Prinsesse Märtha Louise:

Sammenliknes med Madde

Prinsesse Märtha Louise har nok fått mer offentlig kritikk enn de fleste andre. Svensk ekspert sammenlikner henne med prinsesse Madeleine.

HAR STÅTT I STORMEN: Både prinsesse Madeleine og prinsesse Märtha Louise har flere ganger stått i stormen av kritikk. Nå får en ny podkast om sistnevnte mye oppmerksomhet i Sverige. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB
HAR STÅTT I STORMEN: Både prinsesse Madeleine og prinsesse Märtha Louise har flere ganger stått i stormen av kritikk. Nå får en ny podkast om sistnevnte mye oppmerksomhet i Sverige. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«En historie om en kjent prinsesse som valgte å gå sin egen vei - langt fra det tradisjonelle livet i et kongehus». Slik lyder beskrivelsen av den nye, svenske podkasten om prinsesse Märtha Louise (49) på Sveriges Radio.

Episoden om den norske prinsessen, som er over en time lang, har fått navnet «Prinsessan Märtha Louise - Änglar och schamaner».

I beskrivelsen kommer det frem at den handler om alt fra Märthas tidligere ekteskap med avdøde Ari Behn, hennes forhold med den selvutnevnte sjamanen Durek Verrett, og hennes rolle i den norske kongefamilien.

Podkasten har allerede fått oppmerksomhet i Sverige, hvor blant andre Svensk Damtidning har bitt seg merke i hvordan Märtha Louise i 2019 brukte sin kongelige tittel i forbindelse med foredraget «The Princess and the Shaman» sammen med kjæresten.

Tittelen ble starten på en enorm kritikkstorm mot 49-åringen, samt kritikk rettet mot kongehuset og Märthas bruk av prinsessetittelen.

BAK KULISSENE: Bli med Märtha Louise bak kulissene når hun skal representere luft i et kunstprosjekt om de fire elementene. Video: TV 2 Vis mer

- En sterk person

NRKs kongehusekspert, Kristi Marie Skrede, medvirker i den svenske podkastdokumentaren. Der forteller hun at tittelbruken var provoserende for veldig mange - altså det at Märtha koblet sin kongelige tittel til foredraget.

Sjefredaktør i Svensk Damtidning og kongelig ekspert Johan T. Lindwall, forteller til Se og Hør at Märtha Louise på sett og vis kan sammenliknes med svenske prinsesse Madeleine (38).

De senere årene har det haglet kritikk mot prinsessen av Sverige, etter at hun gjentatte ganger ikke har vært til stede under kongelige begivenheter. Flere mener også at hun ikke representerer kongehuset i tilstrekkelig grad.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sa svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

I 2013 giftet hun seg med den britisk-amerikanske forretningsmannen Chris O'Neill (46), og har flere ganger flyttet frem og tilbake mellom Sverige og utlandet etter den tid. Paret og deres tre barn er for tiden bosatt i USA, nærmere bestemt Miami. Madde har tidligere selv uttalt at hun stiller opp når det er behov.

Med andre ord har hun også valgt å gå sin egen vei som kongelig, og selv om hun og Märtha ikke har valgt samme vei, skiller de seg ut på hver sin måte fra andre kongelige.

- Märtha er en utrolig sterk person som går sin egen vei, og har vist at hun ikke lar seg styres av hva andre sier. Hun følger kjærligheten og det gjorde hun også da hun ble sammen med Ari Behn. Det er samme situasjon, sier Lindwall.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

- Vanskelig å si

Han tror at både kong Harald og Sonja har forsøkt å bremse datteren ved enkelte anledninger, men at hun som nevnt ikke lar seg styres, heller ikke av foreldrene.

- Tror du de svenske prinsessene kunne ha brukt prinsessetittelen som Märtha gjorde i 2019?

- Det er veldig vanskelig å si, og det kommer an på sammenhengen og liknende. Man kan ikke generalisere og si at dette aldri hadde skjedd i Sverige, det er vanskelig å si hva som ville ha skjedd, svarer kongehuseksperten.

Podkasten handler som nevnt også om prinsesse Märtha Louises kjæreste, Durek Verrett. Lindwall påpeker at det er viktig å tenke over hva man sier når man blir en del av en kongefamilie.

- Når man uttaler seg da så er det ikke bare som seg selv. Det blir relatert til, i dette tilfellet, den norske kongefamilien, forklarer han.

Se og Hør har vært i kontakt med prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, men har ikke lykkes i få en kommentar om saken.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

En annen vei

Helt siden prinsesse Märtha Louise kom til verden i 1971, har offentligheten fulgt henne tett både i oppveksten og i hennes voksne liv.

Som kongelig lever man tilsynelatende et liv som ikke likner mange andres, men i 2002 gjorde Märtha Louise noe drastisk. Da ga hun avkall på tiltaleformen «Hennes Kongelige Høyhet» - en tittel hun fikk ved fødselen.

Avgjørelsen sørget naturligvis for at hun fikk friere spillerom enn sin bror, kronprins Haakon, og sine foreldre, kong Harald og dronning Sonja. Kongsdatteren har i alle år hatt sitt eget skråblikk på verden, som har resultert i flere omdiskuterte forretningsmuligheter.

I 2007 lanserte hun som kjent selvutviklingskonseptet Soulspring - bedre kjent som Engleskolen, som har sørget for både ris og ros fra folket og pressen. Flere mente prinsessens engasjement for engler blant annet påvirket kongehusets omdømme.

I 2018 kom beskjeden om at det gikk mot slutten for Soulspring, og året etter var det kroken på døra.

UT PÅ TUR: For å markere at det er 75 år siden krigens slutt, skal kronprins Haakon bruke tre dager på å gå til svenskegrensa. Video: Andreas Fadum Vis mer

Støttet av kongeparet

Dronning Sonja uttalte selv til BT for noen år siden at hun skjønner at noen har reagert på datterens valg, men at å avvise alt hun står for blir for hardt.

- Vi vet jo ikke hvem som har rett til slutt. Vi må være åpne for at ting kanskje er annerledes enn vi tror. Märtha er en av dem som har godt utviklede evner. Jeg har det ikke. Men likevel må man respektere at andre mennesker er annerledes, og har andre evner. Tenk bare på heksene som ble brent på bålet fordi de trodde at jorda var rund, sa dronningen.

Ettersom det stormet kraftig rundt Märtha og hennes karrierevalg, kom også hennes far kongen på banen.

- Det er vel ikke alltid som foreldre vi er enige med våre barn. Det viktige for oss er at de vet vi er glad i dem, sa kong Harald til Aftenposten i 2011.

- Vær ærlig og sann

Prinsessen har selv fortalt at hennes alternative karrierevalg har vært en byrde for familien.

VIL IKKE: I denne ukens episode av «Märtha» forteller Märtha Louise hvorfor Durek Verrett ikke vil flytte til Norge. Video: TV 2 Vis mer

- Jo, det er klart det ble en belastning. Og det var møter på Slottet - til støtte for meg, har hun sagt i et lengre intervju med Magasinet.

Hun har likevel ikke angret.

- Min far har alltid sagt, vær ærlig og sann, ellers blir du gjennomskuet. Han har nok angret de ordene noen ganger. Men man må være sann, har prinsessen sagt som gjest hos «Skavlan».

LES OGSÅ: Avdekket flere brudd

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer