17. MAI: Kronprinsfamilien hilser barnetoget på Skaugum. Video: NTB Scanpix Vis mer

17. mai:

Se, Haakon lar skjegget gro igjen

Da kronprinsfamilien hilste barnetoget i Asker, viste kronprins Haakon at han er i ferd med å få tilbake skjegget.

Publisert

(Seoghør.no): Tradisjonen tro ønsket kronprinsfamilen 17.mai-toget i Asker velkommen fra trappen hjemme på Skaugum klokken 08.15 i dag tidlig.

En tradisjon som har eksistert siden 1946, da kronprins Olav ble spurt av Asker kommune om kronprinsfamilien kunne tenke seg å ta imot barnetoget på Skaugum.

IDYLL: Kronprinsfamilien trosset gråværet og stilte opp på Skaugum onsdag morgen. Her ser vi kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra og de to hundene deres, Milly Kakao og Muffins Kråkebolle. Foto: NTB Scanpix
IDYLL: Kronprinsfamilien trosset gråværet og stilte opp på Skaugum onsdag morgen. Her ser vi kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra og de to hundene deres, Milly Kakao og Muffins Kråkebolle. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ja, gjerne, men da må det skje tidlig, før vi må reise til Slottet å hilse barnetoget der, var svaret.

Siden har det vært slik, og i dag er det kronprins Haakon og hans familie som holder fast ved skikken.

Syv bunader

Selv om det var tidlig på morgenen, dukket både Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra opp velopplagte og smilende - ikledd sine flotte bunader.

Mens de sjelden har på seg nasjonaldrakt når de hilser barnetoget i Oslo, har de det alltid i Asker. Kronprinsessen har faktisk hele syv å velge mellom, og det er hvert år knyttet stor spenning til hvilken hun skal velge.

Kronprinsessen dukket i år opp i Askerdrakten, som er en sommerversjon av Askerbunaden.

STRÅLTE: Kronprinsfamilien så fornøyde ut på trappa. Foto: NTB Scanpix
STRÅLTE: Kronprinsfamilien så fornøyde ut på trappa. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prinsesse Ingrid Alexandra (13) og kronprins Haakon (43) har de siste årene hatt på seg Askerbunaden, mens prins Sverre Magnus (11) pleier å ha bunad fra mammas hjemfylke Vest-Agder.

I fjor fikk Ingrid Alexandra imidlertid en ny bunad, og har i likhet med lillebror nå også Vest-Agder-bunaden.

Skjegget gror

Bildene fra 17. mai-feiringen viser også at Haakon er i ferd med å la skjegget gro igjen. I forrige uke barberte han bort alt i forbindelse med et underholdningsinnslag under foreldrenes 80-årsfest på Slottet, og fikk med ett en helt ny look.

Plutselig så han ut som bare unggutten, og stuntet fikk mye oppmerksomhet på nettsteder verden over. Haakon har faktisk hatt skjegg helt siden han lot det gro under bryllupsreisen i 2001, noe som betyr at Ingrid Alexandra og Sverre Magnus faktisk aldri hadde sett pappa uten skjegg før i forrige uke.

Det vites ikke hva de synes, men selv trives han åpenbart ikke med det glattbarberte fjeset, i og med at det nå ser ut til at han lar det gro ut igjen.

Og kanskje har kronprinsessen hatt et ord med i laget? Hun har nemlig tidligere gitt uttrykk for at hun liker ektemannen aller best med skjegg. Under et besøk til oljeboringsfartøy i Mexico, hvor sikkerhetsreglene ikke tillot skjegg, fikk Haakon dispensasjon for å unngå barbering. Dette bekreftet han i et intervju med TV2, og samtidig la Mette-Marit til at hun ikke ville godtatt det motsatte:

- Han har ikke fått dispensasjon av kona til å ta det, da hun.

Saken fortsetter nedenfor.

- Misunnelig på alle som gikk i tog

Etter endt feiring på trappa på Skaugum, går som nevnt turen videre til Slottet og desto mer vinking både for både store og små. En veldig annerledes feiring for prinsessen og prinsen enn hva deres klassekamerater har.

Prinsesse Märtha Louise snakket faktisk om nettopp det, da hun holdt 17. mai-talen i Sjømannskirken i London for noen år siden.

FORANDRING: Kronprins Haakon ankom den storslåtte gallamiddag med skjegg, men dro hjem uten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORANDRING: Kronprins Haakon ankom den storslåtte gallamiddag med skjegg, men dro hjem uten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Da jeg vokste opp, var jeg så misunnelig på alle som gikk i tog. Det så så gøy ut å spille i korps, å gå der med alle vennene sine og vinke med flagg og rope hurra og synge nasjonalsanger med de vakre og taktfaste drillpikene i spissen. Jeg må innrømme jeg beundret drillpikene sterkt der de kastet drillstaven i luften mens de tok en piruett. Jeg sto på balkongen, smilte og vinket, først på Skaugum og siden på Slottsbalkongen, fortalte prinsessen.

Som voksen feirer imidlertid nasjonaldagen mer som «folk flest». Sammen med døtrene Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah, pleier hun å gå i tog med Steinerskolen i Bærum – hvor jentene hennes er elever. Når resten av familien er ferdig å vinke fra Slottsbalkongen, møtes imidlertid hele storfamilien til lunsj på Slottet.

LES OGSÅ: Kronprinsen barberte av deg skjegget under gallamiddagen

HEISTE FLAGGET: Kronprinsfamilien startet 17. mai i tradisjon tro på Skaugum. Der tok de seg tid til å hilse til de fremmøtte og ta imot blomsterbarna. Video: NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer