10 år siden 22. juli 2011:

- Redd vi ikke har vært flinke nok

Kronprins Haakon talte foran 270 overlevende og pårørende på Utøya - 10 år etter terroren.

STERKT: Kronprinsen var tydelig beveget da han talte på Utøya på 10-årsmarkeringen. Foto: Torstein Be / NTB
STERKT: Kronprinsen var tydelig beveget da han talte på Utøya på 10-årsmarkeringen. Foto: Torstein Be / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, torsdag 22. juli, markeres det at det er 10 år siden 77 mennesker mistet livet, da de ble drept ved regjeringskvartalet og på Utøya.

I den anledning er det blitt arrangert nasjonale arrangementer, for å minnes de som måtte bøte med livet den regnfulle fredagen i 2011. I Oslo har det fra morgenen av blitt avholdt minnemarkering ved regjeringskvartalet.

VANSKELIG: Sofie Nilsen forteller om det vanskelige året etter at hun var på Utøya 22. juli 2011. Reporter: Emma Eriksson. Video: Steffen Pettersen Vis mer

Kronprins Haakon (48) og kronprinsesse Mette-Marit (47) var også til stede, og representerte kongehuset.

- De vil bli husket

Kronprinsen, kronprinsessen og prinsesse Ingrid Alexandra (17) var også til stede under markeringen på Utøya som startet klokken 15.00. Der talte kronprinsen til overlevende og pårørende.

KRONPRINSFAMILIE: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra på minnemarkeringen, ti år etter terrorangrepet 22. Juli 2011. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
KRONPRINSFAMILIE: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra på minnemarkeringen, ti år etter terrorangrepet 22. Juli 2011. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- Det er sterkt å være sammen med dere her på Utøya i dag. På tiårsmarkeringen av terrorangrepet. Sammen med dere overlevende og pårørende. For det skjedde akkurat her. (...) På denne dagen for ti år siden, mistet vi 69 uerstattelige mennesker.

Slik startet kroprinsen talen. Han fortsatte med å si at vi som ikke var til stede, aldri vil kunne forstå hvordan de 72 brutale minuttene var - da Utøya var under angrep.

UTØYA: Kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra under minnemarkeringen på Utøya, Foto: Beate Oma Dahle / NTB
UTØYA: Kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra under minnemarkeringen på Utøya, Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- Ingen går umerket fra en erfaring så voldsom som denne. Heldigvis er det likevel flere av dere overlevende og etterlatte som forteller at det tross alt går bra med dere. Samtidig vet jeg at mange fortsatt sliter med store fysiske og psykiske utfordringer.

Han la til at i tillegg til det, har mange opplevd både hets og trakassering. Sånn skal det ikke være. Han mente vi, både på et personlig plan og som et kollektiv, må bli flinkere på å snakke om det som har skjedd. Jobbe mot høyreekstremisme, mot hatet og mot fremmedfrykten.

- Jeg er redd forat vi som samfunn ikke har vært flinke nok til å lytte og gi plass til alle følelsene, alle traumene denne dagen har gitt. Jeg håper at denne tiårsmarkeringen kan hjelpe oss til å finne de rette ordene, det rette språket, sånn at vi kan komme videre. Og jeg håper at markeringen bidrar til å skape rom. Rom for historiene selv om de er vonde. Rom for alle dere som lever med sår og arr. Og i det vi minnes de 77 menneskene som ble drept her på Utøya og i Regjeringskvartalet, vet vi at de vil bli husket – for vi bærer dem med oss i minnene våre, avsluttet en tydelig preget kronprins Haakon.

MINNES OFRENE: Kronprins Haakon og AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem på vei for legge blomster under minnemarkeringen på Utøya. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
MINNES OFRENE: Kronprins Haakon og AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem på vei for legge blomster under minnemarkeringen på Utøya. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Kongen taler i Spektrum

Før markeringen på Utøya, deltok kronprinsen i en gudstjeneste i Hole kirke klokken, ikke langt unna øya.

Kronprinsesse Mette-Marit skulle i utgangspunktet være til stede under gudstjenesten, men på grunn av sin helsetilstand uteble hun. Kommunikasjonssjef ved Slottet Guri Varpe sa følgende til Se og Hør:

- På grunn av hennes helsetilstand har legene anbefalt at hun begrenser programmet i da. Kronprinsessen deltar som planlagt ved markeringene på Utøya.

Også kong Harald (84) og dronning Sonja (84) har vært til stede på markeringer i løpet av dagen. De deltok blant annet på en minnegudstjenesten i Oslo domkirke fra klokken 11.00.

De skal også være til stede under et nasjonalt minnearrangement i Oslo Spektrum i kveld, der kongen selv er ventet å holde tale. Der vil også kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra være til stede.

LES OGSÅ: Slik minnes kongefamilien ofrene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer