Dronning Margrethe:

Reagerer:
- Veldig uvanlig

Dette sier kongehusekspert om dronning Margrethes svar på «tittelbråket».

FJERNER TITLER: Fra neste år vil prins-og prinsessetitlene til prins Felix, prinsesse Athena, prins Henrik og prins Nikolai fjernes. Her med foreldrene prinsesse Marie og prins Joachim. Foto: Mads Claus Rasmussen/AFP/NTB
FJERNER TITLER: Fra neste år vil prins-og prinsessetitlene til prins Felix, prinsesse Athena, prins Henrik og prins Nikolai fjernes. Her med foreldrene prinsesse Marie og prins Joachim. Foto: Mads Claus Rasmussen/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har mildt sagt stormet rundt det danske kongehuset den siste tiden. Forrige måned ble det nemlig kjent at dronning Margrethe (82) fjerner prins- og prinsessetitlene til prins Joachims (53) fire barn prins Nikolai (23), prins Felix (20), prins Henrik (13) og prinsesse Athena (10).

Mandag kveld delte det danske kongehuset en pressemelding hvor dronningen forklarte sitt valg om å frata titlene til prins Joachims barn.

«I løpet av de siste dagene har det kommet sterke reaksjoner på min beslutning om den fremtidige bruken av titler for prins Joachims fire barn. Det påvirker meg naturligvis», var blant det som sto i pressemeldingen.

HARNISK: En casino-reklame vekket oppsikt i Danmark. Flere mente at den ene figuren i reklamen var dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

Videre forklarte dronning Margrethe hvorfor hun bestemte seg for å gjøre denne mye omtalte endringen.

«Å bære en kongelig tittel innebærer en rekke forpliktelser og oppgaver som fremover skal holdes til færre medlemmer av den kongelige familie. Denne endringen, som jeg ser på som nødvendig for fremtiden til monarkiet, ønsker jeg å foreta i min tid».

Fra 1. januar 2023 vil prinsebarna bli omtalt som grever og komtesse av Monpezat.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

- Det eneste riktige

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen, som er historiker og kongehusekspert, er det svært uvanlig at dronning Margrethe kommer med en slik uttalelse. Det melder danske B.T.

- Det er veldig uvanlig, og det er nettopp også fordi situasjonen er uvanlig. Det er sjelden det kommer ut en pressemelding som har en så personlig karakter, mener Hovbakke Sørensen.

Videre mener han at dronning Margrethe har gjort helt riktig ved å sende ut pressemeldingen.

- Det er det eneste riktige hun kan gjøre på dette tidspunktet. Det ville vært helt feil om hun prøvde å holde kjeft. Dette er den beste måten å prøve å gå videre for kongehuset, påpeker kongehuseksperten.

KJÆRESTER: Influenser Nora Haukland bekrefter at hun er kjæreste med Marius Borg Høiby. Reporter: Maria Ludvigsen. Video: Amalie Bernhus Årtun Vis mer

Spesielt bet han seg merke i at dronningen står fast ved sin beslutning om å frata titlene. Dronning Margrethe mener at hennes beslutning skal sikre framtida til monarkiet og kongehuset som institusjon.

- Den andre tingen er at hun har en utstrakt hånd til den delen av familien som har vært sterkt preget av det. Hun ønsker en forsoning med den delen av familien.

I tillegg mener Sørensen at dronningen oppfordrer pressen indirekte i pressemeldingen til å stille spørsmål om dette temaet til enkeltmedlemmer av kongehuset når de deltar på ulike arrangementer.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

- Iskaldt

Både prins Joachim, ekskona grevinne Alexandra (58), prinsesse Marie (46) og prins Nikolai har offentlig uttalt seg om skuffelsen de opplever.

- Hele min familie og jeg er selvfølgelig veldig lei oss. Vi er, som mine foreldre også har uttalt, i sjokk over denne beslutningen og over hvor fort det i realiteten har gått, har prins Nikolai uttalt til danske Ekstra Bladet.

Før dronning Margrethe kom med en offentlig uttalelse mandag kveld, ble hun kritisert av den kongelige reporteren i danske B.T., Jacob Heinel Jensen.

I STORSLAG: Kong Harald var i storslag og fikk frem folks latter under en gallamiddag. Video: Rødt Kort. Vis mer

Da reagerte Jensen på at dronningen ikke hadde uttalt seg etter det ble kjent at sønnens fire barn ikke lenger vil bære titlene de har hatt siden fødsel.

- Hun er den store figuren, men hun er helt fraværende. Det hele er bare litt underlig, sa Jensen til B.T.

Prins Joachim og prinsesse Marie har tidligere fortalt B.T. at de foreløpig ikke har hørt noe fra dronningen. Det beskrev den kongelige reporteren som «helt ufattelig».

Jensen mener dronningens oppgave er å «bevare monarkiet i god stand». Nå ønsker han handling fra dronning Margrethe.

AVBILDET SAMMEN: Her kjører prinsesse Ingrid Alexandra og kjæresten Magnus inn til Skaugum sammen. Bilder: Andreas Fadum. Reporter: Caroline Vagle. Video: NRK. Klipp: Celina Morken. Se flere bilder her: https://www.seher.no/kongelig/tatt-pa-fersken-med-magnus/77008540 Vis mer

- Hun må selvfølgelig ringe prins Joachim, som sier at han ikke har hørt fra henne. Jeg er sikker på at hun tar hensyn, men strategien hennes er vanskelig å forstå. Akkurat nå kan vi bare forholde oss til at hun, etter det vi forstår, ikke har tatt kontakt. Det er rystende og veldig underlig.

Jensen mener det virker «iskaldt», og siktet også til Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs gallamiddag, der dronning Margrethe ikke ønsket å besvare spørsmål fra pressen.

- Jeg satt i Paris og kunne se henne komme valsende ned gulvet med et stort smil. Og det ser ut til at kongehuset egentlig ikke har forstått hva det handler om. Det er bare «business as usual». Det forstår jeg ikke.

RYKTER: Vi møtte Birk Ruud på NorwayCup sin verdikamp, og tok en prat om kjærligheten, sommeren og Ingrid Alexandra-ryktene. Video: Luna Lea. Reporter: Nora Skavhaug. Vis mer

Offentlig skittentøysvask

Også Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, har reagert på dronning Margrethes håndtering av «tittelbråket».

- Jeg synes det er naturlig at dronning Margrethe ønsker denne endringen, men her har det åpenbart vært en kommunikasjonssvikt. Det er merkelig om ikke dette var avklart med familien på forhånd, sa Vagle.

- Nå blir det i stedet en offentlig skittentøysvask, og det tjener ingen.

Hun la imidlertid til at det var unødig for situasjonen å ta misnøyen offentlig, slik prins Joachim og hans familie har gjort.

ISOLERT: Dronning Sonja fortalte under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det var trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

I likhet med Jensen, mener Vagle at familien må snakke sammen.

- Jeg tror det er høyst nødvendig med en klargjøring fra dronningens side, men det beste hadde vel vært om de ryddet opp innenfor slottets fire vegger.

LES OGSÅ: - Sendte fryktelige e-poster

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer