OPPFORDRING: Dronning Margrethe ber det danske folk følge myndighetenes råd. Her er hun avbildet i forbindelse med talen. Foto: NTB Scanpix
OPPFORDRING: Dronning Margrethe ber det danske folk følge myndighetenes råd. Her er hun avbildet i forbindelse med talen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dronning Margrethe:

- Skal vise samhold ved å holde avstand

Dronning Margrethe talte til det danske folk tirsdag kveld.

Publisert

Tirsdag kveld talte dronning Margrethe (79) av Danmark til folket, der hun oppfordret alle til å holde motet oppe og følge myndighetenes råd for å unngå at flere blir smittet av coronaviruset - selv om det er tøft.

Ifølge danske BT har dronning Margrethe aldri holdt tale for folket i en krisesituasjon tidligere, og dermed er dette en historisk tale.

Hun åpnet talen med å si at Danmark står i en alvorlig situasjon.

- Den skjebnen deler vi med hele Europa, ja, resten av verden. Mange er blitt smittet av coronaviruset, og flere vil bli det. Jeg kan godt forstå at man er urolige. Vi har blitt vant til at verden er åpen. Nå er grensene lukket. Det kan virke skremmende og uvirkelig, sier dronningen til folket.

SYNGER OM VIRUSET: Norges Eurovision-finalist Ulrikke Brandstorp ser det lyse i hverdagen, som for tiden og i likhet med andre nordmenn er preget av coronaviruset COVID-19. Video: Instagram / @Ulrikkeofficial Vis mer

Flere nye tiltak i Danmark

I forkant av dronning Margrethes tale, holdt Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (42), en pressekonferanse der nye tiltak for å stoppe coronaviruset ble presentert.

I Danmark er nå 82 innlagte med smitte på sykehusene. 18 er på intensivavdeling. 977 mennesker har testet positivt på viruset i landet så langt, og fire har så langt mistet livet.

Danmark stengte grensene forrige uke, og i morgen innføres flere tiltak.

Blant annet vil det ikke kunne samles mer enn ti personer verken innendørs eller utendørs i det offentlige rom, og alle oppfordres til å være hjemme så mye de kan.

I tillegg lukker alle innendørs sports- og idrettsfasiliteter for en periode, og frisører og tatovører stenger for kunder. Utesteder skal også stenge.

BEKLAGER: De siste dagene har det stormet mot komiker og tv-profil Herman Flesvig etter at det ble kjent at han i helga hadde reist på hyttetur. Nå beklager han. Video: Instagram/@hermanflesvig Vis mer

I talen er dronninga tydelig på hvor viktig det er at alle følger restriksjonene fra myndighetene i tida framover - for å hindre spredning.

Hun understreker hvor alvorlig coronautbruddet er.

- Det sprer seg som ringer i vannet, og det går fort. Det sprer seg i en lang og farlig kjede. I den kjeden vil mennesker dø, påpeker dronninga.

- Det er den kjeden vi skal bryte, og som vi kan bryte, oppfordrer hun.

CORONA CHALLENGE: Influenser Ava Louise har lagt ut en video på TikTok der hun prøver å skape en ny trend hvor folk skal slikke på toalettsete. Vis mer

- Vanskelig

Videre er dronninga tydelig på at kjeden bare kan brytes dersom alle tenker seg om og følger myndighetenes råd - som er å vaske hendene, holde avstand, unngå kontakt og holde seg hjemme. Hun sier at mange følger rådene, men at mange også velger å ikke gjøre det.

Hun uttrykker forståelse for at det kan være vanskelig.

- Det kan være vanskelig å ikke kunne møte vennene sine. Men det er andre måter å møtes på. Noen har fortsatt fester. Det synes jeg ikke man skal gjøre. Det er tankeløst, og det er først og fremst hensynsløst.

Dronninga avslutter med å rette en stor takk til helsepersonell og alle de som går på jobb for å holde samfunnet i gang. 79-åringen takker også myndighetene for å ta på seg det tunge ansvaret i denne situasjonen.

- Denne gang skal vi vise samhold ved å holde avstand. Det er helt naturlig at vi er bekymret, men vi skal holde sammen, avslutter dronninga.

LES OGSÅ: Venter sitt første barn

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer