Prins William og prins Harry:

- Sannheten er at det er brødrene som har vansker

Derfor mistenkes det at Harry og William er uvenner.

VENNER ELLER FIENDER?: I en god stund har det gått rykter om at prins Harry og prins William er uvenner. Det er det flere grunner til. Foto: NTB scanpix
VENNER ELLER FIENDER?: I en god stund har det gått rykter om at prins Harry og prins William er uvenner. Det er det flere grunner til. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De har vokst opp mens en hel verden har fulgt med. Storbritannias to prinser ble født inn i velstand og berømmelse, men ble ikke skånet fra livets harde realiteter. Deres mor ble revet vekk fra dem da de ennå var små, og sorgen måtte de bære i all offentlighet.

Fortsatt prater de to hertugene, William av Cambridge (36) og Harry av Sussex (34), om hvordan de vanskelige årene sørget for en ufrivillig pangstart på voksenlivet. Sorgen brakte dem også muligens nærmere folket, og kan være en av grunnene til at de fortsatt er yndende objekter for pressen.

At det den siste tiden har begynt å versere rykter om at de to prinsene, som en gang angivelig hadde et nært og tett brødreforhold, nå skal være midt i en feide, er derfor blitt skrevet om tusenvis av ganger i både norske og internasjonale medier. Men er det faktisk hold i ryktene?

BALUBA: Det hevdes at det er dårlig stemning mellom de to hertugparene i Storbritannia. Det er det flere grunner til. Foto: NTB scanpix
BALUBA: Det hevdes at det er dårlig stemning mellom de to hertugparene i Storbritannia. Det er det flere grunner til. Foto: NTB scanpix Vis mer

På flyttefot

At det nå skal være dårlig stemning i Storbritannia har flere grunner. Den første, og mest åpenbare, er at prinsene nå lever helt forskjellige liv. Frem til Meghan (37) dukket opp var William, Harry og Kate (37) en slags trio, men nå som yngstebroren er godt gift og snart stifter sin egen familie, har han begynt å gå ned andre stier.

Det innebærer blant annet at Harry og Meghan nå flytter fra Kensington Palace-gryta til fordel for landlige Frogmore Cottage like ved Windsor. Ifølge redaktør Joe Little, som er ekspert på kongehuset, burde de gjort det med en gang etter bryllupet.

SPLITTES: Meghan og Harry har flyttet inn hit, på Frogmore Cottage. William og Kate blir igjen i London. Foto: NTB scanpix
SPLITTES: Meghan og Harry har flyttet inn hit, på Frogmore Cottage. William og Kate blir igjen i London. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Da hadde det ikke vært noen rykter om en feide mellom brødre og svigerinner, sier Majesty magazine-redaktøren til The Guardian.

Nylig gikk det også rykter om at paret i nær fremtid hadde planer om å flytte til Afrika, slik at de kunne jobbe med veldedige oppdrag for samveldet av nasjoner der nede. Enkelte har spekulert på om det er prins Williams idé, slik at han får broren og svigerinna ut av landet - slik at all oppmerksomheten og ryktene roer seg ned.

Det britiske kongehuset er notorisk flinke på å holde seg utenfor drama, og kommenterer svært sjelden rykter og spekulasjoner som britiske tabloider viderebringer. Flyttingen til Afrika har de derimot ikke slått ned på, men de har sagt at det blir for spekulativt å kommentere noe konkret akkurat nå.

Bristet

Enkelt forklart er det, ifølge medier som Fox, The Times, People, Huffington Post og The Independent, Meghan som er roten til alt rotet brødrene nå står midt oppi. William skal angivelig ha vært skeptisk til at broren giftet seg med en amerikansk skuespiller, mest fordi de visste for lite om hennes bakgrunn og intensjoner.

Hans lillebror skal ha satt lite pris på dette, og gjorde åpenbart alvor av løftene om å gifte seg.

USIKKER: Prins William skal ha stilt spørsmål ved lillebrorens valg av partner, noe Harry skal ha satt lite pris på. Dette bildet ble tatt i november 2017, da paret avslørte sin forlovelse. Foto: NTB scanpix
USIKKER: Prins William skal ha stilt spørsmål ved lillebrorens valg av partner, noe Harry skal ha satt lite pris på. Dette bildet ble tatt i november 2017, da paret avslørte sin forlovelse. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er ikke bekreftet at William uttalte akkurat dette, men det er vanskelig å så tvil om at bekymringene hans var betingede.

Da forholdet mellom Harry og Meghan ble kjent, gravde pressen opp en tidligere skilsmisse, hasjbruk, en dysfunksjonell familie, divanykker, ja, så godt som alle moralsk betenkelige aspektene av den nåværende hertuginnens liv som man overhodet kunne finne.

Samtidig ble livet hennes snudd på hodet. Hun var en kjent skikkelse allerede, men aldri før hadde presset vært så stort. Hun skulle forholde seg til etikette og protokoll, og bare det å være litt uflidd på håret ble oppslag i flere titalls medier. I starten hadde hun svigerinnen Kate å trøste seg med, men forholdet skulle etter hvert briste.

RYKTEFLOM: Enkelte skal ha det til at vennskapet mellom de to hertuginnene skar seg med tiden. Foto: NTB scanpix
RYKTEFLOM: Enkelte skal ha det til at vennskapet mellom de to hertuginnene skar seg med tiden. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg har blitt fortalt at Meghan alltid har en åpen invitasjon til å besøke Kate og barna. Jeg tror at en feide er ren fabrikkering fra pressens side, uttalte Vanity Fair-reporter Katie Nicholl i mars 2018 - før bryllupet.

The Guardian-spaltist Caroline Davis stilte i starten av april 2019 spørsmål ved om feiden faktisk eksisterer, eller om det bare har vært enklest for pressen å sette de to hertuginnene opp mot hverandre.

- Mer sexy

Kroppsspråkseksperter har analysert Meghan og Kate på offisielle oppdrag, og har konkludert med at det virker som at det ikke er noe kjemi mellom dem.

Den påståtte feiden mellom de to damene brukes i hvert fall for å skape et bilde av at hertugparene ikke er på talefot. The Independent skriver at fokuset kan ha blitt feilaktig lagt på damene, og at problemene egentlig er mellom brødrene.

- To hertuginner i krig med hverandre er en mer sexy historie. Sannheten er at det er brødrene som har problemer, har filmskaper Nick Bullen, som har laget programmer om det britiske kongehuset i over 20 år, uttalt til Fox News.

Avisen siter Tatler Magazine, som i mars publiserte en oppsummerende artikkel om hvordan det første året med Meghan i Storbritannia har vært. Der kommer det frem at prins Harry skal ha kvittet seg med flere av sine nærmeste venner den siste tiden, som følge av at de har vært kritiske til Meghan - akkurat som hans bror skal ha vært.

TRØBBEL I PARADIS?: De to prinsene har vokst opp i rampelyset, og måtte blant annet sørge offentlig da deres mor, prinsesse Diana av Wales, døde i 1997. De skal ha hatt et nært forhold, men enkelte mener det har begynt å skrante de siste årene. Foto: NTB scanpix
TRØBBEL I PARADIS?: De to prinsene har vokst opp i rampelyset, og måtte blant annet sørge offentlig da deres mor, prinsesse Diana av Wales, døde i 1997. De skal ha hatt et nært forhold, men enkelte mener det har begynt å skrante de siste årene. Foto: NTB scanpix Vis mer

At Meghan og Harry nylig skilte seg ut av Buckingham Palace-paraplyen, ved at de blant annet laget en egen Instagram-konto, blir av enkelte tolket som et stikk.

På den måten kan Kensington Palace fokusere på William, Kate og barna, mens den nye delen holder i hertugparet av Sussex' gjøremål. Brødrene har dermed skilt seg fra hverandre, rett og slett.

Holder tett

Rykteflommen kulminerte på mange måter i påsken, da de kongelige samlet seg til påskegudstjeneste første påskedag. Meghan var ikke til stede, trolig på grunn av sin helsetilstand så nærme fødselen, men begge brødrene var der. De ankom derimot ikke sammen.

Prins Harry gikk med sin kusine Zara Tindall, mens hertugparet av Cambridge kom senere. Huffington Post skriver at brødrene ikke enset hverandre under gudstjenesten. De pratet litt utenfor, men stemningen skal ha vært synlig dårlig.

Brødrene kommer trolig ikke til å uttale seg om dette med det aller første. Kommentator i Dagbladet, Inger Merete Hobbelstad, skriver følgende om feiden i en kronikk:

« (...) Så når de flytter fra hverandre, tenker mange at det må være en konflikt der, selv om det kanskje ikke er så rart at søsken blir mindre fortrolige når de får en ny lojalitet til en ny familie. Det betyr ikke at det ikke er en konflikt».

Når hertuginne Meghan snart føder, vil britisk presse trolig lage et poeng ut av hvordan William og Kate eventuelt gratulerer henne. Kommer gratulasjonen for sent, eller hvis den uteblir helt, kan det helle nytt bensin på bålet.

LES OGSÅ: Trygler henne om å stoppe med inngrepene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer