Prinsesse Märtha Louise:

Refses etter tittelblemme

Hva skal prinsesse Märtha Louise egentlig omtales som?

<strong>KRITIKK:</strong> Prinsesse Märtha Louise er i disse dager på World Economics Forum i Davos, der hun blant annet har deltatt i en paneldebatt. Hun kritiseres nå for rolleblanding, etter å ha delt bilde av navneskiltet sitt i sosiale medier. Dette bildet ble tatt ved en annen anledning. Foto: Andreas Fadum
KRITIKK: Prinsesse Märtha Louise er i disse dager på World Economics Forum i Davos, der hun blant annet har deltatt i en paneldebatt. Hun kritiseres nå for rolleblanding, etter å ha delt bilde av navneskiltet sitt i sosiale medier. Dette bildet ble tatt ved en annen anledning. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Publisert

Prinsesse Märtha Louise (47) er ikke som alle andre kongelige. Kongeparets eneste datter har i alle år hatt sitt eget skråblikk på verden, som har resultert i flere spennende forretningsmuligheter for prinsessen.

Den såkalte engleskolen, et forfatterskap og en iver for hest er blant noe av det hun har skapt overskrifter for siden hun i 2002 bestemte seg for å gjøre noe drastisk. Den gang ga hun avkall på tiltaleformen «Hennes Kongelige Høyhet» - en tittel hun fikk ved fødselen.

Avgjørelsen sørget for at hun fikk friere spillerom enn sin bror, kronprinsen, og hennes foreldre, kongeparet. Derfor er det flere som reagerer på at prinsessen nå blir omtalt med full tittel når hun nå deltar på World Economics Forum i Davos.

FEIRER: Kronprins Håkon og Prinsesse Märtha Louise taler til Kong Harald og dronning Sonja under gallamiddagen på Slottet i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Video: NTB Scanpix Vis mer

Tittelbråk

Det er TV 2 som omtaler saken først. I forbindelse med besøket i Davos har prinsessen lagt ut et bilde på Instagram av navnelappen hun hadde på seg. Fordi hun i 2002 ga avkall på tittelen burde det simpelthen stått «Prinsesse Märtha Louise» på lappen. Det er ikke tilfellet.

Hun omtales som «HRH», eller «Her Royal Highness», på lappen. Det er det flere som reagerer sterkt på. På kongehusets nettsider er det bare opplyst om at kronprins Haakon er i Davos. Det betyr at han representerte Norge, mens hans søster er der i privat ærend. Hun var blant annet med i en paneldebatt.

Det er trolig noen i Davos som har laget lappen, men at prinsessen velger å fronte tittelen hun ga fra seg for 17 år siden i sosiale medier får ekspertene til å se rødt - spesielt siden hun ikke er der for å representere kongehuset.

<strong>TITTELBLEMME:</strong> Märtha Louise la ut dette bildet på sin Instagram-story. Det viser at hun ble titulert feil på navnelappen sin. Foto: Instagram
TITTELBLEMME: Märtha Louise la ut dette bildet på sin Instagram-story. Det viser at hun ble titulert feil på navnelappen sin. Foto: Instagram Vis mer

Den norske TV-kanalens egen kongehusekspert, Kjell Arne Totland, er blant de kritiske røstene.

- Det forundrer meg at prinsesse Märtha Louise selv legger ut bildet med denne tittelen. Hun vet jo så inderlig vel at hun ikke lenger er Hennes Kongelige Høyhet. Den tittelen sa hun fra seg da hun ville starte eget firma og begynne som selvstendig næringsdrivende, sier Totland til kanalen.

En annen som har bemerket seg navnetrøbbelet er Venstre-politiker Carl Erik Grimstad. Han har tidligere jobbet på slottet, og har skrevet flere bøker om den norske kongefamilien.

Credit: @Princess Märtha Louise

Grimstad mener dette er problematisk fordi hun ikke er der for å representere Norge.

- I slike sammenhenger, hvor det er en rekke offentlige representanter til stede, så betyr de tre bokstavene H.K.H veldig mye. En kongelig tittel er en døråpner, men i dette tilfellet er hun ikke det, sier han til TV 2.

Verken Slottet, ved assisterende kommunikasjonssjef Sven G. Gjeruldsen, eller prinsessens manager, Carina Scheele Carlsen, vet hvordan feilen har skjedd. Det opplyser de overfor kanalen.

Folkets prinsesse

Selv om hun enkelte ganger havner i hardt vær, er det mange som liker den folkelige prinsessen. Det gikk et sus gjennom forsamlingen da hun entret kinosalen på Saga kino i Oslo for å kaste kongelig glans over Abloom filmfestival før jul.

<strong>VELKOMMEN:</strong> Prinsesse Märtha ble ønsket velkommen av Ablooms Fardidah Sakoor Nabaggala (bak) og Oslos ordfører Marianne Borgen. Foto: Andreas Fadum
VELKOMMEN: Prinsesse Märtha ble ønsket velkommen av Ablooms Fardidah Sakoor Nabaggala (bak) og Oslos ordfører Marianne Borgen. Foto: Andreas Fadum Vis mer

For Märtha strålte virkelig den dagen. I stram, sort skinnbukse, tøffe semskede boots med metall-tupp, kombinert med en klassisk draktjakke med hvite blomsterapplikasjoner, ankom hun festivalen som var full av forventningsfulle mennesker.

Under fagseminaret til Abloom fikk Märtha se en film om universell utforming, og høre hvor viktig det er at det offentlige rom er tilrettelagt for funksjonshemmede.

ENGASJERT: Prinsesse Märtha Louise deltok på Abloom filmfestival på Saga kino i Oslo. Vis mer

Festivalsjef Faridah Shakoor Nabaggala var svært glad for at nettopp Märtha kom på besøk til Abloom.

- Hun er folkets prinsesse. Vi er veldig glade for å ha henne her, sa festivalsjefen til Se og Hør.

LES OGSÅ: Popstjernen er ikke til å kjenne igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer