Reisen som forandret Mette-Marits liv

Kronprinsessen oppfordrer ungdom til å engasjere seg i utviklingsspørsmål.

SEOGHØR.NO: Norad lanserte i forrige uke kunnskapskonkurransen «NM i bistand», og har fått med seg kronprinsparet på laget.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon har begge et sterkt internasjonalt engasjement, og fronter Norads konkurranse i håp om at den vil bidra til at flere unge engasjerer seg i utviklingsspørsmål.

- Det er en stor ressurs som ligger i at unge mennesker engasjerer seg i disse spørsmålene, og tenker gjennom dem og ønsker å engasjere seg. Det har jeg veldig tro på, sier kronprins Haakon ifølge Norads nettsider.

Kronprinsparet har laget et par av spørsmålene i konkurransen, men bidrar også i to videosnutter hvor de forteller om sine personlige erfaringer. Kronprinsessen er spesielt åpenhjertig om en reise i regi av Norad til Malawi i 2005.

Sterke inntrykk
Som nybakt mor til prinsesse Ingrid Alexandra, ble reisen en sterk opplevelse som forandret kronprinsesse for alltid:

– Der møtte jeg veldig mange mødre som ikke hadde samme muligheter til å støtte opp om barna sine, og som kanskje ikke ville få se barna leve opp. Det har gjort så sterkt inntrykk at jeg har sagt at jeg kommer til å jobbe med HIV/AIDS-tematikken resten av livet fordi jeg synes det er så viktig, forteller en engasjert Mette-Marit.

Kronprinsessen har vært spesialutsending for FNs aidsprogram UNAIDS siden 2006,  og er i dag svært engasjert i arbeidet for å styrke ungt lederskap i aidsarbeidet.

Reister til New York
Allerede senere denne måneden reiser hun til New York for å delta på konferansene Social Good Summit og Clinton Global Initiative, hvor hun vil følge opp sitt arbeid nettopp innen global helse.

Alle landets videregående skoler er invitert til å delta i «NM i bistand», som strekker seg over syv uker. Klassen som stikker av med tittelen «norgesmester i bistand», vinner også en klassetur til Tanzania.

Se og hør kronprinsparet snakke om sine personlige erfaringer: