Mette-Marits lungesykdom:

Skaper overskrifter i utlandet

- I flere andre land ville det være utenkelig at en kronprinsesse åpner opp på denne måten.

STOR OPPMERKSOMHET: Nyheten om kronprinsesse Mette-Marits alvorlige lungesykdom har nådd i de fleste store avisene i Europa. Foto: NTB Scanpix
STOR OPPMERKSOMHET: Nyheten om kronprinsesse Mette-Marits alvorlige lungesykdom har nådd i de fleste store avisene i Europa. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyheten om kronprinsesse Mette-Marits (45) alvorlige, kroniske lungesykdom har ikke bare vakt oppsikt her til lands.

Kort tid etter at Mette-Marit sto frem i den lengre nyhetssendingen på NRK, der hun fortalte at hun hadde fått påvist kronisk lungefibrose, spredte også nyheten seg i land som Spania, Finland, England, Danmark, Tyskland og USA.

Spesielt i våre naboland har Mette-Marits sykdomstilstand fått spalteplass, der det blant annet har kommet frem at den svenske kongefamilien allerede visste om tilstanden til den norske kronprinsessen.

- Hylles for åpenheten

Det er spesielt åpenheten til Mette-Marit de aller fleste trekker frem, påpeker Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng.

- Nyheten om Mette-Marits alvorlige lungesykdom har havnet i de fleste større avisene i Europa. Støtteerklæringer strømmer inn på de fleste språk i kommentarfeltene. Mange ønsker henne god bedring, mens andre sender sine varme tanker. Men det hun hylles mest for er åpenheten, sier Stavseng.

Saken fortsetter under bildene:

OVERSKRIFTER: Kronprinsesse Mette-Marit har skapt store overskrifter i utlandet etter sykdomsavsløringen. Foto: NTB Scanpix
OVERSKRIFTER: Kronprinsesse Mette-Marit har skapt store overskrifter i utlandet etter sykdomsavsløringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
OPPSLAG: I den tyske avisen Bild havnet kronprinsparet på forsiden. Foto: Øystein Andersen
OPPSLAG: I den tyske avisen Bild havnet kronprinsparet på forsiden. Foto: Øystein Andersen Vis mer

Ifølge kongehuseksperten hører det nemlig sjeldenhetene til at en kongelig forteller om sine egne helseproblemer.

- Heldigvis ikke i Norge. Men i flere andre land ville det være utenkelig at en kronprinsesse åpner opp på denne måten. Hele verden føler med Mette-Marit, og håper at tilstanden ikke forverrer seg. Støtten kronprinsfamilien har fått etter at Mette-Marit sto frem har varmet. Det understreket også kronprins Haakon på torsdag, sier han.

Takket folket

Kronprinsessen og kronprins Haakon skulle etter planen på offisielt besøk i bydel Søndre Nordstrand i Oslo på torsdag, men etter at kronprinsessen avlyste oppdraget, ble Haakon nødt til å stille alene.

Utenfor lokalene møtte Se og Hør kronprinsen, som takket folket for de varme omtankene som er blitt sendt etter sjokknyheten.

- Det er mye omsorg der ute, uttalte han blant annet.

MØTTE PRESSEN: - Hennes kongelige Høyhet kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, sto det i en pressemelding fra kongehuset. I dag møtte kronprins Håkon pressen etter et skolebesøk. Video: Per Ervland Vis mer

- Veldig populær

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert er det ikke så rart at kronprinsessen får så mye oppmerksomhet i utlandet som hun nå gjør.

- Mette-Marit er veldig populær i utlandet. Hun har lenge prydet forsider i Tyskland. De siste årene har hun også blitt veldig populær i Spania, England og USA, for å nevne noen land. Historien om alenemoren Mette-Marit, som kapret prinsen og vant hele kongerikets hjerter, er som tatt ut fra et eventyr, sier Stavseng.

Videre beskriver kongehuseksperten Mette-Marit som en flott kvinne, som engasjerer seg i viktige temaer, og støtter svakerestilte i samfunnet. Og det er nettopp slike personlighetstrekk som gjør kronprinsessen så populær, ifølge ham.

- Hun er utradisjonell og går ofte sine egne veier. Hennes fargerike sønn Marius bidrar jo også litt til skriverier i utlandet. Summen av dette gjør at folk trykker henne til sitt bryst.

LES OGSÅ: Havnet midt i flydrama

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer