BLACKHAWK: Kong Harald fløy Blackhawk-helikopter over naturreservat i Alaska. Foto: Anders Johan Stavseng
BLACKHAWK: Kong Harald fløy Blackhawk-helikopter over naturreservat i Alaska. Foto: Anders Johan StavsengVis mer

Se - her flyr kong Harald Blackhawk

Kong Harald fikk en helt spesiell transport under Alaska-besøket.

SEOGHØR.NO: Kong Harald besøker i dag den lille fiskelandsbyen Homer helt vest i Alaska. Harald fikk kongelig transport, for National Guard stillte fire militære Blackhawk-helikopter til rådighet for kong Harald og hans følge.

Helikoptertypen er kjent som et av verdens mest avanserte militære helikoptere.

Kong Harald er den første kongen som har besøkt Alaska, og både innbyggere og lokale styresmakter setter umåtelig stor pris på det kongelige besøket fra Norge.

Saken fortsetter under bildet

Se - her flyr kong Harald Blackhawk

To av helikopterpilotene er forøvrig etterkommere av utvandrede nordmenn til USA!

- Han takket for turen og syntes den var veldig flott, fortalte pilot Justin til Se og Hør.

Kongen fikk under den halvannen time lange turen til Homer se en av Alaskas uberørte nasjonalparker, et mektig syn - selv for en konge.

På turen fikk følget også øye på to brunbjørner, flere elg og reinsdyr.

MØTTE TV-STJERNE: Tidligere på USA-turen har kong Harald møtt Sig Hansen, kjent fra TV-serien «Deadliest Catch». Foto: Ap
MØTTE TV-STJERNE: Tidligere på USA-turen har kong Harald møtt Sig Hansen, kjent fra TV-serien «Deadliest Catch». Foto: Ap Vis mer

Engasjert kongefamilie

Kong Harald har et brennende engasjement for miljø, og under dagens program skal han med egne øyne få se hvordan klimaendringer påvirker naturen. Den norske kongefamilien har også tidligere vist stort miljøengasjement.

Han har tidligere i år besøkt forskningstasjonen Troll i Antarktis, og han har også tilbrakt tid sammen med en lokal stamme i Amazonas regnskog.  Det er heller ikke lenge siden kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte forskningsskipet Lance, som ligger innefrosset i Polhavet nord for Svalbard.

Saken fortsetter under bildet.

SOV I TELT: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sov på isen i telt da de nylig besøkte Lance, som ligger innefrosset i isen nord for Svalbard. Foto: NTB scanpix
SOV I TELT: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sov på isen i telt da de nylig besøkte Lance, som ligger innefrosset i isen nord for Svalbard. Foto: NTB scanpix Vis mer

Møtte forskere

Etter ankomsten i Homer fikk kong Harald båtsightseeing på havet, og en rekke lokale forskere har vært med på dagens tur og gitt kong Harald førstehånds innblikk i hvilke miljøutfordringer nordområdene og Alaska har.

Det ble ogå tid til en bedre lunsj på Tuska Bay Lodge, som er en av USAs aller beste lodger.

I morgen deltar Harald på et INTSOK-seminar. Han skal også være på plass under åpningen av utstillingen «Polar Nights» på Anchorage Museum. Senere på dagen skal han også møte den norske polfarerere og eventyreren Børge Ousland, før kvelden avsluttes i Viking Hall på et arrangement i regi av "Sons of Norway".

Kong Harald ha også besøkt USA-turen under jubelferden i USA. Ett av høydepunktene var nok møtet med den norskættede TV-stjernen Sig Hansen fra Livsarlig Fangst på Discovery Channel.

- Jeg har sett deg på TV, sa Harald da de møttes for aller første gang.

LES OGSÅ: Kong Harald spøkte om Sonja