Prinsesse Dianas butler Paul Burrell:

Skandale-butleren har tjent millioner på Dianas død

Over 20 år etter Dianas bortgang melker skandalebutleren sin relasjon til prinsessen for alt den er verdt.

OMSTRIDT: Prinsesse Dianas tidligere butler, Paul Burrell (t.v.), har en rekke ganger vekket oppsikt med sine uttalelser og avsløringer om både henne og den britiske kongefamilien for øvrig. Foto: NTB scanpix
OMSTRIDT: Prinsesse Dianas tidligere butler, Paul Burrell (t.v.), har en rekke ganger vekket oppsikt med sine uttalelser og avsløringer om både henne og den britiske kongefamilien for øvrig. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): De innerste hemmelighetene til de europeiske kongehusene voktes som oftest av trofaste tjenere. Det britiske kongehuset har derimot i en årrekke slitt med én «løs kanon» blant sine tidligere stabsmedlemmer.

Helt siden han var bare 18 år har Paul Burrell (59) sett innsiden av Buckingham Palace. Først som dronning Elizabeths tjener, og senere som prinsesse Dianas butler.

Barna hans vokste opp side om side med prinsesse Diana og prins Charles' to sønner, prins William (35) og prins Harry (33) - og Diana selv omtalte Burrell som «The Rock», eller «klippen». Likevel er det få som har tjent mer penger på prinsesse Dianas død enn nettopp Paul Burrell.

Burrell, som i 2002 var tiltalt for å ha stjålet over 300 gjenstander fra prins Charles, prinsesse Diana og prins William - og senere ble frikjent etter at dronning Elizabeth grep inn i rettssaken mot ham - er for lengst blitt betegnet som en lystløgner i de kongelige kretser.

Men det er lite som tyder på at 59-åringen mistrives i rampelyset.

FRITATT: Prinsesse Dianas butler, Paul Burrell, var godt fornøyd etter at dronningen i 2002 stoppet rettssaken mot ham, da han var anklaget for å ha stjålet flere av den avdøde prinsessens private eiendeler. Det var langt fra siste gang han var i pressens søkelys. Foto: AP/ NTB scanpix
FRITATT: Prinsesse Dianas butler, Paul Burrell, var godt fornøyd etter at dronningen i 2002 stoppet rettssaken mot ham, da han var anklaget for å ha stjålet flere av den avdøde prinsessens private eiendeler. Det var langt fra siste gang han var i pressens søkelys. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Fikk hjelp av dronningen

Over 20 år etter prinsesse Dianas bortgang gjestet Burrell den australske versjonen av realityprogrammet «I'm a Celebrity - Get Me Out Of Here», som kan minne om en kjendisversjon av «Robinsonekspedisjonen», ene og alene fordi han er kjent for sin relasjon til den avdøde prinsessen og det britiske kongehuset.

Denne smålurvete realitydeltakelsen er langt fra hans første. Tidligere har han vært dommer i realityprogrammet «Australian Princess», han har deltatt i Storbritannias kjendisversjon av «Big Brother», og vært med i den britiske versjonen av «I'm a Celebrity - Get me out of here» også.

Det kan virke fjernt i dag, men reality-jegeren Paul Burrell hadde i flere år etter prinsessens tragiske død i 1997, det britiske folkets støtte.

I et ellers bittert oppgjør mellom Diana-leiren og det britiske kongehuset etter skilsmissen fra prins Charles (69) på midten av nittitallet, var Burrell nemlig ansett for å være en av Dianas mest fortrolige støttespillere.

Da dronning Elizabeth i 2002 stanset den pågående rettssaken mot Burrell forklarte dronningen at hun i flere år hadde visst om at Burrell oppbevarte noen av Dianas eiendeler for henne.

Både før og etter rettssaken var det et enormt mediesirkus, og det roet seg ikke akkurat da Burrell i etterkant av rettssaken besluttet å selge sin historie om rettssaken og dens spesifikke forhistorie for 3,5 millioner kroner til den britiske avisen Daily Mirror.

Saken fortsetter under bildet.

MED BOK: I 2003 ga Paul Burrell ut boka «A Royal Duty», som inneholdt flere pikante avsløringer om Diana og det britiske kongehuset. Her var han på boklanseringen i Spania i 2004. Foto: AP/ NTB scanpix
MED BOK: I 2003 ga Paul Burrell ut boka «A Royal Duty», som inneholdt flere pikante avsløringer om Diana og det britiske kongehuset. Her var han på boklanseringen i Spania i 2004. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Kort tid etter utga han også sin første biografi, «A Royal Duty», hvor han kom med unik innsikt i livet på innsiden av den britiske kongefamilien, og med rykende ferske påstander om Diana. Boka inneholdt flere pikante avsløringer og påstander, som sendte sjokkbølger gjennom Buckingham Palace.

I boka blir det som angivelig skal være personlige brev fra Diana til butleren gjengitt.

Ifølge Burrell skal prinsessen blant annet ha skrevet at hun fryktet at noen skulle tukle med bremsene til bilen hennes, slik at hun skulle utsettes for en ulykke.

I et annet brev skal hun også ha gitt uttrykk for at hun angret på skilsmissen med prins Charles.

I besittelse av private brev

Og Burrell lot det ikke stoppe der. I 2006 ga han ut nok en bok, «The Way We Were: Remembering Diana», som blant annet også skal ha basert seg på flere private brev fra Diana til butleren. Videre kom det fram at Burrell var i besittelse av flere private brev som tilhørte prinsessen selv.

​Blant disse var angivelig et brev som prins Philip (96) i sin tid skrev til Diana. I disse har prins Philip, ifølge butleren, skrevet at han ikke forsto hvordan prins Charles kunne forlate Diana til fordel for Camilla Parker Bowles (70).

Det britiske kongehuset var i forkant av utgivelsen i forhandlinger med forleggeren til Paul Burrell for å få boka stoppet. I tillegg gikk prins William, som den gang var 21 år, ut og ba Burrell om å tie.

KRITISK: Prins William (foran t.h.) har tidligere tatt til motmæle mot Burrell. Her med foreldrene og lillebror prins Harry i juni 1989. Foto: AP/ NTB scanpix
KRITISK: Prins William (foran t.h.) har tidligere tatt til motmæle mot Burrell. Her med foreldrene og lillebror prins Harry i juni 1989. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

- Vi kan ikke fatte at Burrell, som var en av mors mest betrodde, nå går ut og utnytter sin tidligere stilling ved å svikte henne på en så åpenlys måte, skal prinsen blant annet ha uttalt til nyhetsbyrået Associated Press, i et forsøk på å stanse utgivelsen.

Men Burrell lot seg langt fra stoppe av kritikken fra sin tidligere arbeidsgiver. Under promoteringen av boka benyttet han snarere muligheten til å kritisere Dianas sønner i et intervju med «Good Morning America»:

- Jeg hyller henne fortsatt. Hvem andre gjør det? Ikke kongefamilien, ikke eksmannen og ikke barna hennes, sa Burrell i intervjuet og fortsatte:

​- Jeg føler meg moralsk forpliktet overfor prinsessen til å stå opp og si: «Dette er slik vi var». Dette er kvinnen som elsket dere så mye og som rørte millioner av mennesker verden over.

Skandaler

Om det britiske slottet skulle angre på at de i sin tid ansatte Paul Burrell, ville ikke det være vanskelig å forstå.

Både butleren selv og personer nær ham står bak en rekke skandaler, som angivelig skal bunne i utsagn fra ham selv om livet på innsiden av kongefamilien.

Under høringene om Dianas død, så sent som i 2008, hevdet Dianas livvakt, Michael Faux, at Burrell hadde fortalt at han hadde stjålet Dianas ring under likskuet i Paris. Dette benektet Burrell selv.

I 2008: Paul Burrell avbildet utenfor Høyesterett i London i januar for ti år siden, i forbindelse med høringene om Dianas død. Foto: AP/ NTB scanpix
I 2008: Paul Burrell avbildet utenfor Høyesterett i London i januar for ti år siden, i forbindelse med høringene om Dianas død. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

I et videoopptak fra New York, som den britiske pressen fikk tak i kort tid etter vitneutsagnet, skal Burrell ha innrømmet å ha holdt tilbake deler av sannheten i høringene omkring Dianas død. Nok en skandale så dagens lys, men butleren tok likevel ikke oppfordringen om å forklare seg for retten på nytt.

Samme år hevdet Burrells svoger, Ron Cosgrove, at Burrell hadde fortalt ham at han og Diana hadde et seksuelt forhold. Til den omdiskuterte britiske avisen News of the World kom Burrells svoger med pikante utsagn som atter en gang rystet Storbritannia, elleve år etter prinsessens død.

- Paul fortalte meg at Diana ringte ham midt på natta bare for å ha sex. Han sa hun var seksuelt krevende og litt kinky, fortalte han og fortsatte: ​

- Burrell sa at Diana var krevende. Og han fortalte meg at han hadde sett dronningen naken, fortalte Cosgrove avisen.

I ettertid meldte Burrell avisen til britiske Pressens Faglige Utvalg, for å ha bestukket svogeren hans, som på den tiden angivelig skal ha vært i økonomiske vansker. Han hevdet avisen hadde bestukket Cosgrove for å komme opp med en sensasjonell historie.

Uavhengig av om det var Burrell eller hans svoger Cosgrove som sto bak utsagnene, var skandalen likevel et faktum da den var på alle briters lepper.

NYE KLIPP: Se traileren for «Diana: In Her Own Words» her. Dokumentaren ble sendt på Channel 4 den 6. august 2017. Video: Channel 4 Vis mer Vis mer

Kritisk til hertuginne Kate

Til tross for at Burrell er utskjelt av den britiske kongefamilien, benytter han fortsatt enhver mulighet han får til å uttale seg om Storbritannias kongefamilie.

Heller ikke den nylige deltakelsen i realityshowet «I'm a Celebrity - Get Me Out Of Here» foregikk uten at han kom med noen utsagn om de kongelige.

Ifølge Expressen svarte han i programmet på de gamle ryktene om at prins Charles ikke var prins Harrys biologiske far, noe han for øvrig mente var feil.

I programmet skal han, ifølge International Business Times, også ha hevdet at prinsesse Diana fikk anoreksi som følge av at hennes mor forlot hjemmet etter skilsmissen fra ektemannen, Dianas far, John Spencer.

Burrell har de siste årene også uttalt seg kritisk om hertuginne Kates (36) naturlige evner som folkets framtidige dronning, og på det britiske talkshowet «Lorraine» kommenterte han Meghan Markles (36) valg om å åpne opp om sitt privatliv den gang forholdet med prins Harry først ble kjent. ​

LES OGSÅ: Dette etterlot Diana til sønnene sine

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer