Se, hun har på seg fødselsgaven fra mammas hjemby!

Prinsesse Ingrid Alexandra stilte i ny bunad da familien viste seg utenfor Skaugum i dag.

SMØRBLID KRONPRINSFAMILIE: Tradisjonen tro tok kronprinsfamilien i mot barnetoget utenfor Skaugum i dag, og humøret var det ingenting å utsette på. Foto: NTB scanpix
SMØRBLID KRONPRINSFAMILIE: Tradisjonen tro tok kronprinsfamilien i mot barnetoget utenfor Skaugum i dag, og humøret var det ingenting å utsette på. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Tradisjonen tro ønsket kronprinsfamilien 17.mai-toget i Asker velkommen fra trappen hjemme på Skaugum klokken 08 i dag tidlig.

En tradisjon som har eksistert siden 1946, da kronprins Olav ble spurt av Asker kommune om kronprinsfamilien kunne tenke seg å ta imot barnetoget på Skaugum. 

- Ja, gjerne, men da må det skje tidlig, før vi må reise til til Slottet å hilse barnetoget der, var svaret.

Og slik ble det det altså. I dag er det hans sønnesønn, kronprins Haakon og hans familie som holder fast ved skikken.

Sammen med kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra, vinket en opplagt og bunadskledd kronprins fra trappa. Også en av familiens kjæledegger, Milly Kakao, var med.

Bare eldstesønnen i huset, Marius Borg Høiby, glimret med sitt fravær.

Han er som kjent russ i år, og er nok heller sammen med resten av gjengen på den mye omtalte bussen «Normandie». Samme bussen som kronprinsparet, var med å rulle på før helgen.

RUSSEFEIRING: Marius Borg Høiby glimret med sitt fravær da kronprinsfamilien hilste på barnetoget i Asker i år – han er nemlig russ. Her er han avbildet utenfor Skaugum i fjor. Foto: NTB scanpix
RUSSEFEIRING: Marius Borg Høiby glimret med sitt fravær da kronprinsfamilien hilste på barnetoget i Asker i år – han er nemlig russ. Her er han avbildet utenfor Skaugum i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tidligere gikk faktisk Asker-russen i barnetoget forbi Skaugum, men det ble det satt en stopper for i 2003. Da mente både staben og politiet rundt kronprinsfamilien, at russen tok seg for mange friheter. Sikkerheten var også et argument. 

Når russetiden nå avsluttes for "Lille Marius", er mange år til neste russ ut i familien. Prinsesse Ingrid Alexandra er foreløpig bare 12 år, og skal gjøre ferdig både ungsdomsskole og videregående før den tid. Hun er imidletid vokst seg til en stor og flott jente, og i år var det derfor på tide med ny bunad. 

Den splitter nye Vest-Agder-bunaden er en gave fra  Kristiansand kommune. Allerede da Ingrid ble født fikk hun nemlig bunad for hele livet fra mammas hjemkommune. Den vi ser i dag, er det andre i rekken.

- Vi er nå svært glade for at Vest-Agder-bunad nummer to til prinsesse Ingrid Alexandra er tilpasset prinsessen som nå er 12 år gammel. Det var naturlig å gi en Vest-Agder-bunad til bysbarn og kronprinsesse Mette-Marits datter, da hun ble født 21. januar 2004. Vi er også selvsagt svært stolte over prinsessens tilknytning til Kristiansand, og glade for at tronarvingen skal bære bygaven ved passende anledninger, sier Kristiansands ordfører Harald Furre i en pressemelding på kommunenes hjemmesider. 

INGRID ALEXANDRAS NYE BUNAD: «Vi glade for at tronarvingen skal bære bygaven ved passende anledninger», sier Kristiansands ordfører Harald Furre i en pressemelding på kommunenes hjemmesider.  Foto: Scanpix
INGRID ALEXANDRAS NYE BUNAD: «Vi glade for at tronarvingen skal bære bygaven ved passende anledninger», sier Kristiansands ordfører Harald Furre i en pressemelding på kommunenes hjemmesider. Foto: Scanpix Vis mer

Bunaden er sydd på Wandas systue i Kristiansand av Wanda Paslawski Grindheim. Hun ble kontaktet allerede det året prinsessen ble født av daværende ordfører i byen, som spurte om hun ville sy bunad til tronarvingen. Den første bunaden ble levert da Ingrid Alexandra var 3-4 år. 

- Hun var her i august i fjor, og tok mål. Prinsessen er jo blitt 12 år, så det var nok på tide med en ny, sier Wanda som ikke legger skjul på at det er et helt spesielt oppdrag.

- Ja, jeg må si at det er spesielt og et ærefullt oppdrag for meg, sier hun ifølge Kristiansand kommunes nettsider. 

Prinsessens nye bunad består av en vevd stripestakk i ull, linforkle, brudeskjorte lin og vest i ulldamask. I tillegg er det håndvevde seler og linning. Sølvet er produsert av Hasla i Manndal, og består av gravert halsknapp, mansjettknapper, halsring, hjertesølje, maljer og snortrekk. 

Ingrid Alexandra har ikke like mange bunader som mamma, Mette-Marit, men hun kan også skilte med en fra sin egen hjemkommune. Da hun fylte 5 år, fikk prinsessen en en Askerbunad fra det lokale husflidlaget. 

LOKALBUNAD: I fjor bar Ingrid Alexandra Askerbunaden. Foto: NTB scanpix
LOKALBUNAD: I fjor bar Ingrid Alexandra Askerbunaden. Foto: NTB scanpix Vis mer

Les også: Hun er kongefamiliens nye tenåring

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer