Prinsesse Birgitta:

Skandaleprinsessen trosset reiserådet - «rømte» utenlands

- Jeg føler meg hjemløs.

KONGENS SØSTRE: Svenske kong Carl Gustaf har fire søstre, men det er trolig prinsesse Birgitta (til venstre) som har skapt mest blest de senere årene. Nå forteller hun i et intervju med Expressen at hun har reist til Tyskland, etter å ha vært isolert med det svenske kongeparet i nær to måneder. Foto: NTB Scanpix
KONGENS SØSTRE: Svenske kong Carl Gustaf har fire søstre, men det er trolig prinsesse Birgitta (til venstre) som har skapt mest blest de senere årene. Nå forteller hun i et intervju med Expressen at hun har reist til Tyskland, etter å ha vært isolert med det svenske kongeparet i nær to måneder. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenske kong Carl Gustafs (74) nest eldste søster, prinsesse Birgitta (83) er ikke redd for å skape overskrifter. 83-åringen er kjent for å gå sine egne veier, og har aldri brydd seg særlig mye om kongelig etikette og oppførsel, og har bodd på Mallorca i en årrekke, hvor hun for det meste spiller golf, røyker og soler seg.

Skandaleprinsessen er kjent for å droppe kongelige tilstelninger som barnedåper og bursdager, og slenger gjerne med leppa i intervjuer med pressen. Birgitta har ikke bodd i Sverige siden hun var 24 år, men har med sin utsvevende livsstil likevel vært et populært tilskudd i den svenske kongefamilien.

Den siste tiden har hun imidlertid bodd i Sverige, grunnet coronaviruset.

I et intervju med Expressen forteller prinsessen at hun har oppholdt seg i Sverige, der hun har isolert seg med svenskekongen og dronning Silvia (76) på Stenhammars slott i nesten to måneder.

SØSTRE: Her er prinsesse Birgitta med søstrene Désirée og Christina i kronprinsesse Victorias 40-årsdag i 2017. Foto: NTB Scanpix
SØSTRE: Her er prinsesse Birgitta med søstrene Désirée og Christina i kronprinsesse Victorias 40-årsdag i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er klart det har vært hyggelig. Jeg har fått sett mye av Sverige. Det er veldig gledelig ettersom jeg har vært borte fra Sverige i nesten 60 år, så alt var veldig positivt, sier den mye omtalte prinsessen om oppholdet.

«Rømte» til Tyskland

Slottet de tre kongelige har oppholdt seg på den siste tiden, ligger utenfor den svenske byen Flen i Sörmland. I intervjuet røper imidlertid 83-åringen at hun nå har reist til Tyskland - til tross for at svenske utenriksmyndigheter fraråder alle ikke-nødvendige reiser til alle land fram til 15. juni.

Det kan imidlertid se ut til at 83-åringen gir blaffen i akkurat det. Nå befinner hun seg altså i Tyskland, hvor barna Carl Christian (58), Désirée (56) og Hubertus (53) bor. De tre barna har hun med avdøde Johann Georg av Hohenzollern. De giftet seg i 1961, ment skilte senere lag.

- Jeg bor hos min sønn i München. Jeg skal prøve å komme meg til Spania, men jeg vet ikke hvordan det skal gå. Vi får se, sier prinsesse Birgitta til Expressen.

I intervjuet legger den skandaleomsuste 83-åringen heller ikke skjul på at hun savner sin solfylte tilværelse på den spanske ferieøya, og sier at hun føler seg hjemløs.

- Det jeg mest av alt ser frem til, er å reise tilbake til Mallorca, det må jeg si. Til hjemmet mitt, å være hjemløs føles ikke særlig bra. Uvissheten er fryktelig - kan man komme tilbake? Og i så fall når, hvor og hvordan? Det gjør det vanskelig, sier prinsessen åpenhjertig, som understreker at hun ellers har det veldig bra.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

Som nevnt går prinsesse Birgitta for å være et fargerikt tilskudd i de kongelige rekker, og hun ser ut til å gi blaffen i kongelige konvensjoner. Hun er ikke redd for å droppe kongelige tilstelninger, og i desember 2018 valgte hun å ikke komme i svigerinnen dronning Silvias storslåtte 75-årsfeiring.

- Jeg skal feire jul med barn og barnebarn i München. Man kan ikke være alle steder samtidig, og de har så stor familie nå, at jeg tror de klarer seg fint uten meg, sa prinsessen til Expressen den gang.

- Svenskene elsker henne

Da hun droppet dåpen til prins Alexander (4), prins Carl Philip og prinsesse Sofias eldste sønn, i 2016, var unnskyldningen at hun var opptatt med en golfturnering.

Den frilynte 83-åringen vekket også oppsikt med sine friske uttalelser i fjor, da hun fortalte til Expressen om hvordan hun ønsket at begravelsen hennes skulle være.

- Familien min vet at jeg vil begraves i Sverige. Jeg har spurt om jeg kan få komme til mamma og pappa på Haga - og de har sagt ja, sa Birgitta.

I intervjuet med Expressen fortalte prinsessen at det betydde mye for henne fordi hun er født i Sverige, selv om hun bare har bodd i hjemlandet som ung.

- Jeg har jo levd 40 år i Tyskland og 17 år i Spania, men røttene mine er i Sverige, og fremfor alt er hjertet mitt i Sverige.

Birgitta er også kjent for å være storrøyker, og ikke minst går hun for å være en real festløve. Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng har tidligere beskrevet prinsessen som svært populær i sitt hjemland.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

- Hun er kjent for å ta seg en del knerter i godt lag, og har som regel både ustø gange og sprudlende humør i kongelige brylluper. Barnedåper gidder hun sjelden å gå i, noe som gang på gang fører til store oppslag i Sverige.

- Men svenskene elsker henne likevel. Birgitta har en svært ungdommelig stil, elsker rosa og kler seg gjerne i glitrende smykker. Noen hevder hun er noe gammel for antrekkene - men det bryr ikke Birgitta det minste. Så lenge hun føler seg fjong går hun med det, har Stavseng uttalt.

LES OGSÅ: Kan ha tapt en halv million

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer