TRØBBEL: Thomas Markle, hertuginne Meghans far, går hardt ut mot datteren etter kunngjøringen om at de trekker seg tilbake og mister titlene sine. Det synes pappa Markle fint lite om. Foto: NTB scanpix
TRØBBEL: Thomas Markle, hertuginne Meghans far, går hardt ut mot datteren etter kunngjøringen om at de trekker seg tilbake og mister titlene sine. Det synes pappa Markle fint lite om. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hertuginne Meghan:

Raser: - Ikke jenta jeg oppdro

Thomas Markle tordner mot datterens siste påfunn.

Publisert

Lørdag kveld ble det kjent at dronning Elizabeth (93) hadde kommet til en enighet med hertugparet av Sussex, prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38), om hvordan de skulle løse parets selvvalgte kongelige sorti.

Paret fratas betegnelsen HRH, eller Hennes/Hans Kongelige Høyhet. Her i Norge har prinsesse Märtha Louise sagt fra seg det samme. I tillegg skal de ikke lenger representere dronningen utad, og vil derfor ikke få kongelige midler. Det er derimot ventet at de nokså enkelt kan dra inn millioner på egen hånd.

«BECOMING ROYALE»: Hertuginne Meghan Markles far, Thomas Markle, reagerer med sinne over en scene i den nye «Becoming Royale», som baserer seg på Meghan og Prins Harry sitt første år som gift. Vis mer

De skal veksle mellom å bo i Canada og i Storbritannia fremover. Flere mener at Meghan har skyld i den kongelige exiten, og at hun burde ha bitt tennene sammen i stedet for å besudle det nokså konservative kongehuset med en skandale som dette.

Blant kritikerne er hennes egen far, Thomas Markle (75). I et nytt intervju med Channel 5 sier amerikaneren, som ikke har hatt noe kontakt med datteren siden hun ble sammen med prinsen, at han ikke synes oppførselen hennes sømmer seg.

- Kastet bort

Pappa Markle er ikke fremmed for å kommentere datterens oppførsel, og har ved flere anledninger sagt akkurat det han mener. Det til tross for at datteren har bedt ham om å ligge unna mediene. I nok et nytt intervju lirer han nå av seg det britiske medier omtaler som «eksplosive» uttalelser.

- Hun kaster bort enhver jentes drøm for penger, sier han blant annet, ifølge Express.

KRITISK: Thomas Markle mener datteren besudler institusjonen som det britiske kongehuset er. Foto: NTB scanpix
KRITISK: Thomas Markle mener datteren besudler institusjonen som det britiske kongehuset er. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han står fast på at han mener datteren aldri burde giftet seg inn i den tradisjonsrike familien om dette var planen hennes. Markle mener nemlig at man ikke skal devaluere kongehuset og de århundrelange tradisjonene det bærer med seg.

- Da de giftet seg, bandt de seg til å være kongelige. De har forpliktet seg til å være kongelige og å representere den familien. Det er dumt av dem å ikke gjøre det. Dette er en av de største og lengstlevende institusjonene i verden. De ødelegger den, de besudler den, de gjør den shabby. Det blir som en Walmart med en krone over, sier faren.

- IKKE JENTA JEG OPPDRO: Dette bildet ble tatt da Meghan var baby. Pappa Markle kjenner ikke igjen sin egen datter nå. Foto: NTB scanpix
- IKKE JENTA JEG OPPDRO: Dette bildet ble tatt da Meghan var baby. Pappa Markle kjenner ikke igjen sin egen datter nå. Foto: NTB scanpix Vis mer

Heller ikke Meghans halvbror Tom (54) er særlig fornøyd med den siste tids utvikling. Han forteller at faren har vært svært vokal om sin misnøye med datteren overfor ham.

- Pappa sa til meg at «dette er ikke jenta jeg oppdro», sier han i et intervju.

Utakknemlig

I et annet intervju har han fortalt at faren, som fikk han og Meghan med to forskjellige kvinner, er desperat etter å møte sitt barnebarn - lille Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Han ble født i mai i fjor, og har foreløpig ikke fått møte morfaren sin.

Han mener halvsøsteren er utakknemlig og barnslig.

PÅ BALLEN: Thomas Markle jr, Meghans halvbror, er også kritisk til søsteren. Foto: NTB scanpix
PÅ BALLEN: Thomas Markle jr, Meghans halvbror, er også kritisk til søsteren. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hun hadde aldri vært noe sted uten ham (faren, jour.anm). Han betalte for utdannelsen hennes, for bilen, leie og andre regninger, sier den misfornøyde broren.

Søster Samantha er heller ikke spesielt støttende til Meghans nye avgjørelser. Fredag snakket hun på den britiske kanalen ITV sitt morgenprogram. Der uttalte hun seg svært kritisk om hertugparets beslutning, skriver Sky News.

- Fra mitt synspunkt føler jeg at hun nøt det da de var «de fantastiske fire» (med referanse til samholdet mellom prins William, hertuginne Kate, prins Harry og Meghan, journ, anm.), med bildene av henne med vind i håret, smilende, og med en kunstig britisk aksent, sier hun i programmet og fortsetter:

- Men da offentligheten startet å kritisere oppførselen og forbruket hennes, endret tonen seg. Det ble stadig flere feil i årsaksforklaringene, hun unngikk å ta ansvar og begynte i stedet å forsvare seg med løgner for å få oppmerksomheten bort fra seg, sier 55-åringen i programmet.

Hertugparet har ikke kommentert kritikken. Meghan har faktisk aldri uttalt seg om farens skandaløse intervjuer, og vil tvilsomt begynne nå. Lørdag kveld snudde de derimot kongehuset på hodet, da de kunngjorde at de altså mister titlene og pengestøtten.

Paret har også sagt seg villige til å tilbakebetale midler de har mottatt for å pusse opp Frogmore Cottage, deres hjem i England.

STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hertugparet av Sussex er takknemlige overfor dronningen og resten av den kongelige familien for den pågående støtten de har fått mens de nå går videre til det neste kapittelet i livene deres, het det i en uttalelse.

Videre står det at de er innforstått med at de må trekke seg tilbake fra alle kongelige plikter, også det som handler om offisielle militære tilstellinger. Derfor vil de heller ikke motta apanasje, slik resten av familien gjør.

- Med dronningens velsignelse vil Sussex-paret fortsette å opprettholde sine private affærer. Selv om de ikke lenger representerer dronningen formelt sett, har de sagt at alt de gjør fremover skal være i tråd med dronningens verdigrunnlag.

Kaotisk uke

Det var vanskelig å forutse at hertugparet forrige uke brått kunngjorde at de ønsket å trekke seg tilbake fra sine offisielle plikter. De ønsker å være økonomisk uavhengige, mindre synlige og vil dele tida si mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

- Etter mange måneder med tenking og interne diskusjoner, har vi truffet en beslutning om å dette året gjøre en overgang for å skille ut en ny progressiv rolle i institusjonen, uttalte hertugparet i en melding.

Både internt og eksternt slo nyheten ned som lyn fra klar himmel, og et hav av overskrifter, påstander og spekulasjoner var i gang. Dronningen har nå stilt seg bak avgjørelsen, men skal ikke ha vært begeistret i starten. Flere andre har også uttrykt sin støtte til de to - som nå skaper rojal historie med beslutningen.

LES OGSÅ: Sjokk­øyeblikkene: - Hæ, skjer dette på ekte?

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer