Kong Harald:

- Skal sparke ham ut av sengen

Kong Haralds livlege møtte pressen etter hjerteoperasjonen fredag.

Publisert
Sist oppdatert

RIKSHOSPITALET (Se og Hør): Fredag formiddag opplyste kongehuset i en pressemelding at kong Haralds (83) hjerteklaffoperasjon var vellykket, og at majestetens tilstand er god. Kongen var våken under operasjonen og inngrepet ble utført via lysken med lokalbedøvelse.

Etter operasjonen ble kongen overført til intensivavdelingen for videre observasjon, opplyste kongehuset videre.

I pressemeldingen ble det også kjent at kong Harald blir sykmeldt ut oktober som følge av hjerteklaffoperasjonen.

Inngrepet ble utført av kongens livlege, overlege Bjørn Bendz, sammen med overlegene Lars Aaberge og Christian Eek ved Rikshospitalet.

Fredag klokken 14.00 møtte Bendz pressen på Rikshospitalet. Han fortalte at operasjonen var vellykket, og at kongens tilstand er god. Bendz sa også at kong Harald ble operert på en operasjonsstue akkurat som alle andre.

- Han er nå til observasjon, og har det bra, sa Bendz til pressen.

OPERASJON: Doktor Wasim Zahid forklarer hvilken hjerteoperasjon kong Harald skal gjennomgå fredag 9. oktober. Video: Privat Vis mer

Bendz innledet med å fortelle at det nå var på tide å bytte ut hjerteklaffen.

- I 2005 måtte vi skifte kongens hjerteklaff mellom hovedpulsåren og venstre hjertekammer. Det man gjorde da var å fjerne hans medfødte hjerteklaff og så sydde man inn en ny kunstig hjerteventil, noe vi kaller en biologisk hjerteventil, forklarte Bendz.

Videre påpekte kongens livlege at slike hjerteventiler har en levetid på cirka ti til femten år, og at det ikke er uvanlig at disse må skiftes ut.

MØTTE PRESSEN: Kongens livlege Bjørn Bendz møtte pressen på Rikshospitalet fredag. Foto: Geir Olsen / NTB
MØTTE PRESSEN: Kongens livlege Bjørn Bendz møtte pressen på Rikshospitalet fredag. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Utredningen av kongen i senere tid har vist at nettopp dette har skjedd. Som de fleste har fått med seg ble kongen tungpustet, spesielt for to uker siden. Og vi så oss nødt til å utrede han ytterligere, og at det nå var på tide å bytte hjerteklaff, sa livlegen.

Han la til at kongen har hatt det bra etter operasjonen, men at han er litt døsig som følge av at han har tatt beroligende medisiner under inngrepet. Livlegen opplyste også at kong Harald blir på Rikshospitalet til over helgen, noe som er vanlig prosedyre etter et slikt inngrep.

Livlegen sa også at det er forventet at kongen er tilbake i arbeid når sykmeldingen opphører.

Bendz fikk også spørsmål om kongens generelle helse, og sa at kongen har smerter i beina, noe som er årsaken til at han har ustø gange - som mange har lagt merke til den siste tiden. Dette har altså ikke noe med hjerteoperasjonen å gjøre, forsikret kongens livlege.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fylte 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Kongen ligger på intensivavdelingen fordi han har et eget rom på denne avdelingen, men ikke fordi han har behov for intensivbehandling, sa Bendz til Dagbladet. Der er han nå altså til observasjon.

Livlegen sa også at det er forventet at kongen vil få besøk av sin familie mens han er på Rikshospitalet.

- Han er i godt humør, og tuller og tøyser, uttalte Bendz.

LAGT INN: Kong Harald ble lagt inn på Rikshospitalet torsdag, og gikk fredag morgen gjennom en vellykket hjerteoperasjon. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
LAGT INN: Kong Harald ble lagt inn på Rikshospitalet torsdag, og gikk fredag morgen gjennom en vellykket hjerteoperasjon. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

Livlegen forsikret også om at kongen kan leve som normalt i tiden fremover.

- Han skal leve normalt. Jeg vil at han skal komme seg ut av sengen i morgen tidlig, og hvis han ikke kommer seg ut, skal jeg sparke ham ut av sengen. Det er han innstilt på, det har han humor på, at jeg er litt brutal på sånne ting, sånn er jeg med alle pasienter. På en hyggelig måte, selvfølgelig, sa kongens livlege.

RIKSHOSPITALET: For noen uker siden kom nyheten om at kong Harald (83) er sykmeldt. Det opplyste kongehuset på sine nettsider. Vis mer

Innlagt

Det var torsdag det ble kjent at kong Harald skulle gå gjennom en operasjon for å bytte en hjerteklaff. Kongen har den siste tiden vært til utredning for å finne årsaken til at han tidligere i høst opplevde tung pust, noe som førte til innleggelse på Rikshospitalet.

Det viste seg altså å være nødvendig å erstatte den kunstige hjerteklaffen med en ny klaff - for å bedre kongens pust.

Dette er ikke første gang kong Harald har gjennomført en slik operasjon. Det samme skjedde nemlig i 2005, da han måtte operere hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren. Den gang fikk han en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale.

Slike kunstige biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom ti og 15 år, og dermed er det ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter en stund - slik kongen nå har gjort.

OPERASJON: Doktor Wasim Zahid forklarer hvilken hjerteoperasjon kong Harald skal gjennomgå fredag 9. oktober. Video: Privat Vis mer

- Operasjonen ble utført i et hybridrom - det vil si en blanding av et røntgenlaboratorium og en operasjonsstue. Det ble først lagt inn en midlertidig pacemaker. Deretter ble selve inngrepet utført via en pulsåre i lysken. En ny biologisk hjerteklaff ble satt inn via tilgangen i lyskepulsåren og plassert inne i den gamle klaffen, sa kongens livlege Bjørn Bendz i en pressemelding fredag.

LES OGSÅ: - Trenger å bli strammet opp

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer