Kong Harald:

- Skal sitte til «the bitter end»

Kong Harald nekter å abdisere.

SITTER TIL HAN DØR: Kong Harald er fast bestemt på sitte ved tronen til dagen han går bort. Foto: NTB Scanpix
SITTER TIL HAN DØR: Kong Harald er fast bestemt på sitte ved tronen til dagen han går bort. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At kong Harald (81), som neste uke fyller 82 år, har slitt med noen helseutfordringer de siste åra, er ingen hemmelighet. Senest i april i fjor ble kong Harald sykmeldt som følge av overbelastning og smerter i den ene foten.

Som vi ser i kongehus i andre land, har allerede flere konger abdisert fra sin stilling som følge av alder og sykdom. Her til lands blir spørsmålet om hvor lenge kong Harald vil sitte ved tronen derfor naturligvis ofte stilt.

For kong Harald er det derimot ikke engang et tema. I et større intervju med Dagens Næringsliv denne uken, avslører kongen at han ikke har noen plan om å abdisere.

- Jeg har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut. Så enkelt er det, sier kongen til avisen.

Tradisjon

Ifølge kongen selv har vi her i Norge tradisjon for at kongen sitter så lenge man absolutt kan.

Da kong Haralds far, kong Olav, ble alvorlig syk, ble Harald utnevnt som regent. Likevel satt Olav løpet ut, fram til sin død i 1991.

OOOOPS...: Kong Harald utela flere avsnitt i sin trontale under åpninga av det 160. Storting. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Til DN forteller kong Harald at det ikke blir noen forskjell med ham på tronen.

- Nei, og ikke kong Haakons heller. Men sånn som det er blitt, de to gangene jeg har opplevd tronskifter, har kongen vært sykmeldt det siste halvannet året. Da har kronprinsen blitt regent og kommet inn i tralten. Det er blitt tradisjon i dette landet for at vi holder på til «the bitter end», sier han.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

- Ikke uvanlig

Det er, som nevnt, ikke uvanlig at monarkene velger å gi stafettpinnen videre før de går bort.

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, er det imidlertid mer vanlig i Nederland, Belgia og utenfor Europa.

Dette skjedde blant annet i 2013, da den belgiske kongen Albert II abdiserte, og sønnen Philippe (58) tok over tronen.

I desember 2017 skapte også Japans keiser Akihito overskrifter, da han kunngjorde at han skulle være den første keiseren på 200 år til å frivillig forlate «Krysantemum-tronen».

Ikke overrasket

Vagle er ikke overrasket over at kong Harald nekter å abdisere.

- I Norge er det ikke tradisjon for at kongen abdiserer, heller ikke i Storbritannia, Danmark og Sverige. Kongen har flere ganger uttalt at han mener eden han har avlagt varer livet ut, sier hun.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

EN REISE I TID: Se de historiske bildene fra kong Harald og dronning Sonjas femti år lange ekteskap. Video: Ingrid Cogorno, Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om kongen i Norge ikke har planer om å overlate tronen til kronprins Haakon med det første, har kronprinsen allerede fått en smakebit av pliktene han har i vente.

Da kong Harald ble sykmeldt i fjor, steppet Haakon inn som regent for kongen i perioden han var syk.

Da måtte han ta over jobber som blant annet overrekkelse av Kongens fortjenstmedalje. Kronprinsen måtte også ta over kongens faste audiens og statsråd på Slottet.

LES OGSÅ: Nå er prins Harry i Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer