Sjokkmåling ryster kongehuset

Sju av ti svensker krever Carl Gustafs avgang.

VIL FJERNE KONGEN: 69 prosent av svenskene krever nå at Carl Gustaf abdiserer og overlater tronen til Victoria. Foto: Reuters
VIL FJERNE KONGEN: 69 prosent av svenskene krever nå at Carl Gustaf abdiserer og overlater tronen til Victoria. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO:  Denne uken kunngjorde dronning Beatrix av Nederland at hun ville abdisere og overlate tronen til sønnen Willem-Alexander og hans hustru Maxima.

Nå har den svenske avisen Expressen gjennomført en meningsmåling blant broderfolket, og de nye tallene sjokkerer.

Hele 69 prosent av svenskene mener Carl Gustaf bør gjøre det samme - og overlate styringen av landet til Victoria. En av sju svensker mener han bør gå i løpet av året, mens 42 prosent av de spurte mener han bør gå innen fem år.

- Victoria er veldig populær. Dessuten er spørsmålet om abdisering på nytt blitt aktuelt etter hendelsen i Nederland. Så tallene er ingen overraskelse, sier daglig leder Anders Lindholm i meningsmålingsinstituttet Demoskop til Expressen.

Både kongereportere og sjefredaktører mener imidlertid at svenskekongen bør få sitte en stund til:
 
- Jeg synes vi kan unne kronprinsparet noen år til, før Victoria tar over som regent, sier Karin Lennmor, sjefredaktør i Svensk Damtidning.


I 2011 ble Carl Gustaf for første gang koblet til besøk på strippeklubber. Allerede da krevde en rekke redaktører hans avgang. Siden har det gått slag i slag for svenskekongen, som blir stadig mindre populær blant svenskene. Den siste avsløringen kom hans elskerinne Camilla Henemark med, da hun i bokform fortalte inngående om de "grisete" sextreffene med Carl Gustaf.


Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer