SKANDALEPRINS: Prins Laurent av Belgia har stadig fått negativ omtale. Nå har den belgiske regjeringen fått nok og vil frata ham sin støtte. Her er han sammen med blant andre kong Harald og dronning Sonja under deres besøk i Belgia i 2003. Foto: NTB Scanpix.
SKANDALEPRINS: Prins Laurent av Belgia har stadig fått negativ omtale. Nå har den belgiske regjeringen fått nok og vil frata ham sin støtte. Her er han sammen med blant andre kong Harald og dronning Sonja under deres besøk i Belgia i 2003. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Prins Laurent av Belgia:

Skandaleprinsen raser etter kutt i lønna

Belgias skandaleombruste prins Laurent skaper på ny overskrifter i hjemlandet.

(Dagbladet): Kongelig apanasje, altså en årslønn fra statskassa, har ofte vært et betent tema blant kongehusene i Europa. I vårt eget kongehus sa eksempelvis prinsesse Märtha Louise (46) opp sin apanasje i forkant av sitt ekteskap med Ari Behn (45).

SVENSK BRYLLUP: Prins Laurent og kona, prinsesse Claire (43), var til stede i Stockholm under kronprinsesse Victorias og prins Daniels bryllup i 2010. Foto: NTB Scanpix.
SVENSK BRYLLUP: Prins Laurent og kona, prinsesse Claire (43), var til stede i Stockholm under kronprinsesse Victorias og prins Daniels bryllup i 2010. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Det er derimot ikke alle kongelige som ønsker å gå i samme retning.

Den belgiske prinsen Prins Laurent (54), kong Phillippes yngre bror, ble ifølge The Guardian tirsdag kalt inn på teppet av statsminister Charles Michel. Statsministeren foreslår å fjerne 15 %, altså 308 000 euro og i overkant av 3 millioner kroner fra prinsens offentlige legat.

Avgjørelsen falt ikke i god jord hos prinsen. Via sin advokat, hevder han i et langt brev til statsministeren at trekket i støtten vil være intet mindre enn et brudd på menneskerettighetene.

Ankom statsbesøk uten tillatelse

Bakgrunnen for statsministerens reaksjoner skal ifølge avisa være at prinsen, ikledd marineuniform og uten godkjennelse, møtte under den kinesiske 90-års feiringen av folkets frigjøringshær i Kina.

Prinsens siste stunt skal ifølge avisen være dråpen som fikk begeret til å renne over for statsministeren, noe som resulterte i beslutningen om trekk i apanasjen.

Prinsen skal ikke ha vært tilstede under statsministerens påfølgende møte hvor episoden i Kina ble diskutert. Etter at statsministeren tok avgjørelsen rundt det økonomiske trekket, kom det likevel sterke reaksjonener fra prinsen.

I et sju sider langt brev som avisa har fått innsikt i, hevder prins Laurent at regjeringens forsøk på å begrense hans møter med offisielle representanter fra andre stater vil bryte med artikkel 8 i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Dette fordi det vil føre til« sosial isolasjon» for prinsen.

Videre hevder prinsens advokat at en kunngjøring om å stanse den økonomiske støtten, uten at prinsen kan få forsvart seg selv, er ulovlig.

- Det sier seg selv at menneskerettighetsdomstolen ville gjøre kort arbeid med slike brudd på retten til en rettferdig rettssak, skriver advokaten blant annet i brevet.

Saken fortsetter nedenfor.

Laurents advokat hevder videre i brevet at prinsen gjennom hele sitt liv, og «på ydmykende måter», har blitt stoppet fra å få en jobb som følge av det tradisjonelle synet på at kongelige ikke skal arbeide. Dette synet på betalt arbeid for de kongelige har skadet prinsens «image», og ifølge advokaten- også hans helse.

Det har også tidligere vært diskutert i belgiske medier hvorvidt prinsen bør få en begravelse på offentlighetens regning. Dette blir også tatt opp i brevet fra prinsens advokat.

I brevet står det at spørsmålet om prinsens begravelse i media har forårsaket «stor usikkerhet for prinsen og hans familie, i strid med grunnleggende rettigheter», og staten bør nå tilby ham og hans familie noen trygdeordninger.

Saken fortsetter nedenfor.

FALT: Prins Laurent fra Belgia blir hjulpet av gardister etter et fall på den røde løperen før vielsen av fyrst Albert og fyrstinne Charlene i Monaco, 2011. Foto: NTB Scanpix.
FALT: Prins Laurent fra Belgia blir hjulpet av gardister etter et fall på den røde løperen før vielsen av fyrst Albert og fyrstinne Charlene i Monaco, 2011. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Omdiskutert prins

Prins Laurent har vært i medias søkelys siden han var en liten gutt. Kongens lillebror har på en eller annen måte alltid klart å få negativ presseomtale ved å gjøre det meste en prins ikke bør gjøre, og ryktene rundt hans privatliv har vært både mange, og til dels drøye.

Det er heller ikke første gang at prinsen får kritikk av regjeringen for sin innblanding i statlige anliggender.

Ifølge avisen har statsminister Charles Michel ved flere tilfeller advart prinsen mot å føre uautoriserte samtaler med utenlandske tjenestemenn, etter at prinsen har tatt flere utflukter uten statens godkjenning.

Det som skal ha vært den endelige advarselen kom etter at prins Laurent i desember i fjor dro på nok et eget uautorisert besøk, den gang til Sri Lankas statsminister.

Prinsen har flere ganger besøkt president Joseph Kabila fra Den demokratiske republikken Kongo, og har også hatt flere besøk til i Libya mens Muammar al-Gaddafi var landets statsoverhode.

LES OGSÅ: Prins Harry er i slekt med kjæresten