Prinsesse Eugenie gifter seg:

Skandaløs norgesvenn klar for kongelig bryllup

Slik har Sarah Ferguson skapt hodepine over flere tiår.

OMSTRIDT: Hertuginnen av York, Sarah Ferguson (58), preget stadig det britiske mediebildet i mer eller mindre grad. Independent har blant annet omtalt henne som «kvinnen som mislyktes i å være kongelig». Foto: NTB Scanpix
OMSTRIDT: Hertuginnen av York, Sarah Ferguson (58), preget stadig det britiske mediebildet i mer eller mindre grad. Independent har blant annet omtalt henne som «kvinnen som mislyktes i å være kongelig». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fredag går nok et kongelig bryllup av stabelen i Storbritannia. Prinsesse Eugenie (28), som er barnebarn av dronning Elizabeth (92), gifter seg nemlig med sin utvalgte - Jack Brooksbank (32).

Selv om bryllupet ikke vil være av samme kaliber som da prins Harry (33) og hertuginne Meghan (37) ga hverandre sitt ja, gifter paret seg - i likhet med de to sistnevnte - i majestetiske omgivelser i Windsor Castle.

GIFTEKLARE: Prinsesse Eugenie gifter seg med Jack Brooksbank fredag. Foto: NTB Scanpix
GIFTEKLARE: Prinsesse Eugenie gifter seg med Jack Brooksbank fredag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge The Telegraph er det ventet flere høyprofilerte gjester, blant andre supermodell Cara Delevingne (26), artist Ellie Goulding (31), samt de eldste medlemmene i den britiske kongefamilien. En som også står på gjestelista, er naturligvis prinsesse Eugenies mor, hertuginnen av York, Sarah Ferguson (58).

BRUDENS MOR: Sarah Ferguson har et nært forhold til begge sine døtre. Her avbildet med den kommende bruden, prinsesse Eugenie i 2017. Foto: NTB Scanpix
BRUDENS MOR: Sarah Ferguson har et nært forhold til begge sine døtre. Her avbildet med den kommende bruden, prinsesse Eugenie i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sistnevnte har - på godt og vondt - vært en offentlig figur i over tre tiår. Meningene er dermed mange og delte om den 58 år gamle hertuginnen. Independent har blant annet omtalt henne som «kvinnen som mislyktes i å være kongelig».

- Var utilgivelig

Da Ferguson giftet seg med prins Andrew (58) i 1986, var det trolig få som kunne forutse hvilket hodebry hun ville skape for det britiske kongehuset.

Bare tre år etter det kongelige bryllupet, ble verden vitne til den første av en lang rekke skandaler som må stå for Fergusons regning.

I 1989 møtte hertuginnen den amerikanske mangemilliardæren Steve Wyatt på en operafestival, mens hun gikk gravid med prinsesse Eugenie. Ifølge Independent hadde de to et forhold bak ryggen på prins Andrew. Dette kom, kanskje ikke overraskende, fram i lyset etter at duoen ble avbildet sammen på en privat ferie.

ENDTE MED SKILSMISSE: I 1986 giftet Sarah Ferguson seg med prins Andrew. De ble offisielt skilt ti år seinere. Foto: NTB Scanpix
ENDTE MED SKILSMISSE: I 1986 giftet Sarah Ferguson seg med prins Andrew. De ble offisielt skilt ti år seinere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Situasjonen var prekær. Da bildene fra den private ferieturen kom på trykk i britiske medier i mars 1992, var den offentlige ydmykelsen komplett. Prins Andrew reagerte med å ta ut separasjon.

- Prins Andrew hadde ikke noe valg. Utroskap var den gang utilgivelig i den britiske kongefamilien. Selv om de kanskje heller burde forsøkt å redde ekteskapet, ble det tatt ut separasjon, sier kongehusekspert i Se og Hør, Anders Johan Stavseng.

- Bedt om å forlate slottet

På tross av den kongelige skandalen, klarte hertuginne Sarah og Andrew å opprettholde en sunn relasjon. Sammen delte de nemlig omsorgen for døtrene prinsesse Beatrice (30) og prinsesse Eugenie (28).

Det skulle likevel ikke ta lang tid før hertuginnen igjen fylte spalteplassene i den kulørte delen av pressen. Etter at affæren med Wyatt tok slutt, innledet Ferguson et nært forhold til hans nære venn, den amerikanske forretningsmannen John Bryan, ifølge CNN. I august 1992 dro de på ferie sammen. Det var også i den anledning at hertuginnen nok en gang ble fanget i eget spindelvev.

Da bilder av Bryan, som slikket en toppløs Sarahs tær, prydet forsiden av Daily Mirror, fikk dronning Elizabeth nok. Det betydde også slutten på kongelige oppdrag.

- Bildene av toppløse Sarah med den tåslikkende elskeren har nok brent seg inn på netthinna til britene. Sarah befant seg på ferie sammen med dronning Elizabeth og prins Philip på Balmoral i Skottland da avisa kom ut. Og hun ble pent bedt om å forlate slottet. Prins Philip har lagt henne for hat for ydmykelsen han mener hun har påført kongehuset. Det sies at prinsen ikke klarer å være i samme rom som sin tidligere svigerdatter, og at det er høyst usikkert om han vil delta i bryllupet til prinsesse Eugenie, sier Stavseng.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Forsøkte å «selge» eksmannen

At Ferguson, også kalt «Fergie», i det hele tatt var invitert i bryllupet til prins Harry og Meghan, kom som en overraskelse for mange. Hun var nemlig ikke invitert da prins William (36) og hertuginne Kate (36) ga hverandre sitt ja i 2011.

Stemningen mellom Ferguson og flere fra den britiske kongefamilien har nemlig vært noe betent etter at hun i 2010 tilbød å selge tilgang til sin tidligere ektemann, prins Andrew.

KORTHUSET SOM FALT: Sarah Ferguson havnet i sin - så langt - største skandale i 2010, etter at hun mottok penger for å forsøke å selge et møte med eksmannen prins Andrew. Foto: NTB Scanpix
KORTHUSET SOM FALT: Sarah Ferguson havnet i sin - så langt - største skandale i 2010, etter at hun mottok penger for å forsøke å selge et møte med eksmannen prins Andrew. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hertuginnen havnet dette året i sin - så langt - største skandale da hun ble rundlurt av magasinet News of the World. I samtalen, som er filmet av avisas undercover-journalister, ber Ferguson om 40 000 dollar i kontanter. I tillegg ber hun tilsynelatende om at 500 000 pund overføres til hennes bankkonto.

Avisas journalister møtte Sarah Ferguson flere ganger, under dekke av å være indiske forretningsmenn. I bytte mot pengene skal hun ha lovet dem en introduksjon til prins Andrew. Eksmannen arbeidet da som ubetalt spesialutsending for den statlige etaten UK Trade & Investment.

- Se etter meg, og han vil passe på deg ... du får tilbake det tidobbelte. Jeg kan åpne hvilken som helst dør du måtte ønske deg, sa hun.

Videoen nådde naturligvis offentligheten og Ferguson la seg langflat.

Saken fortsetter under.

GIFT: Harry og Meghan av har avlagt sine troskapsløfter, og er nå mann og kone. Video: AP Vis mer

- Jeg beklager på det aller dypeste situasjonen som er oppstått, og forlegenheten den har forårsaket, uttalte en ydmyk Sarah i en erklæring, ifølge Sky News.

Norgesvenn

Da den kongelige apanasjen tok slutt, gikk det ikke lang tid før Ferguson innså nødvendigheten av en inntekt. 58-åringen ble ambassadør for porselensmerket Wedgewood, og reiste verden rundt for å promotere og signere porselen. Ferguson flyttet også til USA for en periode, hvor hun ifølge CNN ble talskvinne for Weightwatchers - USAs svar på Grete Roede. Hertuginnen har også ut flere livsstilsbøker om mat.

Summen av alle skandalene har ført til vekslende popularitet for den 58 år gamle hertuginnen. Britene har en konservativ kongefamilie, og slike skandaler tolereres sjelden blant folket.

PÅ KARL JOHAN: Sarah Ferguson har gjestet Norge en rekke ganger. Her ankommer hun Grand Hotel i Oslo for å delta på en middag i regi av Oslo Freedom Forum i 2010. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
PÅ KARL JOHAN: Sarah Ferguson har gjestet Norge en rekke ganger. Her ankommer hun Grand Hotel i Oslo for å delta på en middag i regi av Oslo Freedom Forum i 2010. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

Til tross for at Ferguson er mindre populær i England, gjelder det totalt motsatte her i Norge, forteller Stavseng.

- Nordmenn elsker Sarah. Ikke bare fordi hun elsker lusekofte og Lofoten, men fordi hun er menneskelig. Sarah har gjort sine feil, angret og reist seg. Det finnes ingen som er perfekte. I vår egen kongefamilie har vi også hatt både Mette-Marit og Ari, som har vært kontroversielle. Men vi har trykket dem til vårt bryst. Det samme gjelder Sarah.

Jeg vil at du skal vise Norge hvem jeg er. Alle ser på meg som hun tykke og morsomme, men egentlig er jeg en annen. Sarah Ferguson

Møtte hertuginnen

Se og Hørs journalist og andre kongehusekspert, Caroline Vagle, har intervjuet Sarah Ferguson ved to anledninger. Overfor Dagbladet forteller Vagle at hun opplevde henne som en veldig utadvendt, engasjert og empatisk person.

MØTTES I INTERVJUSAMMENHENG: Caroline Vagle i Se og Hør har intervjuet Sarah Ferguson to ganger. Først under VM i skreifiske i Lofoten i 2008, da hun var på besøk hos norske venner, og deretter i Oslo i 2015 i forbindelse med at hun inngikk et samarbeid med kokkekvartetten Flying Culinary Circus og Color Line. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
MØTTES I INTERVJUSAMMENHENG: Caroline Vagle i Se og Hør har intervjuet Sarah Ferguson to ganger. Først under VM i skreifiske i Lofoten i 2008, da hun var på besøk hos norske venner, og deretter i Oslo i 2015 i forbindelse med at hun inngikk et samarbeid med kokkekvartetten Flying Culinary Circus og Color Line. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

«Jeg vil at du skal vise Norge hvem jeg er. Alle ser på meg som hun tykke og morsomme, men egentlig er jeg en annen.»Sarah Ferguson

- Hun fortalte åpenhjertig om sitt gode forhold til eksmannen, om nye menn og var dessuten opptatt av å fortelle hvem hun egentlig er. Hun sa blant annet: «Jeg vil at du skal vise Norge hvem jeg er. Alle ser på meg som hun tykke og morsomme, men egentlig er jeg en annen. Jeg er en kvinne som bryr meg om medmennesker, en målrettet forretningskvinne og ikke minst en svært tenkende person».

- Hun var også opptatt av å fortelle at hun vil hjelpe norske kvinner til å få troen på seg selv, og vise at man kan snu sine feilskjær til noe positiv - basert på sine egne erfaringer. Og hun har jo tross alt hatt en del av det noen vil kalle feilskjær, forteller Vagle.

Forholdet til kong Olav

Ferguson har besøkt Norge en rekke ganger, og overfor Vagle la ikke hertuginnen skjul på at hun har et helt spesielt forhold til landet.

- Siste gangen jeg intervjuet henne fortalte hun faktisk at hun trodde det var på grunn av kong Olav at hun hadde blitt så glad i Norge. Han var visstnok så god mot henne da hun giftet seg inn i den britiske kongefamilien.

NORGESVENN: Sarah Ferguson besøkte Norge for første gang på midten av 90-tallet, og har blant annet gitt uttrykk ved flere intervjuer at hun var stor tilhenger av vår egen kong Olav. Her er de avbildet sammen i 1988, med blant andre prinsesse Diana i bakgrunnen. Foto: NTB Scanpix
NORGESVENN: Sarah Ferguson besøkte Norge for første gang på midten av 90-tallet, og har blant annet gitt uttrykk ved flere intervjuer at hun var stor tilhenger av vår egen kong Olav. Her er de avbildet sammen i 1988, med blant andre prinsesse Diana i bakgrunnen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Når startskuddet for fredagens vielse går, vil forhåpentligvis alles øyne være rettet mot Fergusons datter, og ikke 58-åringen selv.

- Det er ingen tvil om at Sarah er stolt av døtrene sine, og det vil bli en stor dag for henne når yngstedatteren nå skal gifte seg. Da jeg møtte henne, snakket hun mye om dem, og fortalte stolt om hva de drev med.

- Hun beskrev dessuten seg selv som lykkelig blant annet fordi døtrene har det bra. Hvis man følger henne på Instagram, er det også tydelig å se hvor stolt hun er av de to døtrene. Ofte legger hun ut kjærlighetserklæringer og støtte til både Beatrice og Eugenie - og faktisk også jentenes far og hennes eksmann Andrew.

- Gifter seg på ny

En som ifølge Stavseng har støttet Ferguson gjennom alle skandalene, er eksmannen Andrew. Paret bor sammen på Andrews eiendom, og de eier også et chalet i Sveits sammen. Offisielt bor de sammen for barnas skyld.

Saken fortsetter under.

- Nå begynner det å bli noen år siden barna flyttet ut. De to er svært glade i hverandre, og det er nok bare et tidsspørsmål før de gifter seg på ny, spekulerer Stavseng.

- Britene tror imidlertid det først kommer til å skje etter prins Philips død, forteller han.

LES OGSÅ: - Hun ligner på Hannibal Lecter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer