Det danske kongefamilien:

Så mye tjener de

Har økt apanasje fra året tidligere.

MILLIONLØNN: Det danske kongehuset fikk millioner i apanasje i fjor. Nå er tallene offentliggjort. Foto: Lise Åserud / NTB
MILLIONLØNN: Det danske kongehuset fikk millioner i apanasje i fjor. Nå er tallene offentliggjort. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Det tar tilsynelatende på å være kongelig, med alt det medfølger. Som et symbol på staten, må man nærmest alltid være tilgjengelig for medieopptredener, taler og møter med statsoverhoder.

Jobben de utfører får de også lønn for, i form av det som kalles apanasje.

Det er en årlig utbetaling til medlemmene av kongehuset, men tallene varierer fra medlem til medlem. Monarker får, som seg hør og bør, mest.

Nå har det danske kongehus' årsrapport kommet, og ifølge danske BT var fjoråret et godt år for kongefamilien. De har nemlig tjent mer enn året før.

HARNISK: En casino-reklame vekker oppsikt i Danmark. Flere mener at den ene figuren i reklamen er dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Får millioner

Kongefamiliens overhodet, dronning Margrethe (81), er den som kanskje ikke overraskende fikk mest i statsytelser.

Hun mottok i overkant av 111,8 millioner. Det er 1,5 millioner mer enn året før, og tilsvarer en månedlig apanasje på 9,2 millioner.

At statsytelsene dronningen mottok er så høye, er at beløpet skal dekke personalomkostningene for hoffets 130 ansatte, rojale arrangementer og vedlikehold av slottet.

Det betyr imidlertid ikke at det er tomt i apanasjelommeboka når regningene er betalt. Hun får nemlig bruke 14,4 millioner kroner på private ting, som klær. Det tilsvarer 1,2 millioner kroner i måneden.

OVERRASKET: Dronning Letizia av Spania overraskeT med ny sveis - se bildene. Video: Se og Hør Vis mer

Kronprinsparet øker

Prinsesse Benedikte (77), dronningens søster, mottok 1,6 millioner kroner i 2021.

Også kronprinsparet har fått mer penger i kassa enn året før. I 2021 fikk de nemlig utbetalt nesten 27,5 millioner i apanasje. Året før lå beløpet på 27,2.

Kronprinsparets årslønn går til kronprins Frederik (53), men kronprinsesse Mary (50) mottok ti prosent av beløpet. I fjor mottok hun i overkant av 2,6 millioner kroner i årslønn - 230 000 i måneden.

Paret har flere utgifter de skal dekke, deriblant til ansatte og generell drift av hoffet. Beløpet som er satt av til privat forbruk, er på 5,3 millioner.

FANGET PÅ KAMERA: Denne kommentaren fra Dronning Elizabeth skaper stor oppmerksomhet. Foto: PA Media. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Kronprinsens bror, prins Joachim (52), mottok 4,7 millioner kroner i støtte fra staten.

Alle de kongelige er fritatt skatt, og statsytelsene og apanasjen reguleres årlig i takt med utviklingen i de statlige lønningene.

LES OGSÅ: Derfor ga Märtha fra seg apanasjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer