Prinsesse Birgitta:

Satte ned foten i bursdagsnekt

- Hardt å reise til Sverige når det er kaldt.

SØSTRENE SISTERS: Prinsesse Birgitta og prinsesse Margaretha er to av svenskekongens fire søstre. De har et nært bånd, men møtes sjelden. Nå avslører førstnevnte at drømmen om et nytt møte foreløpig er satt på vent. Foto: NTB scanpix
SØSTRENE SISTERS: Prinsesse Birgitta og prinsesse Margaretha er to av svenskekongens fire søstre. De har et nært bånd, men møtes sjelden. Nå avslører førstnevnte at drømmen om et nytt møte foreløpig er satt på vent. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er noe ved søstrene til svenske kong Carl Gustav (73) som til stadighet ser ut til å fascinere folket. Kongelige må som kjent forholde seg til protokoller og regler, men hans fire søstre, og kanskje spesielt prinsesse Birgitta (82), har opp gjennom årene klart å skape overskrifter på grunn av sine folkelige livsstiler.

Nevnte prinsesse bor på Mallorca, og har tre barn. Hun er blitt kjent som det svenske kongehusets sorte får på grunn av spenstige uttalelser og prioriteringer, som at hun har droppet diverse fester opp gjennom årene til fordel for golf og sol i Syden.

Denne gangen er det imidlertid ikke Birgitta som sørger for bursdagstrøbbel. Hun var klar for å reise til Sverige for å delta på fest i anledning hennes eldste søster, prinsesse Margaretha, sin 85-årsdag. Det ville jubilanten derimot ikke ha noe av.

Regnlei

Det er Svensk Damtidning som først omtaler saken. De har besøkt prinsesse Birgitta på Mallorca, der hun sladrer om bursdagsplanleggingen som mildt sagt har vært en hodepine for familien.

Prinsesse Margaretha fyller år den 31. oktober, og tradisjonelt sett har de fire søstrene pleid å feire med lunsj i Östermalshallen. Det hender også at kongen, søstrenes bror, popper innom for å si hei. Slik blir det ikke nå.

SEES IKKE: På grunn av regn og kaldt vær i Sverige, ønsker ikke prinsesse Margaretha (t.h) å reise fra England. Foto: NTB scanpix
SEES IKKE: På grunn av regn og kaldt vær i Sverige, ønsker ikke prinsesse Margaretha (t.h) å reise fra England. Foto: NTB scanpix Vis mer

Bursdagsprinsessen bor like ved Oxfordshire i England, der hun bodde med sin mann fram til de separerte seg i 1996, og må derfor reise til hjemlandet om hun ønsker å feire den store dagen i kjent stil. Akkurat i år skjer ikke det, melder lillesøster Birgitta.

- Jeg trodde at vi fire skulle samles for å feire Margaretha, men nå blir det ikke sånn. Hun har bedt om å ikke bli feiret akkurat nå, og synes det er slitsomt å reise til Sverige når det er så kaldt og trist ute, sier hun til det svenske magasinet, før hun tilføyer:

FAMILIE: Her er alle søstrene samlet til dåp, da prinsesse Adrienne ble døpt i fjor. Fra venstre ser vi prinsesse Margaretha, prinsesse Birgitta, prinsesse Désirée og prinsesse Christina. Foto: NTB scanpix
FAMILIE: Her er alle søstrene samlet til dåp, da prinsesse Adrienne ble døpt i fjor. Fra venstre ser vi prinsesse Margaretha, prinsesse Birgitta, prinsesse Désirée og prinsesse Christina. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Men vi skal gjøre det senere, så bortglemt blir hun ikke.

Hun kan videre meddele at de fire søstrene, som på folkemunne går under kallenavnet Hagasessorna og består av prinsessene Margaretha (84), Birgitta (82), Désirée (81) og Christina (76), ikke møtes så ofte. Det synes hun er leit.

- Det blir ikke så ofte, så derfor forsøker vi å få det til når noen fyller år. Og vi hadde håpet det kunne skje nå, men vi får ta det senere, som sagt.

PARTYPRINSESSE: Birgitta av Sverige er kjent for sin nokså ukongelige livsstil, noe som medfører at mange lar seg fascinere av henne. Foto: NTB scanpix
PARTYPRINSESSE: Birgitta av Sverige er kjent for sin nokså ukongelige livsstil, noe som medfører at mange lar seg fascinere av henne. Foto: NTB scanpix Vis mer

Festløve

Kongehusekspert i Se og Hør, Anders Johan Stavseng, forteller at de fire damene står hverandre nær, selv om de ikke får møttes så ofte.

- De vokste opp på Haga slott utenfor Stockholm og er søstrene til Carl Gustaf, som nå er konge i Sverige. De fire møtes jevnlig i hverandres fødselsdager, og Carl Gustaf inviterer alltid søsknene til runde feiringer på Slottet. Prinsesse Birgitta skiller seg imidlertid fra søsknene, forklarer han, og fortsetter:

- Den frilynte prinsessen giftet seg med en tysk prins og flyttet til Tyskland, hvor hun ga ut en spenst-LP! Hun ble lei ektemannen og flyttet til en sydenleilighet på Mallorca, hvor hun fortsatt bor. Der soler hun seg, spiller golf og røker sigaretter, avslører han om prinsessens «nye» liv.

Videre trekker han linjer mot vår egen prinsesse Märtha Louise, fordi Birgitta hele sitt liv har sagt og gjort det hun selv vil. Han kan også avsløre at den over 80 år gamle prinsessen er litt av en festløve.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

- Hun er dessuten kjent for å ta seg en del knerter i godt lag, og har som regel både ustø gange og sprudlende humør i kongelige brylluper. Barnedåper gidder hun sjelden å gå i, noe som gang på gang fører til store oppslag i Sverige.

- Men svenskene elsker henne likevel. Birgitta har en svært ungdommelig stil, elsker rosa og kler seg gjerne i glitrende smykker. Noen hevder hun er noe gammel for antrekkene - men det bryr ikke Birgitta det minste. Så lenge hun føler seg fjong går hun med det, avslutter han.

LES OGSÅ: - Hun er åpenbart sliten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer