Dronning Silvia:

Sjokkpåstander: - Nei, nei, nei

Det har svirret sjokkerende rykter rundt den svenske kongefamilien. Onsdag ble dronningen konfrontert med påstandene.

ORDKNAPP: Den svenske kongehuset står midt i en ryktestorm. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB
ORDKNAPP: Den svenske kongehuset står midt i en ryktestorm. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har ryktene svirret rundt det svenske kongehuset, og en ny potensiell skandale kaster nok en gang mørke skygger over den svenske kongefamilien.

En slektning av kongeparet skal være mistenkt for å ha betalt for seksuelle tjenester.

Politiet skal ha søkt intensivt etter mannen de siste dagene. Ifølge Expressen skal han ha gjemt seg inne på Drottningholm slott for å unngå myndighetene.

SA FEIL: Kong Carl Gustaf holdt ikke tunga rett i munnen da han holdt tale på nasjonaldagen. Vis mer

Expressen skriver at politiet ønsket å ransake Drottningholm for å lete etter mannen, men fikk avslag i tingretten.

Slottets informasjonssjef Margareta Thorgren har sagt at sikkerhetspersonalet på slottet har gjort alt for å hjelpe politiet, og at det hele er «ekstremt trist».

POLITIJAKT: Det blir spekulert i om mannen gjemte seg på slottet. Foto: Marianne Løvland / NTB
POLITIJAKT: Det blir spekulert i om mannen gjemte seg på slottet. Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer

Onsdag var dronning Silvia (79) på plass i den tyske kirken i Gamlebyen i Stockholm. Her skulle hun dele ut en pris på vegne av Alzheimerfondet, men på vei ut ble hun konfrontert med ryktene.

- Nei, nei nei, utbrøt flere rundt Silvia og ville ikke la henne svare.

- Var han på Drottningholm Slott?, spurte Expressens reporter på stedet.

- Nei, kjære, jeg er her for demenssykdom, svarte dronningen og gikk videre uten å svare på noen spørsmål, ifølge den svenske avisen.

Kongevennen ble tiltalt onsdag forrige uke. Mandag ble saken foreldet, ifølge Expressen. Mannen trenger dermed aldri å møte i retten.

Prinsesse Estelle stjal showet i forbindelse med kong Carl Gustafs 50 år som landets konge. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug, NTB. Vis mer

Kritiserer kongehuset

I ettertid har kongehusets håndtering fått reaksjoner, blant annet fra Aftonbladets kommentator Åsa Linderborg.

Linderborg skriver at saken ville vært helt uinteressant dersom det ikke var for at hoffet ikke ønsket å hjelpe politiet.

- Tingretten sa nei. De sa nei i et land som gjentatte ganger har skjerpet straffen for ulike seksualforbrytelser, skriver hun i Aftonbladet.

Hun retter også kritikk mot pressesjef Thorgren som ikke vil uttalte seg ytterligere om saken.

- Hun høres ut som en hvilken som helst rettsinstans, hvilket hoffet dessverre ikke er, for hvis så var tilfellet kunne vi krevd innsyn. Kong Carl Gustaf adlyder ikke offentlighetsprinsippet – selv om han er den øverste sjefen for vår lovgivning.

Derfor uteble kronprins Haakon fra markeringen av kong Carl Gustafs 50 år som landets konge. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

Endret forklaring

Expressens kommentator Karin Olsson skriver at avisens reporter Katrin Krantz kunne rapportere om at en slottsvakt hadde oppgitt to ulike forklaringer for politiet.

- Kongens venn ble først sagt å være i slottet. Så ombestemte vakten seg og sa at mannen hadde reist til Los Angeles, skriver hun i Expressen.

Politiet mente derimot at mannen hadde gjemt seg på slottet.

- De var så overbevist om saken at de ba om en ransakingsordre. Det er nesten surrealistisk. At politiet ser seg tvunget til å prøve slike invasive metoder for å få tak i en kriminell mistenkt som anses å oppholde seg i slottets boliger er forbløffende.

Rojale gjester fra hele Norden var samlet for å feire kong Carl Gustafs 50 år på tronen. Men det var et yngre familiemedlem som stjal oppmerksomheten. Video: AP, NTB, John Eneroth / Expressen. Reporter: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Videre omtaler Olsson slike forbrytelser som et av samfunnets mest alvorlige problemer, og at både kongen og dronningen bør ha høy prioritet på mistanke mot en person i deres omgangskrets.

- Kongen har i kraft av sitt embete immunitet mot straffeloven, og kan aldri selv bli tiltalt. Særstillingen som monark krever høy moral, ja, faktisk den aller høyeste.

LES OGSÅ: Märtha i ukjent budkrig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer