Archie Harrison Mountbatten-Windsor:

Sjimpanse-tweet etter fødselen skaper storm

Radioprofil ble sparket fra BBC etter feilslått Twitter-melding.

VISTE FREM SØNNEN: Onsdag viste hertuginne Meghan og prins Harry frem lille Archie for første gang. Selv om de har fått mange gratulasjoner, er det ikke alle meldingene etter fødselen som har falt i like god jord. Foto: NTB scanpix
VISTE FREM SØNNEN: Onsdag viste hertuginne Meghan og prins Harry frem lille Archie for første gang. Selv om de har fått mange gratulasjoner, er det ikke alle meldingene etter fødselen som har falt i like god jord. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag morgen ble hertuginne Meghan (37) og prins Harry (34) foreldre til sitt første barn. Nyheten ble delt med offentligheten rundt ti timer etter at deres sønn kom til verden. I går fikk verden se det første glimtet av den lille gutten, som har fått navnet Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

STOLTE: Det var to tydelig stolte foreldre som viste fram babyen sin til pressen for første gang. Hertuginne Meghan Markle og prins Harry fikk en sønn mandag 6. mai. Video: AP DV/NTB Scanpix Vis mer

Hundretusener har gratulert hertugparet i sosiale medier, og i Windsor var det folkefest i gatene da fødselen ble kunngjort. Det er derimot ikke alle som har ønsket de nybakte foreldrene lykke til.

Den britiske radioprofilen Danny Baker (61), kjent fra Radio 5, har nå fått sparken som følge av en feilslått vits etter fødselen. Han valgte nemlig å markere fødselen av den lille babyen med et bilde av en sjimpanse, som holder hender med en mann og en kvinne på en trapp.

DÅRLIG STEMNING: Denne Twitter-meldingen sørget for at radioverten Danny Baker fikk sparken. Skjermdump: Twitter
DÅRLIG STEMNING: Denne Twitter-meldingen sørget for at radioverten Danny Baker fikk sparken. Skjermdump: Twitter Vis mer

Rasismekritikk

Tilhørende bildet skrev radioprofilen følgende: «Den kongelige babyen forlater sykehuset».

Twitter-meldingen falt ikke i god jord hos alle, og ble raskt omtalt som rasistisk og sårende. Flere mente at Baker sammenliknet babyens afroamerikanske herkomst, som kommer fra hans mor, med en annen art.

Han bestemte seg for å slette meldingen, men skaden var alt skjedd. Han skrev følgende på Twitter etter kritikken:

«Beklager for bildet av den lille karen i det flotte antrekket som har skapt litt debatt. (...) Noen av dere var flinke nok til å poengtere mulige konnotasjoner, så jeg fjernet det. Det er det», skrev han.

LA SEG FLAT: Danny Baker slettet meldingen og la seg flat etter kritikken. Skaden hadde derimot allerede skjedd. Foto: NTB scanpix
LA SEG FLAT: Danny Baker slettet meldingen og la seg flat etter kritikken. Skaden hadde derimot allerede skjedd. Foto: NTB scanpix Vis mer

61-åringen prøvde å argumentere for at vitsen var ment som en sammenlikning av de kongelige og sirkusdyr, siden de på bildet han la ut hadde på seg flotte klær. Det var det få som kjøpte.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

- Går imot våre verdier

Det var ikke bare på Twitter at bildet ble dårlig mottatt. Det har også kostet ham jobben. Sky News skriver at Baker selv melder at han nå har fått sparken. Overfor kanalen sier han at han er lei seg.

- Det er leit at folk trodde at jeg mente det slik, forteller han til Sky.

Samtidig skriver han på Twitter at BBC har «kastet ham under bussen». En talsperson for BBC forsvarer derimot avgjørelsen.

- Dette var en alvorlig feil, og går mot alle verdiene vi som stasjon prøver å stå for. Danny er en briljant kringkaster, men kommer ikke til å ha ukentlige programmer hos oss mer, sier talspersonen.

Hertugparet av Sussex har ikke kommentert saken, men har tidligere sett seg nødt til å slå tilbake mot hetsende og rasistiske kommentarer.

Etter at paret offentliggjorde sin romanse høsten 2016, så prins Harry seg nødt til å slå tilbake etter haugevis av nedsettende kommentarer om Meghan.

- Prins Harry er bekymret for Meghan Markles sikkerhet og er dypt skuffet over at han ikke kunne beskytte henne. Det er ikke riktig at miss Markle etter noen måneders forhold til ham skal bli utsatt for en slik stormfull situasjon. Han vet at folk vil si at: «Det er prisen å betale», og: «Det er spillereglene». Han er uenig med dem. Det er ikke et spill - det er livet hans og hennes, skrev hoffet i en melding.

FØDSEL: Mandag 6. mai kom endelig babyen til Prins Harry og Hertuginne Meghan av Sussex til verden. Video: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Bildet er ment i neste mening

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer