Kongefamilien i bunad:

Ser du «feilen» kongefamilien gjør her?

- De viser at man ikke trenger å følge alle «bunadsreglene».

BRYTER ETIKETTE: Dronning Sonja, Mette-Marit og Ingrid Alexandra bryter bunadsetikette mens de vinker til barnetoget fra slottsbalkongen. Foto: NTB Scanpix
BRYTER ETIKETTE: Dronning Sonja, Mette-Marit og Ingrid Alexandra bryter bunadsetikette mens de vinker til barnetoget fra slottsbalkongen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17. mai-tradisjonen tro, entret kongefamilien i dag slottsbalkongen for å vinke til barnetoget som går forbi.

Til tross for at Mette-Marit (44) ble hyllet for antrekket sitt på slottsbalkongen i fjor, har hun i år, sammen med dronning Sonja (80) og datteren Ingrid Alexandra (14), tatt på seg bunaden.

Dette tror moteekspert og redaktør for Melk og Honning, Ida Elise Eide Einarsdottir ikke er tilfeldig.

Bunadsdebatten om hvem som får lov til å gå med bunad, og hvordan man skal gå med bunaden er et betent tema hvert år.

- Jeg synes det er veldig bra at kongefamilien gikk for bunad i år. Og jeg håper det ikke er tilfeldig at de har valgt å pynte den med en 17. mai-sløyfe, sier Einarsdottir til Se og Hør.

Ikke «lov»

I utgangspunktet er det egentlig «regler» om å gå med andre utsmykkinger enn det som er ment til bunaden når man har på seg nasjonaldrakten.

Det at kongefamilien i år både går med bunad og en sløyfe synes moteeksperten er tøft.

- De viser at «bunadsreglene» heller kan brukes som retningslinjer, og det er befriende å se at kongefamilien også bryter disse «reglene», sier hun.

DIREKTE: Se direktesendingen fra slottsplassen i Oslo her. Video: NTB Scanpix Vis mer

Når det er sagt, synes hun likevel, skjønnhetsmessig, at bunaden er finest uten sløyfen.

- Bunaden er jo det flotteste plagget vi har med søljer og broderier, så den trenger vel strengt talt ikke flere detaljer, sier hun.

Bra med variasjon

Tidligere i morges varmet kongefamilien opp hånden med å vinke til fotografene og de jublende barna utenfor Skaugum i Asker.

Der hadde også kronprins Haakon (44) og Sverre Magnus (12) på seg bunad.

Saken fortsetter under:

SKAUGUM: Kronprinsfamilien hilser barnetoget på Skaugum 17. mai. Fra v. prins Sverre Magnus (med hunden Muffins Kråkebolle), kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra (med hunden Milly Kakao) og kronprins Haakon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKAUGUM: Kronprinsfamilien hilser barnetoget på Skaugum 17. mai. Fra v. prins Sverre Magnus (med hunden Muffins Kråkebolle), kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra (med hunden Milly Kakao) og kronprins Haakon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

I fjor var det ingen av den kongelige familien som hadde på seg den folkekjære nasjonaldrakten.

- At kongefamilien varierer i antrekkene sine synes jeg bare er bra. Det viser at du nødvendigvis ikke må gå i bunad, men kan hvis du vil, sier Einarsdottir.

Ser på toget inne

De siste årene har ikke prinsesse Märtha Louise (46) vært å se på slottsbalkongen på 17. mai. Ifølge Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng er det normalt at Märtha ikke deltar på slikt.

- Det er ikke lenger vanlig at prinsesse Märtha hilser på barnetoget. Nå er det kongeparet og kronprinsfamilien som holder fortet, sier han og legger til:

- Prinsesse Märtha og barna er nok inne på slottet og ser barnetoget fra vinduene, sier han.

Men selv om tradisjonene er brutt, feires den store dagen likevel. Ifølge kongehuseksperten skal Märtha blant annet delta på den storslåtte 17. mai-lunsjen på slottet senere i dag.

- Prinsesse Märtha starter vanligvis dagen med feiring sammen med barna på Steinerskolen i Oslo. Kongeparet inviterer hvert år hele slekta og flere nære venner til en storslått lunsj på Slottet etter barnetoget.

LES OGSÅ: Sønnen hylles etter bikinibilde av moren

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer