Skoleskandalen

Rektor sparket etter skoleskandalen

Rektoren ved Herlufsholm Kostskole har fått sparken.

KOSTSKOLE: Prins Christian begynte i fjor høst på Herlufsholm Kostskole. Foto: Keld Navntoft / Kongehuset
KOSTSKOLE: Prins Christian begynte i fjor høst på Herlufsholm Kostskole. Foto: Keld Navntoft / Kongehuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rektoren ved Herlufsholm har fått sparken. Det melder den danske avisen BT.

«Styrelsen har besluttet å avslutte samarbeidet med rektor Mikkel Kjellberg», heter det i en pressemelding fra danske TV2.

I forkant av nyheten ble det kjent gjennom en dokumentar, laget av danske TV 2, at skolen har vært preget av vold, krenkelser og mobbing. Lærerne ved skolen skal også ha visst om mobbingen i følge flere elever.

Blant elevene på den danske kostskolen er prins Christian (16).

- Skylder en takk

Formann for Herlufsholm Skole, Torben Lowzow, forteller at de har blitt påvirket av forholdene som kom frem i dokumentaren om skolen.

«Jeg vil gjerne, på vegne av bestyrelsen, si unnskyld og beklage dypt, for det de har blitt utsatt for. Både de som står frem i uttalelsene, de som vi skylder en takk for deres mot, og til de andre som har hatt lignende opplevelser», sier Lowzow.

VIL IKKE SVARE: Kronprins Fredrik av Danmark vil ikke svare på spørsmål om samarbeidet med skoprodusenten Ecco. Video: B.T Vis mer

Styret iverksetter nå en handlingsplan som skal være med på å skape et nytt Herlufsholm.

Blant annet dropper skolen «præfekt-ordningen», noe som gjør at studenter kan sove på et eget rom fra og med i dag.

Reagerer

De siste dagene har det strømmet inn rystende avsløringer om skolen. Dette fikk også kronprinsparet til å reagere.

«Som foreldre til et barn som går på Herlufsholm er vi dypt rystet over vitnesbyrdene som kommer fram i den aktuelle dokumentaren om skolen. Det er hjerteskjærende å høre om systematisk mobbing og om overgreps- og voldskulturen som mange har vært en del av», skriver prins Christians foreldre, kronprins Frederik (53) og kronprinsesse Mary (50) i en uttalelse på Instagram torsdag kveld.

«Det er helt uakseptabelt. Som foreldre forventer vi at skolen effektivt sikrer en kultur der alle er trygge og en del av fellesskapet, og vi vil i den kommende tiden følge de endringene som åpenbart er nødvendige».

Etter planen skal også prinsens lillesøster, prinsesse Isabella (15), begynne på Herlufsholm til høsten. Prins Christians fetter, prins Nikolai (22), har også gått på skolen. Han er prins Joachim (52) og grevinne Alexandras (57) eldste barn.

Lurt til å drikke tiss

En elev skal ifølge Ekstra Bladet fortelle at det var «normalt» at elever ble misbrukt om natta, hvor de ble holdt fast og fikk stukket fingre opp i endetarmsåpningen av eldre elever.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Kjellberg opplyste tidligere denne måneden til Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet, som fører tilsyn ved skolen, at han hadde kjennskap til to episoder som involverte urin.

Den ene episoden er fra november 2020 og fant sted i en sovesal. Der skal fem elever fra åttende klasse ha lurt en annen gutt fra samme trinn til å drikke ei flaske med forskjellig innhold, deriblant urin.

LES OGSÅ: Ny oppdatering om Charlene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer