Dronning Silvia:

Rykteflom om Silvias helse

Svenskene elsker sin kjære dronning, men frykter at hun er rammet av Alzheimer.

VEKKER BEKYMRING: Helsen til dronning Silvia av Sverige skaper stadig overskrifter og spekulasjoner. Familien skal også være bekymret. Foto: NTB scanpix
VEKKER BEKYMRING: Helsen til dronning Silvia av Sverige skaper stadig overskrifter og spekulasjoner. Familien skal også være bekymret. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I julen rundet dronning Silvia 75 år, og ble hyllet av svenskene.

Undersøkelser viser at hun med sin lavmælte og kloke fremferd er mer populær enn kong Carl Gustaf (72), som er kjent for være mer temperamentsfull og til tider litt sleivete i både ord og gjerning.

På sykehus

Men at dronningen nå har nådd en alder som markerer at hun for alvor går inn i alderdommen, gjør svenskene bekymret.

Dronningen har de siste årene slitt med flere helseproblemer. For to år siden måtte hun tilbringe julen på sykehus, og det har vært flere tilfeller av avlyste representasjonsoppdrag.

Den nærmeste familien har imidlertid slått ring om Silvia og steppet inn på kort varsel når hun har avlyst.

GOD STØTTE: Prinsesse Madeleine våket over moren da hun ble innlagt på sykehus julen 2016. Her er de avbildet sammen i New York i oktober 2018. Foto: NTB scanpix
GOD STØTTE: Prinsesse Madeleine våket over moren da hun ble innlagt på sykehus julen 2016. Her er de avbildet sammen i New York i oktober 2018. Foto: NTB scanpix Vis mer

Våket hele natten

Mange lurer på hva som feiler dronningen. Ved sykehusinnleggelsen opplyste kongehusets informasjonssjef Margareta Thorgren til pressen at dronningen var rammet av «svimmelhet» etter en forkjølelse - en forklaring som nok skapte flere spørsmål enn svar.

Til tross for at hun bare var «svimmel», fulgte deler av familien med til sykehuset på bursdagen hennes lille julaften for to år siden. Prinsesse Madeleine (35) våket også ved sin mors sykeseng gjennom hele natten.

De fleste sykehus gjør det de kan for at innlagte pasienter skal få komme hjem til jul. Men legene våget den gangen ikke å la dronning Silvia forlate sykehuset - selv på julaften.

Ifølge kongehusets informasjonssjef ville man «vente til prøvene var klare» før dronningen ble utskrevet.

Frykter Alzheimer

For dronning Silvia er særlig sykdommen Alzheimer en kilde til bekymring. Silvias mor, Alice Sommerlath, var nemlig rammet av den kroniske hjernesykdommen.

Forskning viser, ifølge en artikkel i Tidsskriftet for Den norske legeforening, at man har tre til fire ganger høyere risiko for å utvikle sykdommen hvis man har foreldre med Alzheimer. Dermed har Silvia hele tiden skjønt at hun er i risikogruppen.

- Stor uro

Dette er nok også familien rundt klar over, og særlig skal eldstedatteren kronprinsesse Victoria (41) være bekymret for mammas helse.

- Demens ligger til familien, så det er nok stor uro i kongefamilien, forteller den svenske kongehuseksperten Daniel Nyhlén (43) til Se og Hør.

Han har skrevet flere kongebøker, og er i dag redaktør i Stoppa Pressarna. Han mener Silvia er i de beste hender:

- Dronning Silvia har det beste medisinske helsetilbudet som går an å få, og jeg vil anta at hun går til regelmessige utredninger eller får behandling, dersom det skulle vise seg at symptomene på demens er til stede, sier Nyhlén.

KONGEHUSEKSPERT: - Demens ligger til familien, så det er nok stor uro i kongefamilien, sier den svenske kongehuseksperten Daniel Nyhlén. Foto: TT/ NTB scanpix
KONGEHUSEKSPERT: - Demens ligger til familien, så det er nok stor uro i kongefamilien, sier den svenske kongehuseksperten Daniel Nyhlén. Foto: TT/ NTB scanpix Vis mer

Sovnet

Ryktene og spekulasjonene rundt dronning Silvias helse har versert i mange år.

- Det ble store oppslag rundt hennes helse etter at hun sovnet på en Nobel-fest for noen år tilbake, forteller Nyhlén.

I 2010 hevdet en svensk hoffreporter at dronning Silvia hadde Alzheimers sykdom under overskriften «Silvia er alvorlig syk», og at den svenske dronningen opplevde en rask forverring av tilstanden.

Dronning Silvia gikk den gang til motangrep:

- Jeg har det bra, men lurer på hvordan denne journalisten har det, sa hun til Aftonbladet.

Ettersom Silvia ikke direkte benektet sykdommen, men heller gikk til angrep på journalisten, tolket mange svensker Silvias kommentar som om alt kanskje ikke var rosenrødt.

OMGITT AV OMSORG:
Her er Silvia med kronprinsessefamilien og ektemannen på det siste familiebildet. Fra venstre; prins Oscar, dronning Silvia, kronprinsesse Victoria, prinsesse Estelle, prins Daniel og kong Carl Gustaf. Foto: Anna Lena Ahlstrom/ Kungahuset.se
OMGITT AV OMSORG: Her er Silvia med kronprinsessefamilien og ektemannen på det siste familiebildet. Fra venstre; prins Oscar, dronning Silvia, kronprinsesse Victoria, prinsesse Estelle, prins Daniel og kong Carl Gustaf. Foto: Anna Lena Ahlstrom/ Kungahuset.se Vis mer

Fraktet 150 mil i bil

Året etter våknet svenskene igjen til store nyhetsoverskrifter rundt dronning Silvias helse.

På privat besøk i Frankrike våren 2011 ble hun akutt syk. Dronningen skulle egentlig reist videre på offisielt statsbesøk til Botswana sammen med kongen, men den offisielle forklaringen fra kongehuset var at Silvia hadde blitt «svimmel».

- Jeg vet ikke nøyaktig hva det er, men det skal være en type kraftig influensa, uttalte daværende kommunikasjonssjef Bertil Ternet til Expressen.

Dronning Silvia fikk ikke fly hjem, men ble i stedet fraktet i bil de 1500 kilometerne fra Frankrike og hjem til Sverige. Mange svensker syntes dette var merkelig.

Uteble

Da Canadas generalguvernør og hans kone gjestet Sverige på statsbesøk i fjor høst, var dronning Silvia bare med de første dagene.

Ved statsbesøk er kong Carl Gustaf og dronning Silvia vertskap, og slike anledninger er blant de største oppgavene for kongeparet gjennom året.

Men på besøkets siste dag i Göteborg, ble ikke Silvia med. Da steppet prins Carl Philip (39) inn som erstatter for vertinnen, skrev Hänt i Veckan.

Andre planer

Slottet avdramatiserte det hele, ved å si at Silvia hadde «andre planer». Men uroen svenskene har i sitt hjerte for sin kjære dronning, fortsetter stadig å vokse.

Dronning Silvia har for øvrig selv vist et brennende engasjement for demenssaken.

Allerede i 1996 tok hun initiativ til «Silviahemmet», et tilbud til demenssyke – og utdanning av sykepleiere. Året etter døde moren hennes, Alice Sommerlath.

Fikk sjokk

I mai i fjor åpnet Silvia og Carl Gustaf «Silviabo», et sted hvor demenssyke skal kunne bo med sin friske partner. I forbindelse med åpningen fortalte dronningen hvordan morens sykdom inspirerte henne:

- Jeg tenkte mye på mamma. Det har hele tiden vært i bakhodet. Hvordan det var, hvor tungt det var, og hva som var ekstra vanskelig, sa dronning Silvia til Aftonbladet.

RAMMET: Silvias mor Alice Sommerlath (bak t.h.) ble rammet av Alzheimer. Her i Victorias barnedåp i 1977. Foto: AP/ NTB scanpix
RAMMET: Silvias mor Alice Sommerlath (bak t.h.) ble rammet av Alzheimer. Her i Victorias barnedåp i 1977. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Moren var hardt rammet, og hun klarte ikke engang å kjenne seg selv igjen i speilet:

- Hun ble så redd når hun gikk inn på badet og så en annen person i speilet. Hun kjente ikke igjen sitt eget ansikt. Hun hadde fortsatt minnet av en ung og vakker kvinne, sa Silvia videre.

Spøkte

«Silviabo» ligger bare et steinkast fra Drottningholm, hvor kongeparet bor. Under åpningen fikk kongeparet en omvisning på hjemmet for demenssyke og deres nærmeste pårørende.

- Det skal være kontraster, slik at man finner sin mann i en rød sofa, spøkte Silvia da hun og Carl Gustaf satte seg ned for å bli fotografert.

- Og snart skal vi flytte hit, sa Carl Gustaf og smilte ...

I RØD SOFA: Silvia brenner for demenssaken og tok initiativet til oppstarten av «Silviabo», et hjem for demenssyke. Kongeparet åpnet institusjonen sammen. Foto: NTB scanpix
I RØD SOFA: Silvia brenner for demenssaken og tok initiativet til oppstarten av «Silviabo», et hjem for demenssyke. Kongeparet åpnet institusjonen sammen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hjertesak

- Dronning Silvia er enormt engasjert i demensspørsmål. Det er et av temaene som ligger hennes hjerte nærmest, sier kongehusekspert Daniel Nyhlén.

- Da naboene klaget på arkitekturen til «Silviahemmet» gikk dronning Silvia ut og kjempet for at institusjonen likevel skulle bli bygget, sier Nyhlén.

Ifølge Demensforeningen er mellom 15 og 20 prosent av befolkningen over 75 år rammet av demens. Hukommelsestap, desorientering i forhold til tid og sted, samt raske humørsvingninger kan være symptomer på demens.

MØTTE PRESSEN: - Hennes kongelige Høyhet kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, sto det i en pressemelding fra kongehuset. I dag møtte kronprins Håkon pressen etter et skolebesøk. Video: Per Ervland Vis mer

LES OGSÅ: Pippa viste frem sønnen for første gang

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer