Dronning Elizabeth:

Røper ukjent statsbesøk-skikk

Ny dokumentar avslører detaljer rundt kongelige statsbesøk.

UVANLIG SKIKK: For å unngå at dronning Elizabeth blir forgiftet, tar hoffet alltid sine forhåndsregler. Her er dronningen avbildet med hertuginne Kate. Foto: NTB Scanpix
UVANLIG SKIKK: For å unngå at dronning Elizabeth blir forgiftet, tar hoffet alltid sine forhåndsregler. Her er dronningen avbildet med hertuginne Kate. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Som kongelig er det nærmest en del av hverdagen å delta på statsmiddager, både i hjemlandet og ellers rundt om i verden, og dermed finnes det også en risiko for at noen har tuklet med maten som serveres.

Som den lengst regjerende britiske monarken gjennom tidene, har dronning Elizabeth (93) i løpet av sine 67 år på tronen deltatt på flere statsmiddager enn de fleste andre.

Men som dronning er 93-åringen kanskje noe mer utsatt for potensielle farer. Sikkerheten rundt dronning Elizabeth er alltid skjerpet, og i en ny dokumentar for britiske Channel 5 kommer det frem hvordan hoffet unngår at monarken blir offer for et forgiftningsforsøk.

STATSBESØK: Fra 6. til 8. mars 2018 var det norske kongeparet på offisielt statsbesøk i Argentina. På grunn av trafikken i Buenos Aires, eskorteres kong Harald og dronning Sonja gjennom gatene i hovedstaden med blålys og sirener. Vis mer

Tilfeldig tallerken

Det er den britiske avisen The Sun som omtaler innholdet i Channel 5-dokumentaren, der det kommer frem at dronningen får tildelt en helt tilfeldig tallerken når hun deltar på statsmiddager rundt om i verden.

Etter at kokken har lagt opp rettene, velger en av 93-åringens ansatte en tilfeldig tallerken og leverer den direkte til dronningen, ifølge kongehuseksperten Emily Andrews, som medvirker i dokumentaren. Det blir gjort for å unngå at noen skal kunne putte noe i dronningens mat.

- Så hvis noen skulle ha et ønske å forgifte monarken, så måtte de forgiftet hele selskapet, sier Andrews i den nye dokumentaren.

STATSMIDDAG: Dronning Elizabeth får alltid tildelt en tilfeldig utvalgt tallerken med mat under statsbesøk. Dette bildet er fra 2011, da USAs daværende president, Barack Obama, besøkte dronningen ved Buckingham Palace. Foto: NTB Scanpix
STATSMIDDAG: Dronning Elizabeth får alltid tildelt en tilfeldig utvalgt tallerken med mat under statsbesøk. Dette bildet er fra 2011, da USAs daværende president, Barack Obama, besøkte dronningen ved Buckingham Palace. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Strenge regler

Dokumentaren avdekker også flere ting rundt middager i kongelig selskap. Blant annet er det strenge regler for gjestene som blir invitert til Buckingham Palace for et måltid.

- Du setter deg ikke ned før dronningen setter seg ned. Når hun begynner å spise, kan du begynne å spise, røper kongehuseksperten.

I dokumentaren blir det også avslørt at dronningen hver tredje dag får utdelt en meny der alle kommende måltider er fastsatt. Kokken Darren McGrady, som tidligere har jobbet ved Buckingham Palace, forteller at dette blir gjort for at kjøkkenet skal rekke å handle inn og forberede alt.

Menyen er imidlertid ikke helt klar før dronningen selv godkjenner den.

- Når menyen leveres til dronningen, stryker hun ut alle rettene hun ikke vil ha, sier kokken.

Ifølge McGrady har 93-åringen også bannlyst enkelte ingredienser, da hun ikke vil ha hvitløk eller løk.

Han hevder også at dronningen ikke er så eksperimentell i matveien, og at hun stort sett holder seg til mat av den tradisjonelle sorten - da helst fra det britiske eller franske kjøkken.

- Veldig disiplinert

Dette er ikke første gang Darren McGrady uttaler seg om den britiske monarkens spisevaner. For to år siden fortalte han til CNN at 93-åringen, som har kunnet meske seg med flott mat i alle år, egentlig ikke er så opptatt av hva hun spiser.

De kveldene hun ikke har noen engasjementer, nøyer hun seg ifølge kokken med grillet eller posjert fisk med grønnsaker og salat til. Ingen poteter eller stivelse, hevdet han.

- Det er alt hun spiser. Hun er veldig disiplinert på det området. Hun kunne ha blitt servert alt hun ville, men det er den disiplinen der som holder henne så sunn og frisk, sa McGrady i intervjuet med CNN den gang.

LES OGSÅ: Stjerneparet skaper misnøye før bryllupet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer