Kronprinsesse Victoria:

- Så respektløst!

Nylig feiret den svenske kronprinsessen Victoriadagen. Nå vekker gjestenes oppførsel harme.

TABBE: Petra Marklund har i ettertid blitt kritisert for ikke å bruke riktig tiltaleform da hun under Victoriadagen henvendte seg til kronprinsessen. Video: SVT Vis mer
Publisert

Da svenske kronprinsesse Victoria i forrige uke, 14. juli, fylte 43 år, ble hun tradisjonen tro feiret med brask og bram med Victoriadagen på Öland i Sverige.

En del av dagen består også vanligvis av Victoriakonserten, og til tross for at feiringen så litt annerledes ut i år enn tidligere, var det en selvfølge at konserten skulle finne sted også i år.

Den nybakte 43-åringen smilte, lo og sang med i store deler av konserten, og kronprinsessen så ut til å storkose seg i Borgholms slottsruiner, der hun pent var plassert ved siden av ektemannen, prins Daniel, og datteren, prinsesse Estelle.

Det er imidlertid ikke alle som er like fornøyde med det som oppsto under sendingen. I sosiale medier er det nå blitt påpekt hvordan kronprinsessen ble tiltalt under feiringen, der hun skal ha blitt kalt «du» og «deg» en rekke ganger i løpet av kvelden, ifølge Svensk Dam.

FORNØYD: Kronprinsesse Victoria sammen med prinsesse Estelle og prins Daniel under Victoriakonserten tidligere denne måneden. Foto: NTB Scanpix
FORNØYD: Kronprinsesse Victoria sammen med prinsesse Estelle og prins Daniel under Victoriakonserten tidligere denne måneden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ubegripelig

Det var imidlertid ikke noe kronprinsessen selv tilsynelatende reagerte på. Det gjorde derimot skribenten Henrik Scheutz, som de siste årene har blitt forskrekket av at noen får for seg å «due» henne, altså å si «du» eller «deg».

- Det er ubegripelig hvordan man kan komme på tanken av å «due» kongelige, at man synker så lavt er så respektløst. Naturligvis er det bare de aller nærmeste som kan gjøre det. Øvrige skal tiltale henne «kronprinsessen» eller «Hennes kongelige høyhet». Jeg håper virkelig at vi slipper dette neste gang, skriver han i et innlegg i Göteborgs-Posten.

REAGERER: Henrik Sheutz reagerer på hvordan kronprinsesse Victoria ble snakket til under feiringen av bursdagen hennes tidligere denne måneden. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: Henrik Sheutz reagerer på hvordan kronprinsesse Victoria ble snakket til under feiringen av bursdagen hennes tidligere denne måneden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flere av artistene som opptrådte, blant andre Petra Marklund (35), sa «deg» til kronprinsessen - og det flere ganger.

- Derfor blir dette en gave til deg i dag. Takk for at jeg får synge for deg i dag, var blant det Marklund sa til 43-åringen før hun begynte å synge.

Tiltaleformen «du» skal normalt ikke brukes på kongelige, og i Skandinavia skal monarker og øvrig familie tiltales ved tittel, for eksempel «Kronprinsessen» eller «Hennes Majestet».

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 09.12.2015 - JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

- Gammeldags holdning

Scheutz har også tidligere i et intervju med Svensk Dam fortalt om hvordan det føles for ham når kongefamilien blir tiltalt på den måten på tv.

- Jeg blir så opprørt og frustrert. Det burde være en selvfølge at man gir beskjed hvis noen «duer» en kongelig. Man lurer jo på hvordan kongefamilien reagerer når de utsettes for dette. De holder masken, men de bør bli opprørt og krenket. Utenfor Norden ville det vært utenkelig at dette hadde skjedd, sa han den gang.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, sier til Se og Hør at det heter seg i kongelig etikette at man ikke skal tiltale de kongelige med «du». Hun forteller også at for noen år siden irettesatte danske dronning Margrethe en journalist som sa «du» til henne.

STATSBESØK: Caroline Vagle og dronning Sonja under statsbesøk i Jordan. Førstnevnte forteller at de norske kongelige ikke har reagert ved feil titulering. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
STATSBESØK: Caroline Vagle og dronning Sonja under statsbesøk i Jordan. Førstnevnte forteller at de norske kongelige ikke har reagert ved feil titulering. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Dronningen sa «jeg tror ikke vi er dus». Dette tenker jeg er en gammeldags holding, og jeg tviler på at den yngre garde kongelige bryr seg om det, sier Vagle.

Selv prøver hun, som stadig er i kontakt med de kongelige, å gjøre det riktig, men innrømmer at hun har bommet flere ganger uten at vår norske kongefamilie har hevet øyenbrynene av den grunn.

LES OGSÅ: Mener kronprinsen bryter kongelig etikette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer