Prins William:

- Rødt kort til prins William

Flere medier spør seg om det var lovlig at prins George satt i forsetet.

VEKKER REAKSJONER: Flere medier stiller spørsmål ved om prins George har lov til å sitte i forsetet med tanke på Storbritannias lover for barnesikkerhet i bil. Foto: NTB Scanpix
VEKKER REAKSJONER: Flere medier stiller spørsmål ved om prins George har lov til å sitte i forsetet med tanke på Storbritannias lover for barnesikkerhet i bil. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tidligere denne uken var det duket for dronning Elizabeths (93) årlige julelunsj på Buckingham Palace i London.

I den anledning var flere medlemmer av den britiske kongefamilien selvskrevne gjester, blant dem hertuginne Kate (37), prins William (37) og deres tre barn, prins Louis (1), prins George (6) og prinsesse Charlotte (4).

I kjent stil har flere bilder av familien dukket opp i mediene, men det er spesielt et bilde som har fanget folks oppmerksomhet. På vei til middagen kjørte nemlig prins William bil med prins George sittende ved siden av seg i forsetet.

Den svenske Hollywood-stjernen letter på sløret om den kongelige gallamiddagen i «Skalvan» på NRK. Vis mer

Full forvirring

Det faktum at seksåringen satt i forsetet har fått internasjonale medier, blant dem People og Svensk Damtidning, til å spekulere på om dette egentlig er lovlig.

I henhold til Storbritannias lov om barnesikkerhet i biler, må et barn som er mellom tre til tolv år, og under 134 centimeter sitte i et passende barnesete. Ifølge People satt angivelig George - som er seks år - på en beltepute, som flere medier mener kan være av feil type i henhold til loven.

Ifølge landets lover må barn som sitter i baksetet også sitte i en passende barnestol, og hvis barnet er over 134 centimeter, må det brukes bilbelte, selv om det er foretrukket å sitte i setepute til barnet har blitt 152 centimeter.

ULOVLIG?: Barnesetet som prins George angivelig skal ha sittet på under bilturen i forsetet skal ha vært av feil art i henhold til loven. Foto: NTB Scanpix
ULOVLIG?: Barnesetet som prins George angivelig skal ha sittet på under bilturen i forsetet skal ha vært av feil art i henhold til loven. Foto: NTB Scanpix Vis mer
SKAPER OVERSKRIFTER: Dette bildet av prins William og prins George på vei til dronning Elizabeths årlige julelunsj har flere bitt seg merke i. Foto: NTB Scanpix
SKAPER OVERSKRIFTER: Dette bildet av prins William og prins George på vei til dronning Elizabeths årlige julelunsj har flere bitt seg merke i. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det finnes imidlertid enkelte unntak som gjelder hvis man ikke har barnestol tilgjengelig. Da kan barn som er over tre år sitte i baksetet med bare bilbelte som beskyttelse, men det er kun for nødssituasjoner, skriver People videre.

Det er også ulovlig å la barnet sitte i forsetet hvis airbagen er tilkoblet. Airbagen må være slått av, eller så må barnesetet plasseres bak.

- Rødt kort

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng forteller at kongefamiliene bør gå foran som gode rollemodeller.

- Prins William har også all verdens hjelp som kan organisere riktig barnesete til familien. Når det gjelder barns sikkerhet er det ingen unnskyldning for å ta snarveier. Rødt kort til prins William! Håper han lærer, forteller Stavseng og legger til:

-Bilulykker kan også ramme kongelige. Da prinsesse Stephanie og fyrstinne Grace av Monaco var på en privat kjøretur gikk det skikkelig galt. Stephanie havnet på sykehus og moren døde.

DRO SAMLET: På vei hjem fikk imidlertid pipa en helt annen lyd da hertuginne Kate satt i forsetet istedenfor prins George. Foto: NTB Scanpix
DRO SAMLET: På vei hjem fikk imidlertid pipa en helt annen lyd da hertuginne Kate satt i forsetet istedenfor prins George. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det britiske hoffet har for øvrig hittil ikke uttalt seg om kritikken rundt prins Georges plassering i forsetet.

Rykter om trøbbel i ekteskapet

At prins George satt i forsetet av bilen er imidlertid ikke det eneste folk har hengt seg opp i. Som tidligere nevnt ankom prins William og prins George i en egen bil, mens hertuginne Kate og de to andre barna kjørte i en annen.

Dette skapte også overskrifter og ryktene begynte raskt å florere om at det kunne være et tegn på trøbbel i ekteskapet mellom hertugparet, spesielt med tanke på en hendelse som ble omtalt tidligere denne uken.

Etter at Kate og William dukket opp i tv-programmet «A Berry Royal Christmas», ifølge Cosmopolitan, var det nemlig flere som la merke til at Kate avviste William da han prøvde å legge en kjærlig hånd på skulderen hennes.

Det kan derimot se ut til at det ikke er noe tegn til bekymring, da kilder til TMZ nylig kunne fortelle at alt er bra mellom hertuginne Kate og prins William.

Kildene fortalte også at situasjonen i tv-programmet ble tatt ut av kontekst, og at det mange ikke fikk se var at hertugparet var kjærlige mot hverandre.

Videre fortalte kildene også at bakgrunnen for at familien på fem kjørte separate biler til julelunsjen var at prins George og prins William var nødt til å dukke opp 30 minutter tidligere på grunn av et spesielt arrangement.

LES OGSÅ: Hertugparet i flydrama

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer