjemlandet Sør-Afrika i OL.

Tronarvingen ber sin utkårede ut på date, og derfra går det slag i slag. I 2010 går fyrsten ned på kne, og året etter er det duket for et eventyrlig fyrstebryllup.

OVERDÅDIG: Da fyrst Albert endelig fikk sin fyrstinne i 2011, fulgte «hele verden» med. Foto: Emma Foster / Reuters / NTB
OVERDÅDIG: Da fyrst Albert endelig fikk sin fyrstinne i 2011, fulgte «hele verden» med. Foto: Emma Foster / Reuters / NTB Vis mer

1. juli 2011 ga paret hverandre sitt ja i en delvis privat, seremoniell vielse. Dagen etter, 2. juli, feiret de kjærligheten med en religiøs vielse i det som fremdeles regnes som et av de mest overdådige og dyre kongelige bryllupene.

OPERAEN: Bryllupet gikk over tre dager, og inneholdt blant annet en middag i operaen. Prislappen lå på elleville 607 millioner kroner. Foto: Eric Mathon / AFP Photo / Palais Princier / NTB
OPERAEN: Bryllupet gikk over tre dager, og inneholdt blant annet en middag i operaen. Prislappen lå på elleville 607 millioner kroner. Foto: Eric Mathon / AFP Photo / Palais Princier / NTB Vis mer

Det storslåtte bryllupet fant sted over tre dager, og hadde en prislapp på rundt 70 millioner dollar. Det tilsvarer om lag 614 millioner kroner. På gjestelisten fant man navn som nå avdøde motedesigner Karl Lagerfeld, modell Naomi Campbell og motedesigner Giorgio Armani.

PRINSESSE DIANA: Den nye filmen «Spencer» skildrer prinsesse Dianas dramatiske liv. Vis mer

Grimaldi-forbannelsen

I fjor kunne GoBankingRates meddele at prins Albert er god for rundt én milliard kroner, og eier en fjerdedel av landet han regjerer i. Det betyr at Monacos kongefamilie er en av de aller rikeste i verden.

Familien er imidlertid kjent for mer enn bare overdådig rikdom. Fyrst Albert er født inn i en familie ved navn Grimaldi, og Grimaldi-familien har vært en av de mest myteomspunnede familiene i verden i mange hundre år. Det forteller kongelig ekspert Johan T. Lindwall til Se og Hør.

HER BOR DE: Prins Albert og resten av familien bor til vanlig i fyrstepalasset i Monaco. Foto: REX / NTB
HER BOR DE: Prins Albert og resten av familien bor til vanlig i fyrstepalasset i Monaco. Foto: REX / NTB Vis mer

- Både med tanke på hans mor, Grace kelly, og svogeren. Det har vært en intens og spennende familie å følge, og det er noe av det som har gjort dem så populære.

Lindwall forteller om «Grimaldi-forbannelsen». Den går ut på at det aldri ender godt for Grimaldiene. Forbannelsen har vært snakket om i flere tiår, men det var først etter prinsesse Grace Kelly døde i en tragisk trafikkulykke i 1982 at myten ble mer utbredt.

FORFULGT: I «Märtha» på TV 2 snakket prinsesse Märtha Louise ut om forholdet til Ari Behn. Hun beskrev den første tiden som «ganske spesiell», og fortalte at de ble forfulgt 24 timer i døgnet. Video: TV 2 Vis mer

Prinsessen var på vei fra familiens landsted like utenfor byen da bilen kjørte av veien. Dagen etter ble hun erklært død 52 år gammel. Alberts yngste søster, Stephanie, ble også alvorlig skadet i ulykken.

Alberts eldste søster, Caroline, har heller ikke hatt stort hell med ekteskap. Hun har vært gift tre ganger, hvorav det første ekteskapet ble annullert av Vatikanet, og det andre endte med at ektemannen, Stefano Casiraghi, døde i en motorbåtulykke. Han ble bare 30 år, og de hadde tre barn sammen. Caroline skal også være separert fra sin tredje ektemann.

Ut mot bruddryktene

Selv om Albert og Charlene nå har vært sammen i over 20 år, har det ikke manglet på bruddrykter opp gjennom årene.

Senest i fjor høst gikk førstnevnte ut og tok bladet fra munnen, etter at flere spekulerte på om ekteskapet med fyrstinnen hang i en tynn tråd da de ikke tilbrakte sin ti års bryllupsdag sammen.

EKTEFELLER: Charlene og Albert har stått ved hverandres side i over 20 år, tross utallige bruddrykter. Foto: SplashNews / NTB
EKTEFELLER: Charlene og Albert har stått ved hverandres side i over 20 år, tross utallige bruddrykter. Foto: SplashNews / NTB Vis mer

Fyrstinnen befant seg da i Sør-Afrika.

- Hun forlot ikke Monaco i hast! Hun dro ikke fordi hun var sint på meg eller noen andre. Hun skulle til Sør-Afrika for å jobbe med stiftelsen sin der nede, og tilbringe tid med sin bror og noen venner, fortalte han til People den gang.

UVANLIG: Prinsesse Madeleine og familien var tilbake i Sverige, og viste seg fra en sjelden side i forbindelse med en svensk juletre-tradisjon. Video: Swedish Press Agency Vis mer

Han sa videre at de tenkte ryktene ville gi seg, noe de ikke gjorde.

- Selvfølgelig preger det henne, og selvfølgelig preger det meg. Misforståtte hendelser er alltid skadelig … Vi er et lett mål, lett å ramme, fordi vi er i offentligheten så mye, delte han ærlig.

Farskaps-kaos

Fyrst Albert har to barn med sin kone, men det har ikke stoppet flere kvinner fra å hevde at monarken er far til deres barn. De fleste av historiene er aldri blitt bekreftet, bortsett fra to.

64-åringen har gjentatte ganger nektet for at han har fått barn med andre kvinner enn Charlene, og kvinnene har sett seg nødt til å gå rettens vei for å få svar.

FANGET PÅ KAMERA: Denne kommentaren fra dronning Elizabeth skapte stor oppmerksomhet. Foto: PA Media. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Tidligere flyvertinne Nicole Coste fra Togo hevdet i 2005 at hun hadde fått en sønn med fyrsten, ifølge CBS. Det skulle ta flere måneder med forhandlinger før Albert faktisk anerkjente at barnet var hans. Det ble bevist som følge av DNA-prøver, men prinsen holdt tett.

Først etter at hans far, fyrst Rainier III, hadde gått bort, anerkjente Albert skandalen offentlig gjennom sine advokater. Fyrstens sønn. Alexandre, er i dag 18 år gammel.

Den regjerende fyrsten har også en 30 år gammel datter, ved navn Jazmin. I 1992 påsto hennes mor, Tamara Rotolo, at Albert var jentas far - noe han offentlig nektet for. Saken ble berammet i retten i 1993, men ble henlagt etter at dommeren mente det var for lite bevis.

I 2006 sto fyrsten derimot frem som barnets far, ifølge Hello. Han hevdet at han holdt på hemmeligheten for å ikke avsløre den unge jentas identitet. Etter at katten var ute av sekken, inviterte han Jazmin til å studere og bo i Monaco.

OVERRASKER: Dronning Letizia av Spania overrasket med ny sveis - se bildene. Video: Se og Hør Vis mer

Albert skal i dag ha et godt forhold til både Alexandre og Jazmin, og har tidligere uttalt at deres økonomiske fremtid er sikret for alltid. Men i og med at de er født utenfor ekteskap er ingen av dem tronarvinger, og de bærer heller ikke navnet Grimaldi.

De har imidlertid arverett til fyrstens personlige formue, som ifølge Finansavisen var på én milliard dollar i 2018 - over 8,7 milliarder norske kroner.

Norgesvenn

Alle ryktene om utroskap, uekte barn og andre skandaler gjør at Monacos fyrstepar skiller seg ut fra andre kongelige familier, spesielt i Skandinavia og Europa, forteller kongelig ekspert Lindwall.

Men i tillegg til å være en partyprins, er Albert også litt av en norgesvenn.

NORGESVENN: Fyrst Albert har gjennom årene blitt svært glad i Norge. Her avbildet under kong Haralds 70-årsdag i 2007, sammen med det norske kronprinsparet. Foto: Willi Schneider / REX / NTB
NORGESVENN: Fyrst Albert har gjennom årene blitt svært glad i Norge. Her avbildet under kong Haralds 70-årsdag i 2007, sammen med det norske kronprinsparet. Foto: Willi Schneider / REX / NTB Vis mer

- Albert er en såkalt norgesvenn, og har besøkt landet vårt flere ganger. Han elsker snø og is, og har et brennende engasjement for vern av natur og havet. Det har ført ham på besøk til blant annet Svalbard, har Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle tidligere uttalt.

Da den tidligere sandvolleyball-stjernen Jan Kvalheim (59) inviterte til 50-årsdag i 2013 var fyrsteparet selvskrevne gjester. Feiringen foregikk på Kragerø Resort.

10 ÅR: I anledning deres tiende bryllupsdag deler Prins William og hertuginne Kate denne videoen. Vis mer

- Det er helt nydelig her! Vi ankom i går, og så langt har det vært et fantastisk opphold, fortalte fyrstinne Charlene til Se og Hør den gang.

- Det er vidunderlig å være sammen med venner, i slike flotte omgivelser, la prinsen til, noe kona sa seg enig i.

Tre år senere dukket han opp i «Mesternes mester», da innspillingen fant sted på den franske rivieraen. Monarken skal blant annet ha utfordret de norske idrettskjendisene til en bordtennisturnering.

Kilder: People, Royal Central, The Washington Post

OVERRASKER: I den første episoden av prins Harry og hertuginne Meghan sin podcast får vi høre noe helt uventet på slutten. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer

LES OGSÅ: Kongelig skilsmisse­sjokk i Spania

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer