Prins Philip:

- Setter ned foten for 100-årsdagen

Dronning Elizabeths (94) ektemann fyller 100 år til sommeren.

JUBILANT: Prins Philip fyller hele 100 år til sommeren. Her er han avbildet med dronning Elizabeth i sommer. Foto: NTB
JUBILANT: Prins Philip fyller hele 100 år til sommeren. Her er han avbildet med dronning Elizabeth i sommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Gjennomsnittlig levetid virker å bety fint lite i det britiske kongehuset. Ikke bare er dronning Elizabeth (94) den lengstsittende monarken i verden, med sine 68 år ved den britiske tronen, men hennes ektemann prins Philip (99) kan til sommeren skryte på seg en tresifret levetid.

100-årsdagen vil han derimot ha fint lite med å gjøre, skal vi tro kilder som har uttalt seg til The Telegraph, ifølge Daily Mail.

Nekter

Som alt annet kongelig er det forventet et overdådig selskap for å feire jubilanten. Prinsen har ikke bursdag før til sommeren, men ifølge Daily Mail skal planleggingen - eller i hvert fall planleggingen i forkant av selve planleggingen - allerede være i gang.

Det er bare ett hinder for den storslåtte festen flere kongelige kanskje ønsker seg, nemlig jubilanten selv.

- Den ene personen man kan garantere ikke vil ha noen ting som helst med det å gjøre, er hertugen selv, har en kilde uttalt seg til avisen, ifølge Daily Mail.

JULETALE: Dronning Elizabeth holder sin årlige juletale på britisk TV, første juledag. Video: AP Vis mer

Om det blir fest eller ei avhenger også av at ting roer seg vedrørende pandemien. Hvis ikke er det ventet en nedtonet, privat feiring med de nærmeste. Prins Harry (36) og hertuginne Meghan (39) skal angivelig også planlegge å ta turen over Atlanterhavet for å få med seg den store dagen.

De to sistnevnte har ikke satt beina på britisk jord siden de forlot Storbritannia etter «Megxit» i vår.

Innlagt på sykehuset

Prins Philip tilbringer for tiden tid med dronningen på Windsor-slottet, hvor de isolerer seg mens coronapandemien herjer i landet. Grunnet deres økende alder er de naturligvis i risikogruppen, og vil trolig ikke bli smittet av viruset, slik andre kongelige som prins Charles (72) og prins William (38) ble tidligere i år.

Det er derimot ikke bare coronaviruset som er en trussel for prins Philip. Med sin alder følger ofte flere helseplager og slitasje - og for to år siden måtte han gjennomgå en hofteoperasjon.

Kort tid før det var han også innlagt grunnet en infeksjon, og senest fire dager før julaften i fjor ble prinsen innlagt igjen - denne gangen var det planlagt.

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

Prins Philip ble imidlertid skrevet ut på julaften, og dro rett til Sandringham for å feire jul.

Pensjonerte seg

I år er det tre år siden prins Philip trakk seg tilbake og pensjonerte seg fra sine kongelige plikter for godt. Han hadde da stått ved dronningens side siden hennes tiltredelse i 1953.

I november feiret de 73-års bryllupsdag.

GODT GIFT: I anledning bryllupsdagen i november ble det delt et nytt bilde av dronning Elizabeth og prins Philip. Foto: Chris Jackson / Reuters / NTB
GODT GIFT: I anledning bryllupsdagen i november ble det delt et nytt bilde av dronning Elizabeth og prins Philip. Foto: Chris Jackson / Reuters / NTB Vis mer

Da prins Philip bestemte seg for å kaste inn håndkleet og nyte pensjonisttilværelsen fikk han støtte hos kona, som i motsetning til ham ikke har hatt noen planer om å gjøre det samme.

- Prins Philip har sin fulle støtte fra dronningen i denne beslutningen, het det i pressemeldingen den gang.

Selv om prinsen skulle pensjonere seg lovet kongehuset at han ikke ville forsvinne helt fra offentligheten.

- Hertugen av Edinburgh er beskytter, leder eller medlem av mer enn 780 organisasjoner, som han fortsatt vil assosieres med. Han vil dog ha en mindre aktiv rolle framover, skrev kongehuset.

LES OGSÅ: Snakker ut om farens tilgivelse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer