Prins Harry:

Skandalene kongehuset vil glemme

Fra nakenbilder til rehab - den britiske prinsen har i en årrekke sørget for overskrifter.

HOLDT IGJEN: Prince Harry havnet i et sammenstøt med en paparazzifotograf i 2004. Det er kun én av mange hendelser fra prinsens liv, som har skapt overskrifter i presse. Foto: David Abiaw/REX/NTB
HOLDT IGJEN: Prince Harry havnet i et sammenstøt med en paparazzifotograf i 2004. Det er kun én av mange hendelser fra prinsens liv, som har skapt overskrifter i presse. Foto: David Abiaw/REX/NTB Vis mer
Publisert

Før prins Harry (36) fant kjærligheten med Hollywood-stjernen Meghan Markle (39) i 2016, giftet seg og ble tobarnsfar, var han kort og enkelt kalt «skandaleprinsen».

Norsk og internasjonal presse hadde i en årrekke omtalt prinsens mange turer på byen - og skandalene som fulgte. Etter det storslåtte bryllupet i 2018 fikk derimot prinsen litt fred, da det var den nye hertuginnens privatliv som vekket størst oppsikt.

Men, til tross for at prinsen tilsynelatende har lagt festhatten på hylla og tatt på seg en mer ansvarsfull rolle som ektemann og far, blir neppe skandalene hans glemt.

DUKKER OPP: I traileren til prins Harrys nye dokumentarserie om mental helse, «The me you can´t see», dukker Meghan og Archie opp. Video: Apple+ Vis mer

Naken prins på forsiden

Fordi når man først har sett en naken prins, er det vanskelig å glemme. Årets oppsiktsvekkende Oprah-intervju er nemlig ikke det eneste som har prydet forsiden av magasiner, aviser og nettsteder verden over.

I 2012 valgte nemlig kjendisnettstedet TMZ å dele et bilde av en splitter naken prins Harry på nettsiden. Den britiske tabloidavisen The Sun valgte deretter å trykke bildet over hele forsiden - og trosset dermed de kongeliges advokater.

«Heir it is!» sto det ved bildet.

SKANDALE: Nakenbildene av prins Harry ble trykket på forsiden av The Sun. Foto:Toby Melville/REUTERS/NTB
SKANDALE: Nakenbildene av prins Harry ble trykket på forsiden av The Sun. Foto:Toby Melville/REUTERS/NTB Vis mer

Selv om bildet ble blottet for «hele» verden, valgte andre aviser å trykke nyheten uten bildet. Men, lurer du kanskje. Hvor kom bildet fra?

Narkotika

Ifølge BBC ble bildet tatt da prinsen var naken sammen med en ung kvinne på en privat fest i Las Vegas. Det skal ha dreiet seg om en privat reise med noen venner og en runde klespoker. Noen begynte da å ta bilder av den da 28 år gamle prinsen.

Øyevitner hevdet også overfor Radar Online at det ble brukt narkotika på festen, uten at det var kjent om prinsen selv var innblandet.

Harry skal senere ha uttalt at han var skuffet over seg selv. Han skal også ha sagt at fordi han befant seg på privat område, burde man kunne forvente litt privatliv, ifølge kanalen.

BERYKTET: Prins Harry var lenge kjent for å være glad i en god fest. Foto: Richard Young/REX/NTB
BERYKTET: Prins Harry var lenge kjent for å være glad i en god fest. Foto: Richard Young/REX/NTB Vis mer

Også en rekke andre aviser og medier omtalte nakenbildene, og det som skal ha foregått på festen. Hendelsen har uten tvil bidratt til å sette prinsens ville fortid på kartet.

Den ville Vegas-natten er imidlertid ikke første gang prins Harry og narkotika nevnes i samme setning.

Sendt på rehab

Ti år før Vegas-hendelsen sto nemlig følgende på forsiden til den nå nedlagte britiske avisen News of the world, ifølge BBC:

«Harry's drug shame», oversatt til «Harrys narkotikaskam».

Overskriften var et resultat av rykter om at prins Charles (72) hadde sendt sønnen sin til rehab, som straff for å ha røyket cannabis. Ifølge kanalen bekreftet St. James Palace at prins Harry, som på tidspunktet var 17 år gammel, hadde eksperimentert med rusmidler ved forskjellige anledninger.

FESTLØVE: Prins Harry takket sjelden nei til en god fest. Her avbildet i 2004. Foto: Alan Davidson/REX/NTB
FESTLØVE: Prins Harry takket sjelden nei til en god fest. Her avbildet i 2004. Foto: Alan Davidson/REX/NTB Vis mer

I en pressemelding fra kongefamilien kom det også frem at prinsen hadde godtatt å besøke klinikken, for å lære om de mulige konsekvensene ved cannabis, ifølge Insider.

Prinsen skal kun ha tilbrakt én dag ved Featherstone Lodge, rehabilitetssenteret han ble sendt til.

FORTVILET: Oprah Winfreys intervju med Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

- Kuttet leppen

Rehabilitetsbesøket skulle likevel vise seg å være starten på en rekke skandaler for prinsen, som i de følgende årene både ble anklaget for å ha skadet en paparazzifotograf og for å ha manglende forståelse for historien.

Paparazzi-tilfellet, som fant sted i 2004, skal ifølge BBC ha dreiet seg om en litt for pågående fotograf utenfor en nattklubb, som fikk leppen sin kuttet opp etter et sammenstøt med den unge prinsen.

En representant for kongehuset uttalte den gang at et kamera skal ha truffet Harrys ansikt, og prinsen skal da ha skubbet borti kameraet.

- Slik vi forstår det ble leppen til en fotograf kuttet, uttalte representanten, ifølge BBC.

Nazist-kostyme

Sammenstøtet i 2004 skulle likevel vise seg å være barnemat i forhold til det som skulle komme året etter. I 2005 dukket han nemlig opp på en fest utkledd som en nazist.

Den da 20 år gamle prinsen ble naturligvis fotografert, mens han sto med drikken i den ene hånda og en røyk i den andre. Bildet endte opp på forsiden av blant andre britiske The Sun.

FORSIDEN: Slik så forsiden til britiske The Sun ut. Foto: The Sun / NTB
FORSIDEN: Slik så forsiden til britiske The Sun ut. Foto: The Sun / NTB Vis mer

Det hele fikk sterke reaksjoner, og prinsen ble blant annet anklaget for å være nynazist av et parlamentmedlem. Den kongelige biografiforfatteren Robert Lacey mener derimot at det var å gå for hardt ut mot den unge prinsen.

- Mange mistet poenget ved bildet: Åpenbart var ikke den 20 år gamle Harry en nynazist, slik et parlamentsmedlem hevdet. Gutten var bare slem, ikke en nazist, har Lacey fortalt til The Sun.

Lacey minner også om at Harry slettes ikke var alene da kostymet ble plukket ut.

- Tydeligst av alt vet vi at Harry valgte kostymet sammen med sin eldre bror, den fremtidige kong William V, da 22 år gammel, som hadde ledd hele veien tilbake fra butikken med lillebroren sin. Han skulle dessuten fungere som en mentor for sin yngre bror, men i stedet dro de videre til festen sammen, sier Lacey.

Prins Harry har selv beklaget hendelsen. I en uttalelse fra Clarence House kom det frem at han «er veldig lei seg hvis han har fornærmet eller gjort noen flau». Videre skal prinsen ha uttalt at det var et dumt valg av kostyme, ifølge The Sun.

SÅPEOPERA: Det britiske kongehuset sier de er lei seg. - Dette er en såpeopera, bare på ekte, sier Se og Hørs kongehusekspert til Dagbladet TV om situasjonen som har oppstått. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV Vis mer

- Nær sammenbrudd

Selv om prinsen ofte har sørget for skandaløse overskrifter, er det ikke til å legge skjul på at han også har en mørk fortid. I 1997 døde som kjent hans mor, prinsesse Diana, i en bilulykke i Frankrike.

I et intervju med Daily Telegraph i 2017 erkjente prins Harry at morens død nok hadde påvirket mange av valgene han har tatt i oppveksten.

- Jeg kan trygt si at det å miste mamma i en alder av tolv, og av den grunn stengte av følelsene mine i nesten tjue år etter, har hatt en nok så seriøs effekt på ikke bare mitt personlige liv, men også arbeidet mitt, sa han den gang, ifølge BBC.

Prins Harry fulgte opp med å si at han flere ganger har vært ved randen av et sammenbrudd.

- Jeg har nok vært veldig nær et fullstendig sammenbrudd ved flere anledninger, når all mulig sorg, løgner og misforståelser ble kastet mot meg i alle retninger, fortalte han den gang.

Mareritt-år

I et intervju med Oprah Winfrey (67) i anledning dokumentarserien «The Me You Can't See», åpnet prinsen seg nylig om de trøblete ungdomsårene som fulgte etter morens død.

Under intervjuet innrømmet han at han drakk mye og tok narkotika for å takle sorgen. Der kom det frem at få folk rundt ham snakket om morens bortgang i årene etter, og at han i flere år var «så sint over hva som skjedde med henne», ifølge CNN.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

- Årene fra jeg var 28 til sikkert 32 var et mareritt i livet mitt. Jeg drakk sikkert en ukes alkoholkonsum på én dag på en fredag eller lørdag. Jeg fant meg selv drikke, ikke bare fordi jeg nøt det, men fordi jeg prøvde å gjemme noe, sa han, og fortsatte:

- Jeg var villig til å drikke, jeg var villig til å ta narkotika. Jeg var villig til å prøve og gjøre ting som fikk meg til å føle mindre av det jeg følte på.

LES OGSÅ: - Savner min mann og mine barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer