De siste månedene har flere kongelige fått enorm, internasjonal oppmerksomhet etter at de har tilbudt seg å bistå under coronakrisen. Prins Carl Philip (41) og prinsesse Sofia (35) av Sverige er blant dem som har stilt seg til tjeneste, men det gjelder også for flere kongelige.
Prins William (37) kan nemlig nå avsløre at han har jobbet som frivillig på en krisetelefon for mennesker som sliter med psykiske utfordringer som følge av krisen.

Prins William åpen om psykiske problemer
Hertugen av Cambridge har jobbet for organisasjonen Shout, den første organisasjonen i Storbritannia som i 2019 innførte en døgnåpen kriselinje hvor man også kan tekste.
- En hemmelighet
Ifølge The royal Foundation ble Shout lansert av prins William og hertuginne Kate (38), og prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38), etter en investering på tre millioner pund fra den kongelige stiftelsen i fjor.
- Jeg skal dele en liten hemmelighet med dere. Jeg har faktisk jobbet som frivillig i organisasjonen, sa prinsen under en videokonferanse med Shout i mai, ifølge CNN.
Hertuginne Kate har selv gjort det samme som ektemannen, hvor de begge har fokusert mye på den mentale helsen til folket under pandemien.
Prins William er en forkjemper for at briter skal være mer åpne om sine psykiske problemer. Han har blant annet også startet initiativet «Heads Together», med formål å nettopp skape mer åpenhet rundt psykisk helse.
- Smerte som ingenting annet
I en dokumentar i fjor åpnet 37-åringen selv opp om egne psykiske problemer. Prins William fortalte der at han har slitt med å håndtere morens tragiske bortgang.

- Jeg ble veldig trist og nedfor
- Jeg har tenkt mye på det, og jeg prøver å forstå hvorfor jeg føler som jeg gjør, men når du mister en person som står deg nær som så ung, så føler man en smerte som ingenting annet, sa han ifølge BBC.
Prinsesse Diana omkom i en bilulykke i Paris i 1997. William var bare 15 år gammel på det tidspunktet. Se og Hør har tidligere omtalt prins Williams beslutning om å si opp pilotjobben, og at han har fått mange sterke inntrykk gjennom jobben som luftambulansepilot.
På besøk i Norge
I dokumentaren beskrev han det som vanskelig, spesielt fordi han kom fra militæret, der følelser ble satt til side. Han snakket videre om hvordan tragiske hendelser ble en del av hverdagen.

Hertuginne Kate åpner opp om ensomheten
- Du håndterte familier som fikk de verste nyhetene de kunne forestille seg i hverdagen. De rå følelsene der … Jeg følte det bygge seg opp noe inni meg, og jeg kjente at det kom til å prege meg og at det kunne bli et skikkelig problem. Jeg måtte snakke om det, sa prinsen.
Prinsen var som luftambulansepilot en del av et team bestående av spesialutdannede leger, intensivsykepleiere og piloter som leverer akuttmedisinske tjenester.
Også da hertugparet besøkte Norge i 2018 var mental helse nøkkelord for hele besøket, og det er tydelig at det er et tema som står duoen nært.
LES OGSÅ: Tar avstand fra bilde etter kritikk
