Prins Andrew:

Saksøkes for seksuelle overgrep

Prins Andrew saksøkes for å ha forgrepet seg på en mindreårig kvinne på Jeffrey Epsteins eiendom.

SAKSØKES: Prins Andrew saksøkes for å ha forgrepet seg på en mindreårlig kvinne. Foto: Chris Jackson/ Shutterstock / NTB
SAKSØKES: Prins Andrew saksøkes for å ha forgrepet seg på en mindreårlig kvinne. Foto: Chris Jackson/ Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren 2019 ble den avdøde milliardæren Jeffrey Epstein siktet for seksuell utnytting av mindreårige og menneskehandel gjennom flere tiår, etter at flere varslere begynte å stå fram.

Prins Andrew og Epstein var venner gjennom mange år, og flere har i ettertid hevdet at prinsen må ha hatt kjennskap til milliardærens ulovlige aktiviteter - anklager han selv har benektet.

Nå har imidlertid Virginia Roberts Giuffre, et av de påståtte ofrene til den avdøde overgriperen, levert inn et sivilt søksmål mot prins Andrew. Ifølge søksmålet skal han ha forgrepet seg på henne på Epsteins eiendom da hun var 17 år.

Det melder flere medier, deriblant nyhetsbyrået AP og ABC, natt til tirsdag norsk tid.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Hevder det har skjedd flere ganger

Giuffre har tidligere anklaget prinsen for å ha tvunget henne til å ha sex med ham tre ganger mellom 1999 og 2002.

- Jeg holder prins Andrew ansvarlig for det han gjorde mot meg. De mektige og rike er ikke fritatt ansvar for sine handlinger, sier Giuffre i en uttalelse i forbindelse med søksmålet.

Hun understreker at det ikke har vært en lett avgjørelse å gå til søksmål.

- Jeg vet at det jeg gjør nå vil føre til ytterligere angrep fra prins Andrew og hans støttespillere. Men jeg vet at dersom jeg ikke hadde gjort det, ville jeg både skuffet min egen familie og alle ofrene.

Søksmålet kommer to år etter at Epstein døde på cella si mens han var varetektsfengslet i New York. Det skjer også få dager før loven som tillater påståtte ofre for seksuelle overgrep i barndommen å gå til privatrettslige skritt i saker som ellers ville vært foreldet, utløper.

- Hvis hun ikke gjør noe nå, så tillater hun han å slippe fri for det han har gjort, sier David Boies, kvinnens advokat, ifølge ABC.

MISTET PAPPA: Prins Andrew bryter tausheten etter prins Philips bortgang. Foto: Stephen Simpson/Shutterstock/NTB. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

Nekter

Prins Andrew har tidligere påpekt at han angret på sin «dårlige dømmekraft» i relasjonen til Epstein, men har avvist at han hadde kjennskap til det Epstein var tiltalt for.

Prins Andrews talsperson har foreløpig ikke kommentert søksmålet, men da prinsen ble presentert for anklagene under et BBC-intervju i 2019, nektet han for å ha hatt samleie med Giuffre da hun var under 18.

- Jeg kan absolutt kategorisk fortelle deg at det aldri skjedde, sa han til kanalen den gang.

Buckingham Palace har også ved flere anledninger avvist anklagene.

VENNER: Jeffrey Epstein og prins Andrew var gode venner i mange år. Ifølge Giuffre har overgrepene mot henne foregått på Epsteins eiendom på Manhatten. Foto: NTB
VENNER: Jeffrey Epstein og prins Andrew var gode venner i mange år. Ifølge Giuffre har overgrepene mot henne foregått på Epsteins eiendom på Manhatten. Foto: NTB Vis mer

150 ofre har fått erstatning

Epstein var en kjent finansmann i New York med forbindelser til mange kjente og mektige mennesker. I 2008 ble han dømt for å ha kjøpt seksuelle tjenester av flere mindreårige jenter.

Sommeren 2019 ble han pågrepet på nytt, siktet for menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige. Han avviste selv anklagene.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

I august 2019 ble den overgrepsanklagede milliardæren funnet død på sin egen celle i New York. Det ble senere fastslått at han hadde tatt sitt eget liv.

Erstatningsprogrammet The Epstein Victims’ Compensation Program opplyste mandag at de mottok 225 krav om erstatning fra påståtte overgrepsofre. I alt har 150 av Epsteins ofre fått utbetalt nesten 125 millioner dollar fra et erstatningsfond som ble opprettet etter hans død.

Utbetalingene er gjort ved hjelp av penger fra Epsteins dødsbo, som for to år siden ble verdsatt til over 600 millioner dollar, ifølge NTB.

LES OGSÅ: Grevinne Alexandra sjokkerer: Frykter ny katastrofe

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer