- Rettferdiggjør at unger kan kjøpes for penger

Professor Trond Nordby kritiserer kronprinsessens surrogati-engasjement.

NYFØDT: Kronprinsessen dro til India for å passe på to nyfødte surrogati-babyer for et homofilt par, hvorav den ene jobber i Kronprinsparets fond. Dette bildet er fra da hun og kronprins Haakon var i Jaipur i India i 2006. Foto: NTB scanpix
NYFØDT: Kronprinsessen dro til India for å passe på to nyfødte surrogati-babyer for et homofilt par, hvorav den ene jobber i Kronprinsparets fond. Dette bildet er fra da hun og kronprins Haakon var i Jaipur i India i 2006. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: I går ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit (39) i oktober i år tilbrakte tre dager på en helseklinikk i India, hvor hun tok seg av to nyfødte surrogat-barn på vegne av et homofilt vennepar.

I dagens Se og Hør kan du lese hvordan norske kjendiser hyller Mette-Marit. Men noen er også kritiske overfor den barnekjære kronprinsessen, og i tirsdagens Dagbladet kritiseres hun av ektemannens tidligere studieveileder professor Trond Nordby (69) for det han definerer som «usmakelig opptreden».

- Mette-Marit støtter en form for moderne slaveri. (...) Hennes engasjement her bidrar til å rettferdiggjøre at unger kan kjøpes for penger og makt. Kall det gjerne menneskehandel. Det er usmakelig å komme med vestlige dollarbunker, og kjøpe fattige kvinners livmor i ni måneder. Kronprinsessens opptreden bidrar til å legitimere slik usmakelig virksomhet, sier han til avisen.

Kronprinsessen seg rådførte seg med Haakon (39) før avreise, men burde ifølge Nordby også snakket med kong Harald (75).

Tidligere denne uken gikk hun ut på kongehusets offisielle sider og begrunnet sitt noe utradisjonelle oppdrag:

«Noen ganger i livet står man i en vanskelig situasjon med få eller ingen gode løsninger. Det er i slike situasjoner at man må gjøre vanskelige valg, selv om det kan ha en pris. Jeg opplevde dette som en slik situasjon.
For meg handlet dette om to nyfødte barn som lå alene på et sykehus i Dehli. Jeg var den som kunne reise. For meg var det viktig å bidra med det jeg kunne gjøre.  Etter å ha diskutert spørsmålet med mannen min, tok jeg min beslutning. Han var enig i at jeg burde dra. Det pågår en viktig debatt i samfunnet om surrogati. For meg var dette ikke ment som et innlegg i denne debatten. For meg dreide dette seg om at jeg var den som kunne hjelpe to nyfødte barn som var alene i verden».

En som i tirsdagens Se og Hør støtter kronprinsessen, er programleder Noman Mubashir (38).

- Tenk om alle hadde en venn som Mette-Marit, sier han. Flere kjendis-reaksjoner finner du i papirutgaven av Se og Hør.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Dette er Mette-Marits nye kvinnelige helt  

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer