På nyttårsaften fikk Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair (68) den store æren av å bli slått til ridder. Utnevnelsen er det dronning Elizabeth (95) som står bak.
Dermed ble Blair medlem av Order of the Garter, Englands eldste og ledende ridderorden. Han fikk også tittelen «Sir».
Men at deres statsminister mellom 1997 og 2007 har mottatt den ærverdige tittelen, har imidlertid ikke falt i god jord hos alle.
- Personlig ansvarlig
I skrivende stund har over én million signaturer blitt registrert i et opprop hos Change.org som ber om at Blairs riddertittel blir trukket tilbake.
- Han var personlig ansvarlig for å ha forårsaket døden til utallige uskyldige, sivile liv og tjenestemenn i ulike konflikter. Bare for dette burde han holdes ansvarlig for krigsforbrytelser. Tony Blair er den som minst fortjener en offentlig æresbevisning, spesielt en som tildeles av dronning Elizabeth, heter det i oppropet.

I sorg - igjen
En rekke britiske medier har omtalt saken, deriblant Sky News.
I motsetning til New Year's Honours-listen, som er utarbeidet av regjeringen før dronningen godkjenner, er det dronningen personlig som tildeler riddertitler.
Leder i britenes arbeiderparti, Keir Starmer (59), mener imidlertid at tittelen er fortjent, ifølge BBC. En annen statsråd skal også ha uttalt at det var helt riktig å utnevne den tidligere statsministeren, som har gjort mange gode ting for Storbritannia. Starmer ble selv utnevnt til ridder i 2014.

Overgrepsoffer mottok 1,5 millioner
Over en million signaturer er likevel uenige og krever at Blairs ferske riddertittel blir fjernet. Det er det imidlertid monarken som må gjøre.
Æresinndragningskomiteen kan bare anbefale fjerning av titler gitt av regjeringen, såframt mottakeren begår en forbrytelse eller gjør noe som kan gi dårlig omdømme til æressystemet.
Ikke tilgitt
Førsteamanuensis ved UiO Atle Libæk Wold forteller til Dagbladet at hovedgrunnen til at mange reagerer på utnevnelsen er Irakkrigen i 2003.
- Det er en oppfatning blant mange briter at Tony Blair dro dem inn i en krig i Irak på feilaktig grunnlag, ved å lyve om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. I ettertid har det kommet fram at bevisene han la fram ikke var riktige, og at regjeringen også var klar over det tilbake i 2003.

Overrasket med nye bilder
- Han førte en utenrikspolitikk hvor militær intervensjon ble sett på som et akseptabelt middel så lenge den var motivert av «riktige», humanitære grunner. Men med Irak framsto han bare som krigersk og som USAs «puddel». Mange kan ikke tilgi ham for det.
Veteranpårørende reagerer
Janice Proctor fra Washington, US, mistet sønnen sin, menig Michael Tench i 2007. Tench døde etter skadene fra ei bombe i Sør-Irak, bare 18 år gammel.
Proctor er blant en av de som støtter oppropet og uttalte til britiske ITV at hun reagerte med avsky da hun så Blairs navn på æreslisten.
- Navnet hans gir meg frysninger. Hvert år kommer Tony Blair med noe som vekker grusomme minner, forteller hun

Kongen vant - fintet ut Gerhardsen
- Det er en katastrofe at denne mannen blir gitt en så høy ridderstatus. Han fortjener det ikke.
Ben Hyde fra Royal Military Police var bare 23 år da han og fem andre ble drept i Irak. Hans far, John Hyde, har også kritisert ridderslåingen.
- Å si at jeg var overrasket ville være en veldig mild måte å uttrykke følelsene mine på, sa han til ITV.
- Det ville vært langt mer passende å hedre våre tjenestemenn og kvinner som døde for dronningen og landet i Irak, enn å hedre mannen som sendte dem dit på en løgn.
- Ikke politisk
Folket er misfornøyde og dronningen får skylden. Wold tror imidlertid ikke det er en politisk avgjørelse.
- Likt som i Norge er det ingen aksept for at monarken skal være politisk i Storbritannia, og tildelingen kan heller ikke sies å være politisk. Dronningen er veldig forsiktig og nøye med dette, og trår som regel veldig varsomt når det kommer til politikk. Den eneste gangen i nyere tid jeg kan komme på at hun har sagt noe som kan sees på som politisk var i forbindelse med den skotske avstemningen i 2014 om de skulle løsrive seg fra unionen, da et utsagn ble tolket som at dronningen var for unionen.
- Tronarving prins Charles er derimot kjent for å komme med utsagn om mye som kan oppfattes som politisk.
LES OGSÅ: - Hennes tid kan være over