Prins Oscar:

Se, så stor han har blitt

Prins Oscar fyller år.

FYLLER ÅR: Nede i saken kan du se de nye bildene av prins Oscar, som fyller hele fire år i dag. Dette bildet ble tatt for omtrent ett år siden, da prinsen nettopp hadde fylt tre. Foto: NTB scanpix
FYLLER ÅR: Nede i saken kan du se de nye bildene av prins Oscar, som fyller hele fire år i dag. Dette bildet ble tatt for omtrent ett år siden, da prinsen nettopp hadde fylt tre. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I dag, den 2. mars, er det hele fire år siden svenske prins Oscar kom til verden. Kronprinsesse Victoria (42) og prins Daniels (46) yngste barn og eneste sønn ble hyllet landet over da fødselen var et faktum, og de siste fire årene har familien jevnt og trutt delt bilder av den sjarmerende bursdagsgutten.

Dagens fireårsdag er intet unntak. På Instagram har det svenske kongehuset delt to bilder i anledning den store dagen. Begge bildene er i svart-hvitt, og viser den smilende prinsen som titter ut av et vindu.

Han er som snytt ut av nesa på faren sin, og ligner mer og mer på prins Daniel for hver dag som går. Bildene er tatt på Haga slott, familiens hjem, i februar en gang.

STOR GUTT: Prins Oscar stråler på det nye portrettet det svenske kongehuset nå har delt. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna
STOR GUTT: Prins Oscar stråler på det nye portrettet det svenske kongehuset nå har delt. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna Vis mer

Bursdagsbarn

På nettsiden til kongehuset skriver de følgende om bursdagen:

«Oscar Carl Olof, prins av Sverige, hertug av Skåne, ble født den 2. mars i 2016 som det andre barnet til kronprinsesse Victoria og prins Daniel. Prins Oscar tilhører ordningen med tronfølgen, som trådte i kraft den 1. januar i 1980, og er den tredje i arvefølgen etter kronprinsessen og prinsesse Estelle», heter det.

MED SØSTER: Prinsesse Estelle poserer ved siden av sin lillebror på dette nye bildet. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna
MED SØSTER: Prinsesse Estelle poserer ved siden av sin lillebror på dette nye bildet. Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna Vis mer

Det svenske kongehuset har foreløpig ikke uttalt hvordan den store dagen skal feires, men den feires trolig privat med kake, gaver og alt som hører til.

Februar og mars er hektiske måneder for familien, som har to bursdagsbarn i perioden. Den 23. februar fylte nemlig prinsesse Estelle hele åtte år.

Hun skal, etter planen, bli kongehusets kommende regent - etter at moren eventuelt tar over. Sånn sett er det enkelt å sammenligne henne med prinsesse Ingrid Alexandra, mens prins Oscar kan sees på som prins Sverre Magnus.

Stolt storesøster

I dag er det altså fire år siden kronprinsesse Victoria og prins Daniel kunne juble over å bli tobarnsforeldre.

- Estelle har fått en lillebror. Det gikk fort. Vi kom inn i kveld og vi er veldig takknemlige for behandlingen vi har fått her på Karolinska, sa den stolte faren til det oppmøtte pressekorpset.

Han kunne samtidig fortelle at prinsesse Estelle gledet seg stort over brorens ankomst:

- Jeg tror hun er veldig begeistret, og så klart veldig stolt over å bli storesøster.

Allerede dagen etter offentliggjorde det svenske kongehuset det første bildet av den nyfødte, og samme dag ble også navnet på prinsen kjent.

Prinsens fulle navn er Oscar Carl Olof, og han er oppkalt etter både far og bestefar. Fornavnet var det mange som gjettet på forhånd, da navnet har lange tradisjoner i det svenske kongehuset.

Den nyfødte prinsens to øvrige navn er også preget av familietradisjon, da pappa prins Daniel er døpt Olof Daniel Westlig, og både bestefar kong Carl Gustav (73) og onkel prins Carl Philip (40) som kjent er døpt Carl.

Skadet på ferie

Familien har hatt en avslappende siste tid. De tok noen dager fri i forbindelse med vinterferien, som de i år tilbrakte i Stockholm.

Vanligvis pleier Victoria og Daniel ta med seg barna til alpene for å stå på ski under vinterferien, og tidligere har de reist til både Verbier, Zermatt og italienske Gressoney La Trinité. På nyåret var de også på skiferie i alpene, men der ble imidlertid et av barna utsatt for en ulykke. Ifølge Aftonbladet skadet prinsesse Estelle seg i skibakken, og pådro seg et brudd i leggbenet.

PÅ KRYKKER: Her hopper den svenske prinsessa rundt på krykker. Det var på nyåret at prinsesse Estelle (7) brakk beinet under en skiferie i Alpene. Video: Instagram/@gen.pep Vis mer

- Hun er gipset, men har det ellers bra, uttalte hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren til Aftonbladet, og bekreftet videre at det dreide seg om et brudd i leggbenet.

Som følge av bruddet ble åtteåringen nødt til å gå med både gips og krykker i flere uker, og det var ikke før i begynnelsen av februar at man fikk se bilder av den skadde prinsessen.

I anledning utfordringen «Upp och hoppa, Sverige» ble det nemlig delt en søt video av prinsesse Estelle sammen med lillebror prins Oscar og faren, prins Daniel.

Kronprinsesse Victoria og Daniel er initiativtakere til Generation Pep, en organisasjon som vil inspirere flere barn og unge til et mer aktivt og sunnere liv. På organisasjonens Instagram-profil står prins Daniel og ser på en telefon sammen med barna, men det tar ikke lang tid før de alle tre hopper og rister løs.

- Hei, hallo. Står dere der og henger over en skjerm? Kom igjen nå, opp og hoppe, sa kronprinsessen i videoen.

I videoen så det ikke ut til at det vonde beinet stoppet Estelle fra å hoppe og riste løs, og ga i likhet med resten av familien alt hun hadde å gi.

LES OGSÅ: Utelukker ikke et fjerde barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer