Den danske kongefamilien:

Rystet av skoleskandale: - Helt uakseptabelt

Kronprinsparet kritiseres av ekspert: - Foregår mobbing hver dag.

KOSTSKOLE: Prins Christian begynte i fjor høst på Herlufsholm Kostskole. Foto: Keld Navntoft / Kongehuset
KOSTSKOLE: Prins Christian begynte i fjor høst på Herlufsholm Kostskole. Foto: Keld Navntoft / Kongehuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke kom det frem rystende avsløringer fra en kostskole i Danmark. Én av elevene ved skolen er prins Christian (16).

Torsdag forrige uke var det nemlig premiere på det danske TV 2-programmet «Herlufsholms hemmeligheter». I programmet ble det avdekket flere episoder med krenkelser og en voldelig kultur blant elevene ved den prestisjetunge skolen. Det skriver danske B.T.

En rekke tidligere elever skal i dokumentaren fortelle om ulike episoder med vold, seksuelle overgrep og mobbing. Blant annet kan en tidligere student, som er anonym i dokumentaren, fortelle at det var vanlig praksis at eldre elever slo de yngre.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

I etterkant av dokumentaren har rektoren ved Herlufsholm Kostskole fått sparken, og styret beklager nå belastningen som avsløringene har medført. Les mer om dette lenger ned i saken.

Lurt til å drikke tiss

En elev skal ifølge Ekstra Bladet fortelle at det var «normalt» at elever ble misbrukt om natten, hvor de ble holdt fast og fikk stukket fingre opp i endetarmsåpningen av eldre elever.

Rektor på Herlufsholm, Mikkel Kjellberg, opplyste tidligere denne måneden til Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet, som fører tilsyn ved skolen, at han har kjennskap til to episoder som involverer urin.

Den ene episoden er fra november 2020 og fant sted i en sovesal. Der skal fem elever fra åttende klasse ha lurt en annen gutt fra samme trinn til å drikke ei flaske med forskjellig innhold, deriblant urin.

Ledelsen ved Herlufsholm har nektet å ha kjennskap til kulturen som beskrives i dokumentaren. Skolens nettsted opplyser imidlertid at det er satt i gang en uavhengig etterforskning.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel er vertskap for besøket det norske kronprinsparet har lagt til Stockholm. Første dag med besøk får en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

- Uakseptabelt

Nå reagerer kronprinsparet.

«Som foreldre til et barn som går på Herlufsholm er vi dypt rystet over vitnesbyrdene som kommer frem i den aktuelle dokumentaren om skolen. Det er hjerteskjærende å høre om systematisk mobbing og om overgreps- og voldskulturen som mange har vært en del av», skriver prins Christians foreldre, kronprins Frederik (53) og kronprinsesse Mary (50) i en uttalelse på Instagram torsdag kveld forrige uke.

«Det er helt uakseptabelt. Som foreldre forventer vi at skolen effektivt sikrer en kultur der alle er trygge og en del av fellesskapet, og vi vil i den kommende tiden følge de endringene som åpenbart er nødvendige».

Etter planen skal også prinsens lillesøster, prinsesse Isabella (15), begynne på Herlufsholm til høsten. I uttalelsen kommer det imidlertid ikke frem om avsløringene vil ha noen innvirkning på deres relasjon til skolen.

På spørsmål fra Ekstra Bladet om de revurderer om Herlufsholm er riktig skole for prins Christian, svarte han nemlig følgende:

- Ikke ennå.

FØRSTE SKOLEDAG: Prins Christian klar for første skoledag på Herlufsholm. Foto: Keld Navntoft / Kongehuset
FØRSTE SKOLEDAG: Prins Christian klar for første skoledag på Herlufsholm. Foto: Keld Navntoft / Kongehuset Vis mer

Prins Christians fetter, prins Nikolai (22), har også gått på skolen. Han er prins Joachim (52) og grevinne Alexandras (57) eldste barn.

Sistnevnte har imidlertid uttalt seg om de sjokkerende avsløringene fra sønnens tidligere skole, skriver Billed bladet.

- Jeg er dypt rystet, da min sønn bare har bare gode minner fra skoletiden på Herlufsholm, sier hun i en melding til danske medier via sin presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen.

KONGEHUSET: Onsdag gjorde kronprinsesse Mary (48) sitt første offisielle oppdrag etter sommerferien, noe som endte med mye tyn etter hun håndhilste på generalsekretær i WWF, Bo Øksnebjerg. Vis mer

- Giftig

B.T.s kongehusekspert Jacob Heinel Jensen sier det er en selvfølge at kronprinsparet kom med en uttalelse, men skulle helst sett at de gjorde mer.

- Jeg synes du skal trekke barna ut og si «takk for nå, men vi kan ikke sende Danmarks framtidige konge og prinsesse til en skole som er så giftig», forteller han til B.T.

Han ser heller ikke hvorfor det skal være hensiktsmessig å eventuelt sende også lillesøsteren dit.

- Man må huske at når kronprinsparet sender barna til en skole, så går de god for den. Og det kan virke litt malplassert å opprettholde en tilknytning til en skole som har så massive problemer med vold og mobbing. Skolen har til og med vært klar over noen av tingene, hevder han.

GOD PÅSKE: Kronprinsparet ønsker alle en god påske, og kommer med en oppfordring til alle landets innbyggere før årets påskehøytid. Video: Det kongelige hoff. Vis mer

- Kronprinsessens store problem er at hun nå skal kjempe mot mobbing gjennom sitt arbeid i Mary Foundation. Hvordan kan du da sende barna dine til en skole hvor mobbing foregår hver dag?, påpeker Jensen avslutningsvis.

Fikk sparken

Lørdag ble det kjent at rektoren ved Herlufsholm, Mikkel Kjellberg, hadde fått sparken. Det meldte den danske avisen BT.

«Styrelsen har besluttet å avslutte samarbeidet med rektor Mikkel Kjellberg», het det i en pressemelding fra danske TV2.

Formann for Herlufsholm Skole, Torben Lowzow, forteller at de har blitt sterkt påvirket av forholdene som kom frem i dokumentaren om skolen.

«Jeg vil gjerne, på vegne av bestyrelsen, si unnskyld og beklage dypt, for det de har blitt utsatt for. Både de som står frem i uttalelsene, de som vi skylder en takk til for deres mot, og til de andre som har hatt lignende opplevelser», sa Lowzow i forbindelse med hendelsen.

Styret på skolen iverksetter nå en handlingsplan som skal være med på å skape et nytt Herlufsholm. Blant annet dropper skolen «præfekt-ordningen», noe som gjør at studenter kan sove på et eget rom.

LES OGSÅ: - Bør ikke få dansk kjæreste

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer