Prinsesse Eugenie:

- Sjokkbeskjeden knuste meg

Er åpenhjertig i sitt første intervju etter eventyrbryllupet.

ÅPNER OPP: Prinsesse Eugenie (t.v.) forteller om da hun fikk beskjeden om at hun måtte opereres på grunn av sykdommen som preget livet hennes. Her sammen med sin far prins Andrew og søster prinsesse Beatrice. Foto: NTB Scanpix
ÅPNER OPP: Prinsesse Eugenie (t.v.) forteller om da hun fikk beskjeden om at hun måtte opereres på grunn av sykdommen som preget livet hennes. Her sammen med sin far prins Andrew og søster prinsesse Beatrice. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er drøye to måneder siden prinsesse Eugenie (28) giftet seg foran hele verden i Windsor. Den britiske prinsessen, datter av prins Andrew (58) og Sarah Ferguson (59), fikk sin Jack Brooksbank (33) i en romantisk seremoni i samme kapell som prins Harry (34) og hertuginne Meghan (37) giftet seg i tidligere samme år.

Verdens øyne var rettet mot den vakre bruden, og som seg hør og bør var det stor spenning rundt brudens kjolevalg, som var designet av Peter Pilotto og Christopher De Vos.

CNN skrev blant annet at Eugenies kjolevalg var oppsiktsvekkende av flere grunner. Brudekjolens utskjæring viste nemlig fram et langt operasjonsarr på prinsessens rygg.

TYDELIG: Det var mange som fikk med seg prinsessas arr da hun giftet seg i fjor. Foto: NTB Scanpix
TYDELIG: Det var mange som fikk med seg prinsessas arr da hun giftet seg i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
TYDELIG: Det var mange som fikk med seg prinsessas arr da hun giftet seg i fjor. Foto: NTB Scanpix
TYDELIG: Det var mange som fikk med seg prinsessas arr da hun giftet seg i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ville være normal

Hvorfor hun har fått det lange arret, har 28-åringen. Hun har blant annet delt et lengre innlegg om skoliose i sosiale medier.

Når hun nå har gitt sitt første intervju siden bryllupet, er kjolevalget et naturlig tema. For selv om prinsessen har vært svært åpen om tilstanden skoliose (skjevheter i ryggsøylen, journ.anm.), har det langt ifra vært en dans på roser å leve med den.

Det er den britiske avisen Telegraph som har intervjuet den nygifte prinsessen, og 28-åringen forteller åpenhjertig om hvordan hun ble påvirket av tilstanden, både fysisk og psykisk.

Prinsesse Eugenie ble diagnostisert med skoliose allerede i en alder av elleve år. At barndommen ble kraftig påvirket av operasjon og behandling legger hun ikke skjul på.

I GODT SELSKAP: Prinsesse Eugenie avbildet sammen med hertuginne Kate sommeren 2011. Foto: NTB scanpix
I GODT SELSKAP: Prinsesse Eugenie avbildet sammen med hertuginne Kate sommeren 2011. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke jeg tenkte at jeg ville få et stort arr. Jeg var bare elleve år da jeg fikk vite at jeg trengte operasjon, og den sjokkerende nyheten gjorde meg knust over at jeg ikke kunne dra på skolen eller være normal som de andre elevene, sier hun.

- Det er så mange følelser og tanker som raser gjennom hodet. «Vil jeg kunne drive med sport, vil jeg se annerledes ut, eller kommer jeg til å gå glipp av skolen og henge etter?».

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Frykt og sinne

Dette var tanker som kvernet i hodet på den den gang unge prinsessen. Frykten for å ikke være som alle andre på sin egen alder og redselen for det ukjente og for å være annerledes, dominerte livet hennes i forkant av operasjonen.

- I etterkant av inngrepet kunne jeg ikke bevege meg, verken på sykehuset eller da jeg kom hjem. Jeg måtte ha en nakkekrage og bevege meg veldig forsiktig i senga i noen måneder. Jeg husker at det var veldig frustrerende og jeg husker at jeg var sint for at jeg ikke kunne løpe og leke, minnes hun.

Selv om Eugenie omsider begynte på skolen igjen var det vanskelig å ikke kunne gjennomføre helt normale ting som hun likte å gjøre.

De seneste åren har prinsessen blitt mer og mer oppmerksom på forekomsten av tilstanden. Hun har tatt til orde for å normalisere sykdommen, slik at andre barn skal slippe å være like usikre som henne selv.

Ønsker åpenhet

Det var også derfor hun valgte å vise det lange arret på selveste bryllupsdagen.

- Jeg mener at arr er minner som forteller en historie på kroppen din, som minner deg på hvor sterk du har vært og at du overlevde for å kunne snakke om det, sier hun til den britiske avisen.

Videre påpeker prinsessen at hun håper åpenheten kan hjelpe andre til å innse at det blir bedre.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

MØTTE PRESSEN: - Hennes kongelige Høyhet kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, sto det i en pressemelding fra kongehuset. I dag møtte kronprins Håkon pressen etter et skolebesøk. Video: Per Ervland Vis mer

Viste røntgenbildet

I anledning den internasjonale dagen for skoliose i fjor, delte 28-åringen for første gang et røntgenbilde av sin egen rygg.

- I dag er den internasjonale dagen for skoliose, og jeg er veldig stolt over å dele mine røntgenbilder for første gang. Jeg vil også hylle det fantastiske personalet ved The Royal National Orthopaedic Hospital, som jobber kontinuerlig for å redde liv og gjøre folk bedre, skrev hun blant annet.

I tillegg til bilder av sin egen rygg, hadde prinsessen også besøkt andre pasienter med samme sykdom - noe hun ble hyllet for i kommentarfeltet.

Ved en rekke anledninger har hun åpnet opp om den vanskelige tiden.

- Jeg hadde enorme smerter, men ville hatt pukkelrygg hvis det ikke var for operasjonen. Jeg har fortsatt arr på ryggen, har prinsessen tidligere uttalt, ifølge The Telegraph.

I etterkant har hun takket storesøsteren prinsesse Beatrice (30) for støtten etter at hun fikk diagnosen. Det gjorde hun under en tale på WE Day i fjor, ifølge avisen.

- Det kunne ha påvirket livet mitt og hindret meg i å gjøre ting jeg elsker. Du oppfordret meg til å ikke bli motløs, til å ikke gi opp, og til å leve fryktløst, sa hun blant annet, ifølge Express.

Videre hyllet hun søsteren for å alltid være der, uansett hva.

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle fortalte at det er viktig at kongelige deler personlige erfaringer fra livene sine.

- Kongelige er forbilder for mange, og derfor er deres åpenhet rundt for eksempel sykdom svært viktig. De er rett og slett med på å fjerne tabuer, sa Vagle.

LES OGSÅ: Tar grep mot Meghans søster

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer