Prins Vincent og prinsesse Josephine

Se, så store de er blitt

De kongelige tvillingene sjarmerer hele Danmark.

FYLLER ÅR: Prinsesse Josephine og prins Vincent av Danmark fyller hele åtte år i dag, noe kongehuset har valgt å feire med nye bilder. De kan du se lenger nede i saken. Foto: NTB scanpix
FYLLER ÅR: Prinsesse Josephine og prins Vincent av Danmark fyller hele åtte år i dag, noe kongehuset har valgt å feire med nye bilder. De kan du se lenger nede i saken. Foto: NTB scanpix Vis mer

For åtte år siden smilte lykken for kronprins Frederik (50) og kronprinsesse Mary (46) av Danmark. Paret kunne nemlig ønske velkommen et sett med små tvillinger til verden da prins Vincent og prinsesse Josephine ble født. Først ut var prinsen, og deretter kom hans søster bare 26 minutter etterpå.

I dag fyller tvillingene altså åtte år, og det går ikke upåaktet hen hos våre sørlige naboer.

På Instagram har Det danske kongehuset lagt ut en rekke nye bilder av søskenparet.

Fotografmamma

«I dag fyller Deres Kongelige Høyheter Prins Vincent og Prinsesse Josephine åtte år, og i anledning fødselsdagen har Kronprinsparet den gleden av å dele en rekke nye bilder av Deres Kongelige Høyheter», skrives det sammen med bildene.

De har derimot ikke leid inn noen profesjonell fotograf i år. På fotobylinen står navnet til kronprinsessen, som har knipset sine to barn ute i naturen. I kommentarfeltet renner det inn med lykkeønskninger til de to kongelige barna, som trolig feirer den store dagen på skolen - sammen med klassekameratene.

- Vincent og Josephine er hele Danmarks sjarmtroll. Tvillingparet er svært populære i Danmark, og 8-årsdagen har ikke gått upåaktet hen. Mamma Mary viser igjen at hun er en dyktig fotograf, sier Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng.

Det var høsten 2017 at de to sjarmørene begynte sin skolegang, som vil si at de nå er inne i sitt andre skoleår. De går på Tranegårdskolen i Hellerup, der hun går i A-klassen og han går i B-klassen.

SKOLEBARN: Tvillingene går nå i andreklasse på Tranegårdskolen i Hellerup, der de går i forskjellige klasser. Det virker som at de stortrives, og da det var dags for første skoledag høsten 2017 smilte de stolt utenfor Amalienborg Slott. Foto: NTB scanpix
SKOLEBARN: Tvillingene går nå i andreklasse på Tranegårdskolen i Hellerup, der de går i forskjellige klasser. Det virker som at de stortrives, og da det var dags for første skoledag høsten 2017 smilte de stolt utenfor Amalienborg Slott. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er vårt valg, de ser hverandre i frikvarterene og hjemme. De er hverandres beste venner, så vi tror ikke at det er usunt for dem å få noen nye kamerater, forklarte kronprins Frederik den gang.

Tvillingene har hele livet blitt sammenlignet med hverandre, men etter hvert som de blir eldre, blir det mer og mer tydelig at de ligner mer på sine eldre søsken enn på hverandre.

Prins Vincent har ifølge danske Se og Hør klare likhetstrekk med storebror, prins Christian (13), og de to fotograferes ofte sammen. Prinsesse Josephine hermer på sin side ofte etter storesøster, prinsesse Isabella (11). Nylig ble de fotografert i Legoland sammen, med nesten like antrekk og prikk lik sveis.

LIK GJENG: Tvillingene speiler sine storesøsken, prinsesse Isabella og prins Christian. Her er de fotografert på vei til fetter prins Nikolais 18-årsfeiring høsten 2017. Foto: NTB scanpix
LIK GJENG: Tvillingene speiler sine storesøsken, prinsesse Isabella og prins Christian. Her er de fotografert på vei til fetter prins Nikolais 18-årsfeiring høsten 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er ikke bare søsknene de ligner på, om vi skal tro Anders Johan Stavseng:

- Frederik og Mary er stolte av tvillingene. Ikke bare er de søte, Josephine er en tro kopi av mamma Mary som ung, og Vincent ligner pappa Frederik på en prikk.

Førstemann

Vincent og Josephine ble født på Rigshospitalet, og det var prinsen som kom først til verden, etterfulgt av lillesøsteren 26 minutter senere.

STOLTE: Foreldrene så svært stolte ut da barna ble døpt i april 2011. Foto: NTB scanpix
STOLTE: Foreldrene så svært stolte ut da barna ble døpt i april 2011. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prinsessen var 46 centimeter lang og veide 2554 gram ved fødselen, mens prinsen var 47 centimeter lang, og veide 2684 gram.

De nyfødte tvillingene ble vist frem i sykehus-foajeen av to stole foreldre, kun to dager etter fødselen. De ble begge døpt 14. april 2011 i Holmens kirke.

Tvillingenes fulle navn er prins Vincent Frederik Minik Alexander og prinsesse Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

I FJOR: Dette bildet ble tatt av tvillingene i forbindelse med deres syvårsdag i fjor. Foto:Montasje/Jens Rosenfeldt
I FJOR: Dette bildet ble tatt av tvillingene i forbindelse med deres syvårsdag i fjor. Foto:Montasje/Jens Rosenfeldt Vis mer

Frieriet gikk ikke som planlagt

Barna er resultatet av et svært romantisk ekteskap. For noen år siden medvirket kronprinsesse Mary i boka «Under bjælken», som er basert på samtaler kronprinsparet har hatt med forfatter Jens Andersen.

I boken ble det avslørt hvordan frieriet mellom kronprinsparet fant sted. Det var på romantisk reise til Roma i 2003 at den unge kronprinsen gikk ned på kne. I boken avsløres det at det ikke gikk helt etter planen.

Mary forteller i boka at kronprinsen ønsket å gå en romantisk tur i Roma, noe hun takket ja til. Hun skjønte at noe muligens var på gang.

Paret skriver at de fikk øye på en gammel kirke og at det var der kongelig historie skulle skapes.

KONGELIG BÅTTUR: I formiddag tok Kongeskipet Norge jubilantene og deres gjester på mini-cruise i Oslofjorden. Video: Marie Røssland Vis mer

- Så var det der han fridde. Jeg husker at jeg gråt som en liten jentunge da han hadde gjort det. Vi ble begge to veldig glade, fortalte hun.

Den offisielle forlovelsen fant sted 8. oktober i 2003. Dronning Margrethe ga sønnen lov til å gifte seg med Mary, som senere skulle bli kronprinsesse. Året etter, 14. mai, ble de mann og kone.

LES OGSÅ: - Ja, vi er kjærester