Den svenske kongefamilien:

Rammet av økonomiske utfordringer

Lommeboka er angivelig ikke så fyldig som før, grunnet coronapandemien.

OVERDÅDIG: Som følge av coronapandemien har det svenske kongehuset mistet betydelige inntekter. Her er landets kronprinsessepar avbildet i anledning sin bryllupsdag nylig, på Haga slott. Foto: Elisabeth Toll, Kungl. Hovstaterna
OVERDÅDIG: Som følge av coronapandemien har det svenske kongehuset mistet betydelige inntekter. Her er landets kronprinsessepar avbildet i anledning sin bryllupsdag nylig, på Haga slott. Foto: Elisabeth Toll, Kungl. Hovstaterna Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er vant til å se kongefamilier med fine antrekk i vakre, høytidlige omgivelser, tilsynelatende ubekymret for hvor mye penger som finnes i sparegrisen. De kongelige kan likevel ikke skjerme seg mot coronapandemien som fremdeles herjer verden over.

Nå skal nemlig kongefamilien i vårt naboland ha mindre å rutte med som følge av coronakrisen, ifølge Svensk Damtidning.

Ifølge SVT har covid-19 påvirket det svenske kongehusets turistinntekter betraktelig. På et vanlig år legger turistene igjen rundt 105 millioner svenske kroner når de besøker de kongelige slottene, tilsvarende 109,5 millioner norske kroner.

LAVERE INNTEKT: Den svenske kongefamilien har fått mindre å rutte med. Her er kronprinsparet avbildet med sine barn samt kongen og dronningen ved slottet Solliden i Sverige i 2019. Foto: NTB Scanpix
LAVERE INNTEKT: Den svenske kongefamilien har fått mindre å rutte med. Her er kronprinsparet avbildet med sine barn samt kongen og dronningen ved slottet Solliden i Sverige i 2019. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå får kong Carl Gustaf (74) og dronning Silvia (76) imidlertid «bare» inn 27 millioner svenske kroner, tilsvarende 28 millioner norske kroner.

Ber om hjelp

Til Svensk Damtidning forteller økonomisjef Jan Lindman at lommeboka ikke er så fyldig som før for den svenske kongefamilien. Særlig ikke for den delen av virksomheten som gjelder slottsvisningene og parkene.

- Vi ser en kraftig negativ effekt, ettersom besøksantallet minker kraftig, sier Lindman.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

Derimot er tallene for hoffet ikke like dystre, meddeler økonomisjefen.

- Vi har hatt en ganske nøytral effekt, og har hatt mindre reisekostnader.

Den svenske kongefamilien kan angivelig derimot få litt drahjelp fra staten. Staffan Larsson, representant for det svenske hoffet, forteller at de er i kontakt med det svenske finansdepartementet, melder SVT.

KAN FÅ HJELP: Det svenske kongeparet kan få bistand fra staten. Foto: NTB Scanpix
KAN FÅ HJELP: Det svenske kongeparet kan få bistand fra staten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi vil ikke annet enn å vise den fantastiske kulturarven og ingen blir gladere enn når vi ser alle menneskene ute i parkene våre. Men skal man ta hånd om dem, så koster det penger, konstaterer Larsson.

- Ensom og utenfor

Det er ikke bare den kongelige økonomien som har blitt berørt av coronakrisen. Også det ene medlemmet av den svenske kongefamilien, prinsesse Madeleine (38), har fått kjenne at covid-19 tærer på.

Prinsessen er bosatt med mann og barn i Florida, USA, og fikk nylig ikke deltatt under feiringen av Sveriges nasjonaldag. 38-åringen fikk heller ikke feiret kongens bursdag, ei heller kunne hun møte sin nye gudsønn - Alexis Thott. På toppen av det hele fikk ikke barna gått i barnehagen.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 09.12.2015 - JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Kilder til Svensk Damtidning avslørte at Madde skal ha taklet isoleringen i Flordia dårlig, og skal visstnok ha hatt hjemlengsel, og ringt hjem til venninnene i Stockholm. I liket med andre familier har ikke prinsessefamilien kunnet omgås andre folk slik de er vant til.

View this post on Instagram

Vi önskar alla en fin nationaldag! 🇸🇪

A post shared by Princess Madeleine of Sweden (@princess_madeleine_of_sweden) on

Magasinet skrev videre at prinsessen, som er en svært sosial person, følte seg ensom og utenfor.

For å bøte med ensomheten skal hun ha bestemt seg for å tilbringe hele sommeren på den svenske kongefamiliens sommersted, Solliden. Madeleine må likevel overholde sosial distansering til foreldrene.

LES OGSÅ: Dette bildet vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer