Lørdag i forrige uke ble prins Joachim (51) av Danmark kjørt til sykehuset i Frankrike i all hast - med det som viste seg å være en blodpropp i hjernen.
Han gikk gjennom en vellykket operasjon på universitetssykehuset i Toulouse, og tirsdag kom det danske kongehuset med en oppdatering på prinsens helsetilstand. I pressemeldingen kom det frem at prins Joachim er på bedringens vei, og at han ikke vil få varige men eller andre fysiske følger etter blodproppen.
Legene vurderte også risikoen for tilbakefall som liten. 51-åringen er fortsatt innlagt på sykehus, og det er forventet at han etter hvert vil bli flyttet fra intensivavdelingen.

- Et sjokk for hele Danmark
Prinsen var på slottet Château de Cayx med resten av familien da han ble syk. Bare dager før feiret familien prins Felix' 18-årsdag på slottet, med blant andre prins Joachims ekskone, grevinne Alexandra (56).
Det ser ut til at prinsen har sluppet nokså billig unna den ellers svært alvorlige tilstanden som en blodpropp i hjernen jo er. Ifølge NHI er årsaken i de fleste tilfeller et hjerneslag.
Professor i nevrologi Else Charlotte Sandset har forsket mye på hjerneslag opp gjennom åra, og er også generalsekretær i European Stroke Organisation. Sandset kjenner ikke til prinsens sykdomsbilde, og kan bare uttale seg på generelt grunnlag.
- En blodpropp i hjernen er den vanligste årsaken til hjerneslag. Det fører til stopp av blodtilførselen til en del av hjernen, slik at celler starter å dø med en gang, sier hun til Se og Hør.
BLODPROPP I HJERNEN
- En blodpropp i hjernen er den vanligste årsaken til hjerneslag.
- Hjerneslag (apopleksi) er plutselig innsettende tap av kroppsfunksjoner på grunn av forstyrrelser i hjernens blodsirkulasjon.
- Symptomene på et hjerneslag avhenger av hva slags type hjerneslag det er snakk om, men de mest kjente symptomene er lammelser, ansiktsskjevhet og svimmelhet.
- Ved å bruke «prate, smile og løfte»-teknikken kan man kjenne igjen et hjerneslag.
- Kilder: Helsenorge og NHI.
Rask behandling
Sandset er, i kraft av sin rolle som generalsekretær, en del av det internasjonale fagmiljøet på dette feltet i Europa, og kjenner også til spesialisten som har behandlet prins Joachim.
Hun sier at minuttene teller dersom man blir rammet av et hjerneslag - og at det er viktig å ringe nødtelefonen umiddelbart dersom man mistenker at noen har blitt rammet.

- Jo raskere man får løst opp proppen eller operert den ut, desto bedre er sjansene. Hvis man har en propp i de store karene, så kan man fiske den ut, sier hjerneslagsforskeren, og fortsetter:
- Og hos de fleste kan proppen fjernes med et «Plumbo»-lignende middel, dersom kroppen ikke er tilgjengelig for fisking. Effekten av begge behandlingene er svært tidsavhengig, og man må komme raskt til sykehus.

Prinsen er på bedringens vei
Prins Joachim ble ifølge danske BT først fraktet til et lokalt sykehus i byen Cahors i Sør-Frankrike - om lag 20 minutter fra slottet de befant seg på. Da det viste seg at blodproppen satt i hjernen, skal prinsen ha blitt fraktet til universitetssykehuset i Toulouse 120 kilometer unna - der han fikk rask behandling.

Ifølge avisa har sykehuset en egen akuttnevrologisk avdeling, noe ikke alle sykehus har. Det er usikkert når prins Joachim vil bli skrevet ut.
Sandset sier at opptreningen etter et hjerneslag kommer an på skaden på hjernen.
- Noen kan skrives ut etter et par dager, selv ved en propp i et av de store karene. Andre behøver lang opptrening avhengig av hvor stor skade det er.
- Tøffe dager for kongefamilien
Sandset sier videre at et hjerneslag alltid er en alvorlig tilstand - og at man kan få varige skader dersom man ikke får løsnet opp blodproppen. Prins Joachim har som nevnt ikke fått noen varige men etter blodproppen - så det kunne gått verre.
- De permanente skadene kommer an på symptomene. Det kan være snakk om vedvarende talevansker eller lammelser, alt etter hvilke symptomer pasienten først fikk. Det er derfor det er viktig med rask behandling ved symptomer på hjerneslag, sier hun.

Det har vært skrevet svært mye om prins Joachims helsetilstand den siste uken - ikke minst i danske medier.
Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle synes det er vanskelig å si noe om hvordan tida framover blir for den danske kongefamilien.
- Det er likevel ingen tvil om at det har vært dramatiske døgn for den danske familien, og det er klart at både dronningen, kronprinsfamilien og ikke minst prins Joachims barn og kone har vært og er svært bekymret, sier hun til Se og Hør.

Ga intervju like før innleggelsen
Prinsen skulle også ha startet i sin nye jobb som forsvarsattaché i Paris om en måneds tid. Det tror Vagle kan bli utsatt.
- Det er slett ikke usannsynlig at denne datoen må forskyves. Det viktigste nå er at han kommer seg på beina igjen, og får den rehabiliteringen han eventuelt trenger, sier hun.
LES OGSÅ: Beskyldes for kopiering: - Tullete