Prins Laurent av Belgia:

Skandaleprins rammet: - Vet ikke hvordan

Nå har smitten kommet til det belgiske kongehus.

SKANDALEPRINS: Prins Laurent av Belgia har med åra fått litt av et rykte på seg. Nå er familien hans rammet av corona. Her er han fotografert gjespende på en offisiell tilstelling for noen år siden. Foto: NTB scanpix
SKANDALEPRINS: Prins Laurent av Belgia har med åra fått litt av et rykte på seg. Nå er familien hans rammet av corona. Her er han fotografert gjespende på en offisiell tilstelling for noen år siden. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste månedene har coronaviruset vist at det på ingen måter gjør forskjell på folk. Regjeringsmedlemmer, statsledere og kongelige er alle blitt smittet av viruset, som på verdensbasis har drept over 280 000 mennesker. Her i Norge har rundt 8000 fått bekreftet smitte, mens over 200 har mistet livet.

Norges harde strategi har derimot hatt som formål å få ned antall smittede, noe som foreløpig har fungert. I Belgia er situasjonen derimot en helt annen. Landet ligger på syvende plass over antall døde, med rundt 8700 dødsfall så langt. Over 50 000 mennesker har fått påvist smitte. Nå har det også nådd den belgiske kongefamilien.

Prins Laurent (56) av Belgia, den skandaleombruste lillebroren til kong Philippe (60), bekrefter overfor lokal presse at familien nå er smittet.

I KARANTENE: Prinsen og familien har isolert seg etter at smitten ble oppdaget i familien. Her er han fotografert med sin kone, prinsesse Claire. Foto: NTB scanpix
I KARANTENE: Prinsen og familien har isolert seg etter at smitten ble oppdaget i familien. Her er han fotografert med sin kone, prinsesse Claire. Foto: NTB scanpix Vis mer

Innesperret

Det er til magasinet Le Soir at prinsen forteller at familien hans er rammet av viruset. Han vil derimot ikke gå inn på hvem som er smittet.

- Vi vet ikke hvordan det skjedde, men vi fikk smitten med hjem, sier han i intervjuet, som Brussels Times har gjengitt.

GODE VENNER: John Carew snakker om det unike vennskapet med prins William. Video: Rød Løper Vis mer

Prinsen bor sammen med sin kone, prinsesse Claire (46), og sammen har de fått tre barn. Selv om han ikke forteller konkret hvem i familien som er syke, er det trolig noen i husholdningen - for hele familien har sittet i karantene lenge. De som var syke var isolerte, mens resten av familien har sittet i karantene siden i mars.

Han kan derimot betrygge med at symptomene ikke var så alvorlige at noen måtte innlegges. På grunn av situasjonen i Belgia ville familien trolig ikke forlatt hjemmet på en stund uansett, men han legger ikke skjul på at situasjonen likevel er krevende.

- Vi har bare gått utendørs for å handle og for å trene, sier han, mens han ber den belgiske befolkningen om å følge rådene fra myndighetene tett.

I 2014 var prinsen innlagt med lungebetennelse, og han mener derfor selv at han tilhører risikogruppa. Det virker derimot som det har gått fint foreløpig, men det vites altså ikke om han selv har vært smittet - eller om det gjelder kone og barn.

RISIKOGRUPPA: Prinsen forteller at han tilhører risikogruppa på grunn av en lungebetennelse han hadde for noen år siden. Foto. NTB scanpix
RISIKOGRUPPA: Prinsen forteller at han tilhører risikogruppa på grunn av en lungebetennelse han hadde for noen år siden. Foto. NTB scanpix Vis mer

Skandaleprins

Prins Laurent har vært i medias søkelys siden han var en liten gutt. Kongens lillebror har på en eller annen måte alltid klart å få negativ presseomtale ved å gjøre det meste en prins ikke bør gjøre, og ryktene rundt hans privatliv har vært både mange, og til dels drøye. At han virker uorganisert, sitter på telefonen under offisielle tilstelninger og bryter kleskoder støtt og stadig, har sørget for at han er en nokså upopulær skikkelse.

I 2017 ble han kalt inn på teppet av statsminister Charles Michel. Statsministeren ville fjerne 15 %, altså 308 000 euro og i overkant av 3 millioner kroner, fra prinsens apanasje. Avgjørelsen falt ikke i god jord hos prinsen, som kalte det et brudd på menneskerettighetene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKANDALEPRINS: Prins Laurent av Belgia har stadig fått negativ omtale. Her er han sammen med blant andre kong Harald og dronning Sonja under deres besøk i Belgia i 2003. Foto: NTB scanpix
SKANDALEPRINS: Prins Laurent av Belgia har stadig fått negativ omtale. Her er han sammen med blant andre kong Harald og dronning Sonja under deres besøk i Belgia i 2003. Foto: NTB scanpix Vis mer

Bakgrunnen for statsministerens reaksjoner var at prinsen, ikledd marineuniform og uten godkjennelse, møtte under den kinesiske 90-års feiringen av folkets frigjøringshær i Kina. Prinsens stunt var dråpen som fikk begeret til å renne over for statsministeren, noe som resulterte i beslutningen om trekk i apanasjen.

Det er heller ikke første gang at prinsen får kritikk av regjeringen for sin innblanding i statlige anliggender.

RUNDLURT: Morten Botten klarte å lure kjæresten Sofie Nilsen trill rundt. Video: Morten og Sofie @ YouTube. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Ifølge The Guardian har statsminister Charles Michel ved flere tilfeller advart prinsen mot å føre uautoriserte samtaler med utenlandske tjenestemenn, etter at prinsen har tatt flere utflukter uten statens godkjenning.

Det som skal ha vært den endelige advarselen kom etter at prins Laurent i desember 2016 dro på nok et eget uautorisert besøk, den gang til Sri Lankas statsminister.

Prinsen har flere ganger også besøkt president Joseph Kabila fra Den demokratiske republikken Kongo, og har også hatt flere besøk til i Libya mens Muammar al-Gaddafi var landets statsoverhode.

LES OGSÅ: Sjokkerer med alderen sin

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer