Kong Harald:

- Sammen står vi i dette

Søndag kveld talte kong Harald til det norske folk.

TALE: Kong Harald talte søndag kveld til det norske folk. Foto: NTB Scanpix
TALE: Kong Harald talte søndag kveld til det norske folk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det mye omtalte coronaviruset herjer for øyeblikket rundt i verden, og preger de aller flestes daglige liv - enten det gjelder karantene, hjemmekontor eller sykdom.

Alle landets skoler og barnehager er stengt, det er blitt innført reisetiltak og alle landets serveringssteder og restauranter må stenge klokka 21.00. Dette er bare noe av det som gjør at det norske folk blir hardt rammet.

Virus sprer seg stadig, og søndag formiddag var det registrert rundt 156 400 smittetilfeller og over 5833 dødsfall fordelt på 142 land og territorier. I Norge er 1090 personer smittet og tre bekreftet døde.

Søndag kveld talte dermed kong Harald til nasjonen om situasjonen vi befinner oss i, fra Kongsseteren i Oslo.

For tida befinner kongeparet seg i corona-karantene etter en tur til Jordan, som en følge av de nye tiltakene for å hindre økt smitte. Opptaket er dermed gjort av Det kongelige hoff søndag ettermiddag.

Dette sier kong Harald i talen:

Kjære alle sammen,

Vi befinner oss i en situasjon som både er uvirkelig, fremmed og skremmende for oss alle. Vi kjenner verken igjen hverdagen vår eller verden rundt oss. Og fremdeles står vi bare ved begynnelsen av noe vi ikke fullt ut kjenner konsekvensene av.

Uvissheten gjør oss sårbare.

Alvoret gjør oss engstelige.

Den nye hverdagen kan gi oss en følelse av avmakt.

Norge er rammet sammen med hele resten av verden.

Nå er vår aller viktigste oppgave å forsøke å bremse den dramatiske utviklingen – ved å følge de pålegg som myndighetene gir.

Vi kan være takknemlige for at vi har politiske ledere og fagmyndigheter med mot og kunnskap til å møte situasjonen med ærlighet og realisme.

Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit. Både til at hver og en tar ansvar for å hindre spredning av smitte. Og til at landets myndigheter tar gode og kloke beslutninger.

Mine tanker og bønner er hos dere alle nå.

Hos dere som er syke og hos dere som er pårørende.

Hos helsepersonell over hele landet som står på dag og natt. Hos dere som opplever økonomiske tap og frykt for fremtiden. Hos alle dere som ivaretar viktige samfunnsfunksjoner så landet vårt kan fungere.

Hos alle barna – som kanskje er spesielt engstelige nå – og som vi må ta ekstra godt vare på.

Og hos dere som føler på ensomheten fordi våre små og store felleskap er midlertidig tatt fra oss.

Til slutt vil jeg minne om at alle trenger litt ekstra vennlighet i denne tiden. Sammen står vi i dette. Og sammen skal vi klare å komme gjennom det som ligger foran oss.

Tidligere denne uka ble det klart at kongeparet avlyser alle arrangementer. Nyheten kom kort tid etter at kongeparet var på statsbesøk i Jordan. I forkant av besøket var det knyttet stor spenning til om besøket ville bli påvirket av coronaviruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer