Se kongefamiliens år i bilder

Prinsebryllup i Sverige og barnedåp i Monaco var blant kongefamiliens mange høydepunkter i 2015.

TRAVELT ÅR: Barnedåpen i Monaco, 17. mai feiring i Norge og prinsebryllupet i Sverige har vært noen av de mange høydepunktene i de kongeliges kalender i 2015. Foto: Scanpix
TRAVELT ÅR: Barnedåpen i Monaco, 17. mai feiring i Norge og prinsebryllupet i Sverige har vært noen av de mange høydepunktene i de kongeliges kalender i 2015. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Se og Hør følger både de norske og utenlandske kongelige tett gjennom hele året.

Her finner du de største rojale høydepunktene fra året som gikk:

Januar - Bisettelse i Holmenkollen kapell

Det ble en trist start på året for kongefamilien.

Den 24. januar døde nemlig Johan Martin Ferner, ektemannen til prinsesse Astrid (83). Han ble 87 år.

Paret møttes etter andre verdenskrig, da han fikk i oppdrag å lære kongebarna å seile. Ferner var gift, men etter at han ble skilt spurte prinsesse Astrid sin far om tillatelse til å få gifte seg med ham.

Paret måtte vente i fem år før kong Olav ga dem sin velsignelse, men de fikk 54 fine år og fem barn sammen.

Et sorgtungt kongepar tok farvel med sin kjære svoger i Holmenkollen kapell 2. februar.

Se video:

Prinsesse Märtha og kronprins Haakon (42) var også med for å si farvel til onkelen. Den vakre seremonien åpnet med trompetsolo fra Ole Edvard Antonsen, og inneholdt også en solistgruppe fra Sølvguttene, som fylte kapellet med Andrew Lloyd Webbers klassiske «Pie Jesu».

Etter bisettelsen var det minnesamvær for familie og venner på Holmenkollen restaurant.

Februar - Et lite stykke Norge

Her kan kong Harald (78) for første gang speide utover en del av sitt rike han aldri har sett før, på et kontinent som ingen norsk konge har besøkt før. Dronning Maud Land er en del av det antarktiske kontinent som regnes som norsk territorium, og kongen var her for å besøke den norske forskningsstasjonen «Troll» som feiret 10-årsjubileum.

Da forskningsstasjonen sto klar for 10 år siden, sto dronning Sonja for den offisielle åpningen. Og kongen har spøkt med at stasjonen er oppkalt etter henne...

Selve området er i alle fall oppkalt etter kongens farmor, dronning Maud.

KONGEN PÅ SYDPOLEN: I februar besøkte kong Harald forskningsstasjonen Troll på Sydpolen. Foto: NTB scanpix
KONGEN PÅ SYDPOLEN: I februar besøkte kong Harald forskningsstasjonen Troll på Sydpolen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tilbake på gamle trakter

Hele 45 år etter sitt første besøk til Australia, tok kong Harald turen igjen. I 1970 var han der for å delta i VM i seiling, og kom på en respektabel andreplass. Denne gangen var det et offisielt besøk som lå bak reisen.

Det offisielle programmet tok Harald og Sonja til Perth og Canberra, i tillegg til Sydney – som gjorde stort inntrykk på kongeparet. Her valgte de å feire Haralds 78-årsdag.

– Hele området rundt Sydney er fantastisk vakkert. Så man skjønner at folk trives her, sa Sonja.

KRIGSVETERAN: Sonja takket Olav Ottesen for innsatsen i Marinen under andre verdenskrig, da kongeparet møtte ham under sitt besøk i Australia. Foto: Anders Johan Stavseng, Se og Hør
KRIGSVETERAN: Sonja takket Olav Ottesen for innsatsen i Marinen under andre verdenskrig, da kongeparet møtte ham under sitt besøk i Australia. Foto: Anders Johan Stavseng, Se og Hør Vis mer

Mars - Statsbesøk fra Latvia

I mars var kongen og dronningen vertskap da Latvias president Andris Berzinš besøkte Norge.

Han ble tatt imot på Slottsplassen i øsende regn, men de kongelige vet å kle seg uansett vær og både seremonien og de var flotte å se på. Presidenten hadde med seg gaver til kongeparet, og om kvelden var det duket for tradisjonsrik gallamiddag på Slottet.

Dronning Sonja strålte da hun førte presidenten inn til middagen, iført diamant- og perletiaraen som ble laget til prinsesse Maud i 1896.

VERTINNE: Dronning Sonja ledet Latvias president Andris Berzinš inn til den offisielle middagen, da han var på statsbesøk i Norge i mars. Foto: Svein Brimi
VERTINNE: Dronning Sonja ledet Latvias president Andris Berzinš inn til den offisielle middagen, da han var på statsbesøk i Norge i mars. Foto: Svein Brimi Vis mer

April - Jubel i Danmark

Danmarks dronning Margrethe slo på stortromma da hun feiret sin egen 75-årsdag. Feiringen foregikk i over en uke på flere steder i Danmark, og ble kronet med en fest i København hvor kongelige fra hele Europa var til stede. Margrethe var 32 år gammel da hun ble dronning, og har siden den tid stått på for landet sitt.

Kronprins Frederik (47) har store sko å fylle den dagen han tar over tronen, men spreke Margrethe har ikke tenkt å gi seg på lenge ennå.

STRÅLTE PÅ SIN STORE DAG: Prinsesse Josephine, prins Vincent, prinsesse Isabella, prins Christian, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik på balkongen, prinsesse Athena, prins Henrik, prins Felix, prins Nikolai, prinsesse Marie og prins Joachim på balkongen sammen med dronning Margrethe i forbindelse med feiringen av dronningens 75-års dag  Foto: NTB scanpix
STRÅLTE PÅ SIN STORE DAG: Prinsesse Josephine, prins Vincent, prinsesse Isabella, prins Christian, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik på balkongen, prinsesse Athena, prins Henrik, prins Felix, prins Nikolai, prinsesse Marie og prins Joachim på balkongen sammen med dronning Margrethe i forbindelse med feiringen av dronningens 75-års dag Foto: NTB scanpix Vis mer

Moralsk støtte

Da redningsskøyta «Elias» skulle døpes, fikk prinsesse Ingrid Alexandra sitt første oppdrag uten mamma og pappa tilstede.

Med kong Harald som moralsk støtte, holdt den unge arveprinsessen en liten tale før hun kastet champagneflasken mot skøyta. Hele tre ganger måtte hun kaste flasken før den knuste, men prinsessen tok utfordringen med stoisk ro og gjennomførte med et smil.

Og en stolt bestefar ga Ingrid Alexandra noen rosende ord etter at dåpsoppdraget var utført.

Ingrid Alexandra vil garantert døpe mange skip i løpet av livet. Da kommer hun nok til å minnes dette øyeblikket sammen med bestefar kongen med glede!

Se video av skipsdåpen her:

17. Mai

Hver 17. mai må kronprinsparet og barna deres gjøre seg i stand tidlig om morgenen. Klokka åtte åpner dørene seg på Skaugum, og en bunadspyntet familie går ut for å hilse på
barnetoget.

Helt siden 1946 har denne tradisjonen vært holdt i hevd. Det startet med daværende kronprins Olav, som ble spurt om skolebarna i Asker kunne komme innom.

– Det vil vi gjerne, men da må de komme tidlig. For vi må være klare på Slottsbalkongen i Oslo klokka 10!

PÅ SKAUGUM: Kronprinsfamilien med kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby hilser på barnetoget utenfor Skaugum 17. mai.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
PÅ SKAUGUM: Kronprinsfamilien med kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby hilser på barnetoget utenfor Skaugum 17. mai. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix Vis mer

Mette-Marit og Haakon er i dag det tredje kronprinsparet som vinker til barnetoget i Asker foran hovedbygningen på Skaugum, før de kler seg om og reiser inn til Oslo for å vinke til barnetoget og TV-seerne fra slottsbalkongen.

Juni - barnedåp i Monaco

I ti år har fyrst Albert (57) regjert over Monaco, og i fire av disse årene har han vært gift med sin Charlene (37).

Men en familieforøkelse lot lenge vente på seg – helt til rett før jul i fjor, da ekteparet fikk to på en gang.

Prinsesse Gabriella Thérése Marie kom først til verden, men det er likevel prins Jacques Honoré Rainier som en dag blir fyrste.

I mai ble tvillingene døpt i katedralen i Monaco, kledd i hver sin spesialsydde dåpskjole fra Dior.

SJARMØRER: Fyrst Albert II of Monacoog hans kone Charlene med tvillingene prins Jacques and prinsesse Gabriella. Foto: Reuters
SJARMØRER: Fyrst Albert II of Monacoog hans kone Charlene med tvillingene prins Jacques and prinsesse Gabriella. Foto: Reuters Vis mer

Mamma Charlene gikk også i Dior, og strålte av stolthet da hun kom bærende på tronfølgeren etter seremonien.

700 mennesker var invitert til dåpen, og 400 fikk bli med videre til lunsj på palasset.

Bryllup i Sverige

Seks år som kjærester ble kronet med et nydelig bryllup i Slottskyrkan på slottet i Stockholm for prins Carl Philip (36) og Sofia Hellqvist (31).

Sofia ble prinsesse, og var kledd i en hvit drøm designet av Ida Sjöstedt.

– Hun er den fineste på jorden, sa prinsen stolt i et TV-intervju før vielsen.

Sofia og Carl Philips bryllupskyss - se video:

Kongelige gjester fra hele Europa tok turen til Stockholm for å være med på begivenheten, og ungdomsfesten som ble arrangert kvelden før.

Se alle høydepunktene fra prinsebryllupet her!

En høygravid prinsesse Madeleine (33) var blant bryllupets vakreste kvinner. To dager etterpå ble hun tobarnsmor...

Juli - barnedåp i England

Søndag 5. juli ble lille Charlotte Elizabeth Diana døpt i St. Mary Magdalene Church i Sandringham. Kirken ligger bare et steinkast unna hjemmet til mamma hertuginne Kate (33) og pappa prins William (33), og er den samme kirken som Charlottes farmor – avdøde prinsesse Diana – ble døpt i for 54 år siden.

Den lille familien spaserte til kirken, og Charlotte lå i en barnevogn fra Millson som dronning Elizabeth i sin tid brukte.

Og den som stjal showet var selvsagt dåpsbarnets storebror prins George (2), som tittet nysgjerrig på tilskuerne.

August - bryllup i Monaco

Pierre Casiraghi (28), den yngste sønnen til prinsesse Caroline (58), tok ingen sjanser da han giftet seg med vakre Beatrice Borromeo (30).

Først ble de borgerlig gift på palasset i Monaco, uken etter ble det kirkebryllup i brudens hjemland Italia.

Vårt eget kronprinspar var hedersgjester i kirkebryllupet, og hadde med seg Mette-Marits eldste sønn Marius (18) som ble introdusert for Europas unge jetsettere.

Feiringen foregikk over flere dager, og selve vielsen foregikk i det private kapellet på San Giovanni-øya, en av Borromeoøyene som alle er eid av brudens styrtrike familie.

Mette-Marit strålte i en splitter ny kjole fra italienske Giambattista Valli, mens bruden bar Armani Privé.

Familieferie i nord

Vanligvis pleier kongen og dronningen å avslutte sommerferien med å ta med seg barn, svigerbarn og barnebarn og reise til sørlige breddegrader med Kongeskipet. Men i år gikk ferden nordover.

Kongeparet elsker den nordligste delen av Norge, og spesielt Dronningen drar på besøk så ofte hun kan for å oppleve den mektige naturen.

Denne sommeren var tiden inne for ågi familiens yngste en smakebit.

– Nå har de blitt så gamle at de vil huske turen, sa kongen, og forsikret at reisen ikke bare  inneholdt besøk til historiske monumenter. Det var også satt av tid for opplevelser.

PÅ FERIE I NORD-NORGE: Hele kongefamilien var på plass i Vardø på ferie. (Foran f.v.;) Kong Harald, dronning Sonja,Leah Isadora Behn, Emma Tallulah, Maud Angelica Behn, prinsesse Ingrid Alexandra. (bak f.v:) Kronprins Haakon , kronprinsesse Mette-Marit , prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og prins Sverre Magnus utenfor Vardøhus festning.
 Foto: NTB scanpix
PÅ FERIE I NORD-NORGE: Hele kongefamilien var på plass i Vardø på ferie. (Foran f.v.;) Kong Harald, dronning Sonja,Leah Isadora Behn, Emma Tallulah, Maud Angelica Behn, prinsesse Ingrid Alexandra. (bak f.v:) Kronprins Haakon , kronprinsesse Mette-Marit , prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og prins Sverre Magnus utenfor Vardøhus festning. Foto: NTB scanpix Vis mer

– Vi må ha begge deler. Om det bare er historie, tror jeg interessen daler ganske fort, sa Harald.

Den sammensveisede storfamilien var blantannet innom Kirkenes og Grense Jakobselv, før de stilte opp til fotografering i Vardø.

September - fylkestur i regn

Hvert år er det ett av fylkene i vårt langstrakte land som får besøk av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

I år var turen kommet til Akershus, som hadde mye å vise fram til et opplagt og interessert kronprinspar.

FYLKESTUR I REGN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøker Akershus Fylke.  Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
FYLKESTUR I REGN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøker Akershus Fylke. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer

Turen startet i øsende regn, og inneholdt besøk i alt fra Julehuset i Drøbak til en iskremfabrikk i Oppegård. I løpet av det tre dager lange besøket fikk kronprinsparet også gjestet en barnehage og en elevbedrift, se pølseproduksjon på nært hold og nyte en musical.

Både Haakon og Mette-Marit har tidligere gitt uttrykk for at de setter stor pris på å møte folket på fylkesturene. Og det er lett å se at de trives godt når de er sammen på jobb.

Barnedåp i Sverige

Svenskene jublet av glede da prinsesse Madeleines andre barn kom til verden i juni, og det viste seg at det var en liten prins.

I oktober ble prins Nicolas Paul Gustaf døpt, kledd i dåpskjolen som først ble brukt av prins Gustaf Adolf i 1906. 150 gjester var på plass for å bivåne den flotte seremonien på Drottningholm.

KONGELIG DÅP: Prinsesse Madeleine med prinsesse Leonore, Christopher O'Neill med prins Nicolas og dronning Silvia under prins Nicolas dåp i Drottningholms slottskirke.
Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090  Foto: TT NYHETSBYRÅN
KONGELIG DÅP: Prinsesse Madeleine med prinsesse Leonore, Christopher O'Neill med prins Nicolas og dronning Silvia under prins Nicolas dåp i Drottningholms slottskirke. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090 Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

Storesøster Leonore (1) klarte ikke å sitte stille på pappas fang i kirken, men fikk isteden gjestene og TV-seerne til å trekke på smilebåndet der hun løp rundt og snublet i mikrofonledninger, krabbet rundt på gulvet, holdt på å velte døpefonten og viste stolt fram sine nye lakksko.

Kusine Estelle (3) satt derimot eksemplarisk og så på, og neste år er det hennes tur til å være storesøster i dåp...

LES OGSÅ: Se kongefamiliens koselige julebilder

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer