<strong>NY JOBB:</strong> Prins Joachim har fått ny jobb, skriver det danske forsvarsdepartementet på sine hjemmesider, ifølge Ekstra Bladet. Her er han med kona prinsesse Marie. Foto: NTB Scanpix
NY JOBB: Prins Joachim har fått ny jobb, skriver det danske forsvarsdepartementet på sine hjemmesider, ifølge Ekstra Bladet. Her er han med kona prinsesse Marie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prins Joachim:

Røper ny jobb

Den danske prinsen får fulltidsstilling i Paris.

Publisert
Sist oppdatert

Danske prins Joachim (51) skal fra 1. september jobbe som forsvarsattaché i Paris hvor han vil være bindeleddet mellom det danske og franske forsvaret.

Det opplyser det danske Forsvarsdepartementet i form av en pressemelding på deres hjemmesider, ifølge Ekstra Bladet.

Forsvarsattaché er for øvrig en form for militærrådgiver i det diplomatiske korpset, som holder danske myndigheter oppdatert om militære og forsvarspolitiske spørsmål rundt om i verden.

Stiger i gradene

Ansettelsen av prins Joachim vil styrke samarbeidet innen sikkerhetspolitikk mellom Frankrike og Danmark, og stillingen varer i tre år med mulighet for forlengelse, opplyser departementet i pressemeldingen, ifølge den danske avisa.

De siste ni månedene har prins Joachim fulgt Frankrikes mest fremtredende ledertrening på École Militaire, og har også en karriere i det danske forsvaret bak seg.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Nå stiger han i gradene til brigadegeneral og kommer fra ambassaden i Paris til å rapportere direkte til Forsvarsdepartementet.

Ifølge den danske forsvarsministeren, Trine Bramsen (39), har prins Joachim sterke forutsetninger for å ivareta stillingen som forsvarsattaché.

- Prins Joachim har en lang tilknytning til de væpnede styrkene og avslutter denne måneden Frankrikes høyeste rangerte militærtrening i ledelse i internasjonale forhold. Disse ferdighetene vil bli brakt i spill sammen med hans kunnskap om landet, kulturen og et sterkt lokalt nettverk, uttaler Bramsen til DR Nyheder.

Mottar ikke lønn

I pressemeldingen heter det videre at prins Joachim i fremtiden bare vil ta på seg oppgaver for det danske kongehuset hvis arbeidet som forsvarsattaché tillater det.

Til tross for ny jobb blir det imidlertid ingen lønn for prins Joachim. Dette på bakgrunn av at han som kongelig allerede mottar apanasje.

Dermed dekkes ikke utgifter til bolig, skole eller lignende, som vanligvis inngår i stillingen.

På en annen siden vil forsvarsdepartementet betale kostnadene for blant annet oppdrag, kontoransatte og representasjon. Det vil også bli oppnevnt en assisterende forsvarsattaché for å bistå prins Joachim i arbeidet.

I pressemeldingen kommer det frem at statsministeren vil legge fram et beslutningsforslag om samtykke til prins Joachims mottak av apanasje, så lenge han arbeider som forsvarsattaché ved Danmarks ambassade i Paris.

Nyheten om prins Joachims nye jobb kommer bare kort tid etter at han og kona, prinsesse Marie (44), stilte opp i et stort intervju med Billed Bladet.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Var hemmelighetsfull

Som følge av coronaviruset oppholdt ekteparet seg i Danmark sammen med barna, prins Henrik (11) og prinsesse Athena (8), før de i midten av mai forlot landet i all hemmelighet og reiste tilbake til Paris.

I intervjuet ble det stilt spørsmål ved hva som vil skje etter at prins Joachim er ferdig med utdannelsen sin, og da utelukket ikke dronning Margrethes (80) yngste sønn at han og resten av familien flytter permanent til utlandet.

Hvem vet? Hva fremtiden byr på, er nok for tidlig å si noe om. Det kan skje så mye, og jeg holder mulighetene åpne. Så tar vi det derfra, svarte prins Joachim når ukebladet spurte om familien vil komme hjem til Danmark etter endt utdanning,

I intervjuet fikk prinsen også spørsmål om hans nye utdannelse vil føre til at han får jobb utenfor Danmarks grenser - noe han ga et hemmelighetsfullt svar på.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

- Det kan kanskje skje, sa 51-åringen.

Om prins Joachim visste om sin nye jobb på tidspunktet er foreløpig uvisst, men det ser nok ut til at familien på fire ikke kommer til å returnere til hjemlandet på en god stund.

LES OGSÅ: - Død om to-tre måneder

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer