Den svenske kongefamilien:

Sjarmerer folket med nye bilder

Slik blir markeringen av Sveriges nasjonaldag 6. juni.

SØSKEN: I anledning Sveriges nasjonaldag 6. juni, har det svenske kongehuset delt nye bilder av prins Daniel, kronprinsesse Victoria og deres to barn Estelle og Oscar. Prinsesse Estelle og lillebror prins Daniel var pyntet til fest under fotograferingen, og smilte pent til fotografen - som seg hør og bør. Foto: Det svenske kongehuset
SØSKEN: I anledning Sveriges nasjonaldag 6. juni, har det svenske kongehuset delt nye bilder av prins Daniel, kronprinsesse Victoria og deres to barn Estelle og Oscar. Prinsesse Estelle og lillebror prins Daniel var pyntet til fest under fotograferingen, og smilte pent til fotografen - som seg hør og bør. Foto: Det svenske kongehuset Vis mer
Publisert

Lørdag 6. juni markeres Sveriges nasjonaldag. Nasjonaldagen ble innført ved lov i 1982, men ble først en offisiell høytidsdag i 2005. For mange svensker er nasjonaldagen ensbetydende med det tradisjonsrike og direktesendte showet fra Skansen i Stockholm, der den svenske kongefamilien har vært faste gjester i alle år.

Årets nasjonaldag blir imidlertid av det mer beskjedne slaget, grunnet restriksjonene coronaviruset legger på feiringen. Dermed har den svenske kongefamilien måtte endre planene for den store dagen.

Nasjonaldagen bruker å innebære en stor feiring for den svenske kongefamilien, men i år vil alt foregå digitalt, skriver Expressen.

Fredag kveld tjuvstartet det svenske kongehuset feiringen, da de delte flere nye bilder av kronprinsesse Victoria (42), prins Daniel (46) og deres to barn Estelle (8) og prins Oscar (4) i forbindelse med nasjonaldagen.

PÅ KRYKKER: Her hopper den svenske prinsessa rundt på krykker. Det var på nyåret at prinsesse Estelle (7) brakk beinet under en skiferie i Alpene. Video: Instagram/@gen.pep Vis mer

I folkedrakter

På de nye bildene er kronprinsesse Victoria og prins Daniels to barn kledd i svenske folkedrakter fra sine respektive hertugdømmer, skriver den svenske avisen.

Bildene er tatt på Logården i Stockholm, og på et av bildene er også kronprinsesseparet med. Victoria er hertuginne av Västergötland og bar dermed en Vadsbrodräkt, en folkedrakt fra dette området.

KRONPRINSESSEFAMILIEN: Her poserer hele familien samlet. Foto: Det svenske kongehuset
KRONPRINSESSEFAMILIEN: Her poserer hele familien samlet. Foto: Det svenske kongehuset Vis mer

Prinsesse Estelle hadde på en sommerdrakt fra Skedevi. Hun er hertuginne av Östergötland. Lille prins Oscar, som på sin side er hertug av Skåne, hadde på seg en folkedrakt fra Ingelstad härad.

På bildene smiler kronprinsessefamilien bredt til kamera, og alt later til at de kongelige gleder seg til den store dagen - selv om feiringen blir litt annerledes enn de normalt er vane med.

SMILER PENT: Det kongelige søskenparet ble fotografert på Logården i Stockholm. Foto: Det svenske kongehuset
SMILER PENT: Det kongelige søskenparet ble fotografert på Logården i Stockholm. Foto: Det svenske kongehuset Vis mer

Hvert år pleier den svenske kongefamilien å arrangere en stor nasjonaldagsfest på slottet i Stockholm, men i år blir feiringen tonet betraktelig ned, skriver Expressen.

Kong Carl Gustaf (74) og dronning Silvia (76) har oppholdt seg i isolasjon på Stenhammars slott de siste månedene, men kongeparet vil tilbringe den store dagen i Stockholm.

Avisa skriver at kongen skal holde en tale til nasjonen som sendes på SVT klokka 20.00. Tronarvingen Victoria skal på sin side arrangere guidede turer på slottet, som blir sendt i sosiale medier.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sa svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Brøt årelang tradisjon

Allerede i midten av mai ble det kjent at den svenske kongefamilien kom til å bryte den årelange tradisjonen ved å ikke delta på det direktesendte TV-showet fra Skansen i Stockholm - som for mange svensker går for å være nasjonaldagens absolutte høydepunkt.

Den svenske kongefamilien pleier tradisjonelt å være hedersgjester blant publikum under nasjonaldagsfeiringen på Skansen - men i år er feiringen med publikum avlyst, og den svenske kongefamilien vil ikke være til stede.

- Deler av kongefamilien vil være involvert i en TV-sending, men de kommer ikke til å være fysisk til stede på Skansen, sa hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren til Expressen i mai.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fylte 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden måtte også de kongelige ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Nasjonaldagen 6. juni går for å være blant de viktigste begivenhetene for den svenske kongefamilien i løpet av året.

Kongefamilien pleier vanligvis å kjøre i kortesje fra slottet til Skansen i Stockholm, der de deltar i direktesendingen, men slik blir det altså ikke i år.

Hoffets informasjonssjef bekreftet overfor Expressen at årets nasjonaldagsfeiring vil se helt annerledes ut for kong Carl Gustaf og resten av kongefamilien.

- Det kommer ikke til å bli som vanlig. De feirer vanligvis på Skansen, og etterpå er det mottakelse på det kongelige slott, men det blir det ikke, sa Thorgren til avisen.

LES OGSÅ: Kan bli utestengt fra egen bursdagsfeiring

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer