RØRT KONGEPAR: Kong Willem-Alexander og dronning Maxima er preget av stundens alvor. Foto: Reuters
RØRT KONGEPAR: Kong Willem-Alexander og dronning Maxima er preget av stundens alvor. Foto: ReutersVis mer

Rørt kongepar under kroningen

Nå er kong Willem-Alexander kronet.

SEOGHØR.NO: Kong Willem-Alexanders offisielle edsavleggelse finner akkurat nå sted i Nieuwe Kerk i Amsterdam.

Dronning Maxima er kledd i kongeblått – og matcher safirene i diademet. Også de tre døtrene – kronprinsesse Catharina-Amalia, prinsesse Alexia og prinsesse Ariane er kledd i blått. Mens kong Willem-Alexander har en kongekappe i hermelin med rød fløyel.

Prinsesse Beatrix smiler fra øre til øre, og er tydelig lettet for at hun nå har gitt stafettpinnen videre til sin sønn. Hun virker stolt og lykkelig – og småpratet med barnebarna før det nye kongeparet kom inn i kirken.

Dronning Maxima bærer for første gang et stort diamant- og safirdiadem, som er reservert den sittende dronning. Prinsesse Beatrix bærer også safirer i samme serie. Maxima har tidligere båret femten ulike diademer, som alle er lånt fra den kongelige skattkiste. Hennes nye diadem matcher hennes blå kjole.

Seremonien startet fem minutter forsinket i kirken. Både Willem-Alexander og Maxima er preget av stundens alvor.

I sin tale hyllet den nye kongen sin mor - nå prinsesse - Beatrix. Willem-Alexander takket blant annet for at hun har vært en så viktig støtte for hele kongefamilien -  og at hun alltid har vært trofast mot dem.

Tidligere i dag skrev Beatrix under på at hun gikk av som dronning, og at hun ga tronen videre til sin eldste sønn - Willem-Alexander.