I AUSTRALIA: Dronning Sonja og kong Harald blir ønsket velkommen av blomsterbarna Magnus Aarhaug og Elsa Glomm-White på Hyatt Hotel i Canberra. Foto: Anders Johan Stavseng
I AUSTRALIA: Dronning Sonja og kong Harald blir ønsket velkommen av blomsterbarna Magnus Aarhaug og Elsa Glomm-White på Hyatt Hotel i Canberra. Foto: Anders Johan StavsengVis mer

Se - nå er Harald og Sonja «Down Under»

Dagen etter Haralds bursdagsfeiring inntok kongeparet Canberra.

SEOGHØR.NO: Kong Harald (78) og dronning Sonja (77) ankom i dag den australske hovedstaden Canberra, hvor det ukeslange statsbesøket til Australia starter.

Den norske kolonien i byen hadde tatt oppstilling på «Hyatt Hotell» med norske flagg for å få et glimt av de kongelige gjestene og ønske dem velkommen til byen.

Barn i alle aldre, samt det turnerende sangkoret «KoretiAustralia», samt krigsveteranen Olav Ottesen var også på plass for å hylle kongeparet. Og musikken kongeparet ble møtt med var «Våren» av Grieg.

Etter korsang fikk Kongeparet overlevert blomster av de lokale norske barna Magnus Aarhaug Dafter (6) og Elsa Glomm-White (7).

Dronning Sonja var i strålende humør, og fotalte lille Elsa at hun hadde akkurat samme stakk hjemme i Norge som Elsa hadde på seg i dag.

Det ble også tid til et kort møte med den norske krigsveteranen Olav Ottesen, som er bosatt i Australia. Dronning Sonja takket ham for innsatsen han hadde gjort for Norge i Marinen.

Saken fortsetter under bildet.

KRIGSVETERAN: Sonja takket Olav Ottesen for innsatsen under andre verdenskrig i Marinen. Foto: Anders Johan Stavseng
KRIGSVETERAN: Sonja takket Olav Ottesen for innsatsen under andre verdenskrig i Marinen. Foto: Anders Johan Stavseng Vis mer

I kveld skal Kongeparet spise en bedre privat middag med den norske ambassadøren til Autralia, Unni Kløvstad.

Kongeparet har nå oppholdt seg noen dager i storbyen Sydney, hvor Sonja og Harald også har fått feire Kongens 78-årsdag, som var lørdag. Hva Harald fikk i gave av sin hustru er foreløpig ikke kjent, men det er ikke helt utenkelig at det var en kulturopplevelse, som kongefamiliens medlemmer har tradisjon for å gi til hverandre.

Kom fra Cape Town

Kong Harald har vært på reise i lang tid. Kongen var før Australiabesøket på forskningsstasjonen Troll på Sydpolen. Kongen ble flydd til Dronning Mauds land fra Cape Town i Sør-Afrika, og etter returen fra de sørlige breddegrader dro han direkte videre til Australia, uten å dra innom til Norge. Dronning Sonja på plass i Cape Town da Harald kom tilbake fra Troll, og sammen dro de videre østover til Australia, hvor de nå har oppholdt seg noen dager for å bli vant til tidsforskjellen.

Den kommende uken skal kongeparet gjennom et variert program "Down Under», som spenner fra mottagelser til kunståpning og seminarer. Australierne skal også få beundre Sonjas siste verker, for dronningen skal stille ut bilder i Perth. Det er også planlagt en båttur i Sydney Harbour, hvor kongeparet skal få se den kjente operabygningen og Harbour Bridge fra sjøsiden.

Besøket avsluttes i Perth på vestkysten, hvor fokuset under besøket vil ligge på petroliumsvirksomhet. En rekke norske firmaer har etablert seg i Australia, ettersom norsk teknologi kommer godt med når innbyggerne nå skal hente opp olje og gass fra havbunnen utenfor den australske kontinentalsokkelen.

Norge er også storeksportør av våpen til Australia, og dette vil også farge deler av programmet for kongeparet i Australia.

Se og Hør er med på turen og følger Kongeparet fra dag til dag. Saker vil både bli publisert på nett og i papirutgaven.

LES OGSÅ: Hurra for Harald