- Silvias far var nazist

Tirsdag publiserte det svenske hoffet den første delen av en utredning om dronningens far.

NAZI-FAR: Første del av en utredning, bestilt av Dronning Silvia selv, ble tirsdag offentliggjort av det svenske hoffet. Utredningen viser Sivias far, Walther Sommerlaths kobling til nazistene. Foto: Stella Pictures
NAZI-FAR: Første del av en utredning, bestilt av Dronning Silvia selv, ble tirsdag offentliggjort av det svenske hoffet. Utredningen viser Sivias far, Walther Sommerlaths kobling til nazistene. Foto: Stella Pictures Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Det har lenge vært spekulert i om Sveriges Dronning Silvias tyske far, Walther Sommerlath, sympatiserte med nazistene under andre verdenskrig.

Tirsdag publiserte det svenske hoffet den første delen av en utredning om dronningens avdøde far. Utredningen er beordet av Silvia selv, og viser Walther Sommerlaths koblinger til nazistene.


Tidligere er ble et kort, som viser Sommerlaths medlemskap i nazi-partiet fra 1934, funnet i et arkiv i Berlin. Dronning Silvia betvilte dette, ettersom hun ikke har funnet medlemskortet i farens arkiv.

Nå slår den svenske professoren Alf W. Johansson fast at Walther Sommerlath virkelig var nazist.

- Han har vel kastet kortet, det er ikke noe rart ved det. Det tror jeg nesten alle har gjort. Et medlemskap som finnes registrert i et sentralarkriv er en primærkilde. Det er allerede slått fast at Walther Sommerlath var nazist, eller medlem av nazistpartiet for å være korrekt, sier professoren til Aftonbladet.

Dronning Silvia sier i et intervju med Göteborgs-posten at det som nå har kommet frem er nytt for henne og hennes brødre. Likevel har hun følt seg sikker på at det ikke ville komme frem kompromitterende informasjon.

- Jeg var ikke redd for hva jeg skulle finne i arkrivene. Jeg visste at jeg ikke hadde grunn til å uroe meg, sier Silvia til Göteborgs-posten.

Professor Johansson mener det ikke er rart at Walther Sommerlath lot være å fortelle Silvia om sitt nazi-medlemskap.

- Silvia ble født i 1943, to år før andre verdenskrig tok slutt. På den tiden var ikke dette noe man gikk ut med, heller tvert om. Det er fullt forståelig at han aldri snakket om det, sier Johansson til Aftonbladet.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ:   Kungen feiret dagen i søppelsekk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer